TCL bütçesini düşünen, bununla birlikte bir akıllı telefonda mümkün olan en iyi özelliklerin bulunmasını isteyen tüketiciler için fiyat-performans oranı yüksek telefonlarıyla biliniyor. Şirket, TCL 30 serisi altında, farklı fiyat noktalarında, özellikleri de fiyatına göre değişiklik gösteren ürünler sunuyor. TCL 30 SE ise, bu seri içinde giriş segmentinde yer alıyor. 4999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu telefonun dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi Türkiye’de üretilmesi, yani “yerli üretim” etiketi taşıması. TCL 30 inceleme yazısı ve videosunda, TCL’in Türkiye’de üretimini gerçekleştirdiği üçüncü akıllı telefonu ile ilgili detaylar ve yorumlar yer alıyor.
TCL 30 SE inceleme: Tasarım
TCL 30 SE, plastik ve cam birleşimi bir telefon. Ön tarafı ekran camı kaplıyor ve pürüzsüz yüzeyiyle kullanırken hoş bir his sağlıyor. Kenarları ve arkası ise plastikten yapılmış. Ön tarafta, su damlası biçiminde çentiğin yerleştirildiği, 6.52 inçlik ekran var. Ekranın köşeleri, cihazın köşeleriyle uyumlu olacak biçimde yuvarlatılmış. Ekranın etrafını saran çerçevenin kalınlığı dikkat çekici seviyede. Buna rağmen yüzde 82.3’lük bir ekran-gövde oranına ulaşılmış. Ön kameranın üstünde, camla kenar çerçevenin birleştiği yerde ince ve uzun bir ahize yer alıyor.
Arka panele baktığımızda, plastik yüzeyin de ön taraftaki ekran camına uyacak bir pürüzsüz yüzeye sahip olduğunu görüyoruz. Parlak yüzey ışığa tutulduğunda da hoş görünüyor. Bize test için gelen uzay grisi renkli modelin kenarları, arkada yer alan parmak izi okuyucusu, kamera modülüyle farklı gri tonlarına sahip. Bunların her biri birbiriyle güzel bir uyum oluşturuyor. Bu arada, söz renkten açılmışken lacivert ve mavi gibi iki farklı renk seçeneğinin bulunduğunu da belirtelim. Söylediğimiz gibi, arkada yer alan parmak izi okuyucusu, sağ veya sol elle tutuşta işaret parmağının rahatlıkla temas edebileceği noktaya yerleştirilmiş. Üç kamerayı ve flaşı barındıran kamera modülü ise sol üst köşede, parmak izi okuyucusuna çok yakın bir noktada bulunuyor. Her Çinli üreticinin tercihi, kamera modülüyle aynı eksene yerleştirilmiş bir TCL logosunu görüyoruz. Yatay tutuşta bir bas-çek kamera havasının oluşturulduğunu söyleyebiliriz.
Sağ tarafta yer alan ses ve güç tuşlarıyla sol kenardaki nano SIM ve microSD kart tepsisinin bulunduğu yerler düzleştirilmişken, telefonun genel olarak kavrandığı bölüm ise kavisli tasarıma sahip. Alt kenarda USB-C portu ve hoparlör var. İki ızgara olsa da, sadece sağ taraftakinde hoparlör var. Diğerine ise mikrofon yerleştirilmiş. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve 3.5mm ses jakı bulunuyor. Kenarları saran plastik, arka panelden farklı olarak mat ve biraz daha pürüzlü yüzeye sahip. Görünüş açısından çok öne çıkan bir yanı olmasa da, TCL 30 SE’nin malzeme kalitesi ve verdiği havayla aynı segment içindeki diğer ürünlere nazaran biraz daha öne çıktığını söyleyebiliriz.
TCL 30 SE inceleme: Donanım ve Performans
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, TCL 30 SE’de 6.52 inç ekran yer alıyor. Ekran çözünürlüğü 1600 x 720 piksel. Ekranın 20:9 görüntü oranı ve 269 ppi piksel yoğunluğu var. Çok yoğun pikseller barındırmasa da, keskinlik ve netlik açısından ekranın tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. 450 nitlik tipik parlaklığı ile giriş segment akıllı telefon ortalamalarının üzerinde sayılır. Dışarıda da anlaşılır bir görüş sağlıyor, ancak ortam ışık sensörünün çalışması konusunda zaman zaman tutarsızlıklar gözlemlediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Uyarlamalı parlaklık kapalı durumdayken ekran parlaklığını maksimuma getirsek bile, parlaklık istediğimiz seviyeye çıkmıyor, ancak ortamın parlaklığı sayesinde ekran parlaklığı daha da artabiliyor. TCL’in bu durumu bir yazılım güncellemesiyle düzenlemesi yerinde olacaktır.
