TCL bu yılki IFA fuarında birkaç prototip cihazı da sergileyerek ürünlerinin gelecekte izleyeceği yönü ortaya koyuyor.
Şirketin sergilediği ilk ürün bir giyilebilir ekran konsepti TCL Visor oluyor. Belirli aralıklarla sürekli gördüğümüz kişisel sinema başlıklarına çok benzeyen bu gözlük, gözünüzün önüne konumlanan iki adet OLED ekran barındırıyor. Böylelikle sanki evde değilde, sinema salonunda ekranın karşısında oturuyormuşsunuz hissini yaratıyor.
Sony ve benzer şirketlerin benzer ürünlerinden farklı olarak, TCL bu teknolojiyi nispeten ince ve zarif bir güneş gözlüğü hâline getirmişti. Gözlüğün en dışında polarize filtre bulunuyor. Ses, her bir sapa yerleştirilmiş hoparlörlerden geliyor. Başlık USB-C üzerinden uyumlu bir telefona bağlanıyor. TCL, bu cihazın sadece evde kullanılacak bir cihaz olmadığını, hareket hâlinde veya tren gibi toplu taşıma araçlarında da kullanılabileceğini öngörüyor.
Göze bakan iki ekran yeteri kadar opak ki, bir filmi nispeten rahat biçimde izlemek mümkün oluyor. Ancak ekranın etrafındaki alan yarı şeffaf. Böylelikle, diyelim ki trendesiniz ve kondüktör de bilet kontrolü için size doğru geliyor. Onun geldiğini fark edecek ve bileti ona doğru uzatacaksınız. Ne var ki, yan tarafınızda oturan yolcu, gelen seslerden dolayı biraz rahatsız olabilir.
TCL’in kişisel sinema gözlüğü Visor, kullanıcıları sanki karşılarında 100 inçlik bir ekran varmış gibi hissettirmekte, benzer başlıklara göre daha iyi bir iş çıkarıyor. Gözlüğü deneyimleyenler, bu gözlüğü takarak film izlemenin, küçük bir cep sinemasında film izleme hissini verdiğini söylüyor.
Ekranların etrafındaki şeffaf halka da güvenlik ve durumsal farkındalık için yerleştirilmiş. Ancak büyük ekranda bir film izliyormuşsunuz hissini biraz gölgeliyor. TCL’in kişisel sinema gözlüğü hafif olsa da, sürekli oturur pozisyonda olduğunuz için bir süre sonra rahatsız edici olabiliyor.
TCL’den yeni katlanabilir telefon konseptleri
Öte yandan TCL, 2020 yılında çıkarmayı öngördüğü katlanabilir telefon için daha fazla konsept sergiliyor. 7.2 inç katlanabilir tablet ekran konsepti içe doğru kapanıp içten dışarı açılıyor. Cihazın dışında ikinci bir ekran bulunmuyor. Bunun yerine cihazı açıp içinde yer alan 2048 x 1536 (2K) AMOLED ekranı kullanmanız gerekiyor.
TCL, ekranın 200 bin kez katlanma ve açılmaya dayanıklı olduğunu söylüyor. Ancak gelen her mesajda veya bildirimde ekranı açıp kapatma ihtiyacı hissetmek, bu 200 binlik sınıra normale göre biraz daha kısa zamanda erişmeye neden olabilir.
Çinli üretici, bu katlanabilir ürünlerden herhangi bir tanesini ne zaman çıkaracağına dair bir açıklama yapmayacak. Ancak Samsung ve diğerlerinin ilk hamleyi yapmasından pek rahatsız değil gibi görünüyor. Şirketin temsilcileri esnek ekranı katlayıp muhafaza etme noktasındaki en iyi çözümü hâlâ araştırdıklarını söylüyor. Bu arada en uygun ekran biçimi konusundaki arayışlar da sürüyor.
Benzer şekilde, kişisel sinema gözlüğü Visor’un da ne zaman çıkacağı henüz resmiyet kazanmadı.