Büyük ekran sevenler için TCL 30 SE’nin iyi bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz. 720p çözünürlük internette gezinmek veya bir şeyler okumak için yeterli oluyor. Video konusunda çok yüksek bir deneyim beklememek yerinde olacaktır, ancak 1080p YouTube videolarını izlerken herhangi bir rahatsız edici durum yaşamadığımızı söyleyebiliriz. Ekranın üst kısmındaki su damlası biçimindeki çentik de, tam ekranda oyun oynarken veya bir şeyler izlerken fazla göz tırmalamıyor.
Bu arada TCL’in akıllı telefonlarında gördüğümüz ve 30 SE’de de olan NXTVISION teknolojisinden bahsetmeden geçmeyelim. Bu teknoloji özellikle fotoğraf veya videoların görüntülenmesinde görsel geliştirmelere odaklanıyor. Ayrıca oyun tarafında da benzer geliştirmelerle görsel deneyimi artırmayı hedefliyor. Kullanıcı arayüzünde gezinirken veya internette gezinirken farkı görmüyorsunuz, ancak Galeri içindeki fotoğraflara göz atarken, NXTVISION’ın açık ve kapalı olmasının farkı görülüyor. Bu özellik kapalıyken fotoğraflar biraz daha soluk ve solgun görünürken, açık olduğunda cilt tonları ve diğer renkler daha canlı bir hâl alıyor.
NXTVISION için özel bir uygulama var. Burada görüntü, video ve oyun için iyileştirme ayarları yer alırken, ekran için okuma modu, göz yormayan mod, daha koyu ekran modu ve güneş ışığı altında görüntüleme modu gibi modları kapatıp açabilirsiniz. Ayrıca ekranın renk sıcaklığını elle ayarlamanıza izin veren bir ayar daha bulunuyor.
Alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlör giriş segment telefonlarda gördüğümüz ses sistemlerinin ortalamasının üzerine çıkmıyor. Ses çıkış şiddeti çok yüksek seviyelere çıkmazken, en yüksek ses seviyesinde tiz aşırıya kaçıyor. Baslar ve orta frekanslar ise baskın değil. Ayak üstü bir şeyler izlemek veya dinlemek istediğinizde işinizi görecektir, ancak daha uzun süreli multimedya deneyimi için bir kulaklık kullanmak daha yerinde olacaktır. Kablosuz kulaklıkları tercih edebilirsiniz, ancak 3.5mm kulaklık jakının varlığı, kablolu kulaklıkları da rahatlıkla kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
TCL 30 SE’de sekiz çekirdekli MediaTek Helio G25 işlemci bulunuyor. 12nm tabanlı bu işlemci dördü 2.0 GHz, dördü ise 1.5 GHz saat frekansına sahip sekiz Cortex-A53 çekirdeği barındırıyor. PowerVR GE8320 grafik işlem birimi de bu pakette yer alıyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da diğer donanım özellikleri arasında bulunuyor. Daha fazla saklama alanı kapasitesi isteyenler için microSD kart yuvası da bulunuyor.
Helio G25 işlemci ve 4 GB RAM ikilisinden giriş segment telefonların sunduğu performanstan çok ötesini beklememek gerekiyor. Bu telefon internette gezinme, e-posta kontrolü, sosyal medya uygulamalarını kullanma veya mesajlaşma gibi işler için yeterli bir performansı sağlıyor. Kameranın kullanımının da iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Oyun tarafında, fazla sistem gereksinimi olmayan, ana akım oyunları düzgün biçimde oynayabilirsiniz, ancak PUBG Mobile ve benzeri oyunlar için düşük ayarlarla daha akıcı bir oyun deneyimi elde etmeniz mümkün olabilir.
Pil tarafına geldiğimizde, TCL 30 SE’de 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu bir kullanımda iki günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta pil tasarrufu yaparak üçüncü günden bile birkaç saat almanız mümkün olacaktır. Telefon 15W hızlı şarj desteğine sahip ve kutudan da bu güç çıkışında bir şarj adaptörü çıkıyor. Bununla birlikte 5000 mAh kapasiteli pilin şarjı 2-3 saat arası bir zamanı bulabiliyor. Bu nedenle geceden sabaha şarj olması için, gece yatarken prize bağlamanız yerinde olacaktır. Üstelik akıllı şarj modu, şarj işlemini geceden sabaha pilin tamamen dolmuş biçimde sürmesi için gerektiği gibi ayarlıyor. Bu da pilin daha uzun süreli kullanılmasına yardımcı olacağı bir gerçektir.
Arka tarafta yer alan parmak izi okuyucusu yeterli bir performansı sağlıyor. Yani, sağ veya sol el işaret parmağınızı temas ettirdiğinizde hızlıca kilitli ekranı aşmayı sağlıyor. Bununla birlikte daha pratik bir çözüm isteyenler için ön kamera destekli yüz tanıma da mevcut. Rahatlık sizin için güvenlik seviyesinin yüksek olmasına göre daha tercih edilir ise, yüz tanımayı birincil biyometrik kimlik tanıma yöntemi olarak ayarlayabilirsiniz.
Bu arada TCL 30 SE’nin bir özelliği de çift SIM kart yuvasına sahip olması. Böylelikle iş ve özel hattınızı bir arada, aynı telefonda kullanma imkanınız bulunuyor. SIM kart ayarları içinden hücresel veri bağlantısı için hangi hattı kullanacağınızı da belirleyebilirsiniz.
TCL 30 SE inceleme: Yazılım
TCL 30 SE’de Android 12 yüklü olarak geliyor. Onun üzerinde de TCL UI 4.0 kullanıcı arayüzü var. Daha önce yayınladığımız çeşitli TCL akıllı telefon incelemelerinden bu özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün kendine has bir deneyim sunduğunu biliyoruz. Çeşitli yeniliklerle deneyim daha yukarı çıkarılıyor. Uygulama menüsünü kullanmayı sevenler için özelleştirmelere açık bir menü sunuluyor. Ana ekrandayken parmağınızı yukarı sürükleyerek buna erişebilirsiniz. Uygulamalar iletişim, medya ve benzeri kategorilere göre otomatik olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmayı ad, etiket, kullanım ve hatta simge rengine göre değiştirebilirsiniz. Varsayılan görünümü sevmeyenler için kullanıma göre sıralama daha verimli olacaktır.
Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. YouTube, Gmail, Haritalar gibi birçok uygulama yüklü olarak gelirken oyun veya uygulamaları Google Play Store’dan yükleyebilirsiniz. Bu arada ilk kurulum esnasında, mobil operatörünüze bağlı olarak çeşitli operatör uygulamalarının yüklenmesi tavsiye ediliyor. Bunları yükleme konusunda son karar size bırakılıyor.
TCL UI içinde çeşitli gelişmiş özellikler var. Aslında bunların büyük bir kısmını başka markalı Android telefonlarda da görüyoruz. Örneğin Kenar Çubuğu, sık kullandığınız uygulamaları ve işlevleri, ayrıca iletişim kurduğunuz kişileri seçmenize ve bunlara ekranın kenarında bulunan çekmeceyi ortaya sürüklediğinizde açılan kenar çubuğundan erişmenize izin veriyor. İlginçtir ki, TCL buraya bir de cetvel yerleştirmiş. Kenar Çubuğunun açılmasını sağlayan çekmece göz tırmalasa da, bunun sağladığı kolaylıklara değer gibi görünüyor.
Bir başka pratik kullanıcı arayüzü özelliği de ekran görüntüsü almak. TCL, ekran görüntüsü almak için fiziksel tuş kombinasyonunu kullanmak yerine üç parmağınızı ekranda yukarıdan aşağı doğru hızlıca sürükleyerek ekran görüntüsü almaya izin veriyor.
TCL 30 SE inceleme: Kamera
Yüksek çözünürlüklü kamera isteyenleri tatmin edecek bir özellik TCL 30 SE’de en azından mevcut. Arkada yer alan üç kamera içinde ana kamera; 50 megapiksel, f/1.9 diyafram gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 2 megapiksel, f/2.4 gibi özelliklere sahip makro kamera ve derinlik kamerası var. Akıllı telefonlarda ultra geniş açılı kameraları sıklıkla görüyoruz ve belirli durumlarda gerçekten işe yarıyor. Ancak TCL, makro veya portre çekimlerin daha önemli olduğunu düşünerek bu iki işleve odaklanan kamera donanımlarına yer vermiş. Önde ise, 8 megapiksel, f/2.0 selfie kamera bulunuyor.
Kamera uygulamasına baktığımızda, kullanıcı arayüzünün sağında ve solunda birçok farklı kontrolün mevcut olduğunu görüyoruz. Bunlar başta kafa karışıklığı yaratabilir, ancak kısa bir turla neyin nerede olduğunu rahatlıkla özümsüyorsunuz. Yapay zekâ destekli sahne algılama burada da mevcut. Ayrıca otomatik HDR özelliği de var ve gerektiği durumlarda devreye girdiğine tanık oluyoruz. Çeşitli çekim modları çekim tuşunun hemen yanına yerleştirilmiş. Otomatik mod, size sadece ekranda netlemek istediğiniz yere dokunmayı ve sonra da çekim tuşuna basmak kalıyor. Video, Portre, Pro ve Panorama modları da ön planda görünüyor. Çekim modlarının olduğu yerde göreceğiniz hamburger menü simgesine tıklattığınızda ise aralarında Yüksek Çözünürlük ve Süper Makro’nun da bulunduğu farklı çekim modlarını göreceksiniz. TCL 30 SE’nin arka kamerasıyla varsayılan olarak 12 megapiksel fotoğraflar çekiliyor ve bu da yeterli görünüyor. 50 megapiksel ise genellikle manzara çekimleri için kullanışlı olacaktır.
TCL 30 SE’nin arka kameraları genel olarak iyi performans gösteriyor. Işığın yeterli olduğu ortamlarda çekilen fotoğraflarda parlaklık, renk canlılığı ve detaylar doyurucu. Düşük ışıkta gürültü etkisi ve pürüzsüzleştirme görülse de, parlaklık açısından bu durumlarda çekilen fotoğrafları fena bulmadık. Portre çekimlerde derinlik kamerasının varlığı ve biraz da yazılımın gücüyle iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Yakın çekimlerde de TCL 30 SE memnun edici fotoğraflar çekebiliyor. Süjeye daha yakın çalışmak isteyenler için, her ne kadar düşük çözünürlük olsa da, makro modu da iş görebiliyor. Ancak Süper Makro modunu kullanacaksanız, ortamdaki ışığın iyi olmasına dikkat etmeniz yerinde olacaktır.
Ön tarafta yer alan 8 megapiksel kameranın performansını da iyi bulduk. Işık koşulları iyi olduğunda renkler ve parlaklık açısından iyi fotoğraflar çekiliyor. Düşük ışıkta parlaklık tatmin edici, ancak pürüzsüzleştirme ve hafif gürültü etkisi belli oluyor. Bu arada telefonu biraz sabit tutmanızda da yarar olacaktır. Bu arada ön kamerada yüz güzelleştirme modu da iyi çalışıyor. Bir de yüzü gördüğü anda otomatik olarak çekim yapan özel bir mod var. Ekrana dokunurken telefonu hareket ettirmenin görüntün bulanıklaşmasına yol açabileceği düşük ışıklı ortamlarda bu mod işe yarayabilir.
Video tarafına geldiğimizde, saniyede 30 kare hızında 1080p video kaydının en yüksek seviyedeki format olduğunu görüyoruz. Buna rağmen videoların görüntü kalitesi, durağanlığı, ses kaydı ve netleme hızı gibi kriterler gayet iyi seviyede görünüyor. Günlük hayatta karşılaştığınız ilginç anları video olarak kayıt altına almak isterseniz, TCL 30 SE’nin arka kamerası işini iyi şekilde yapacaktır. Ön kamera ile de 1080p video kaydı yapılabiliyor ve performansını fena bulmadık. Düşük ışık performansı ve videonun durağanlığı şaşırtıcı biçimde beklediğimizin üzerinde görünüyor.
TCL 30 SE inceleme: Sonuç
TCL 30 SE, bütçesini zorlamadan kullanışlı bir akıllı telefon isteyenleri birçok açıdan tatmin edecek bir akıllı telefon. Tasarımıyla çizginin dışına çıkmıyor, sağlamlığı ve ergonomisi iyi seviyede. Büyük ekran isteyenlerin ihtiyacını karşılıyor, ekranın netliği, parlaklığı ve sunduğu görüntü kalitesi telefonun sahip olduğu fiyatın hakkını veriyor. 3.5mm kulaklık jakının bulunması, hoparlörün harici aksesuarlarla rahatlıkla desteklenmesine imkan veriyor. MediaTek Helio G25 işlemci ve ona eşlik eden diğer donanım bileşenleri bir akıllı telefondan beklenen temel işleri yerine getirmekte başarı sergiliyor, ancak çok fazlasını da beklememek gerekiyor. Pil performansı ile sahiplerini memnun edecektir. Yazılım tarafında TCL’in sunduğu özel araçlar birçok kullanıcının işine yarayacaktır. Kameraları ise tahmin ettiğimizden daha iyi performans gösterdi, farklı koşullarda memnun edici fotoğraflar ve videolar çekilebiliyor. Kamera tarafında da TCL 30 SE, fiyatından beklediğimizden daha yüksek bir performans ortaya koyuyor.