İncelemelerManşetler

TCL 20 SE İncelemesi

tcl 20 se inceleme

2021 yerli üretim telefonların yılı oluyor. Özellikle Çinli markaların bu yılın başından itibaren Türkiye’de çeşitli modellerinin üretimine başladığını görüyoruz. TCL de bu markalardan bir tanesi. TV tarafında Arçelik ile yürüttüğü iş birliğini akıllı telefonlara taşıyan marka TCL 20 SE ile birlikte ilk yerli üretim akıllı telefonunu piyasaya sundu. TCL 20 SE inceleme yazısında yerli üretim Android telefon ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

TCL 20 SE inceleme: Tasarım

TCL 20 SE büyük ekranlı bir telefon kullanmak isteyenlerin hoşuna gidecektir. Büyük ekranına rağmen boyutları idare edilebilir sınırlar içinde kalmayı başarıyor. 9.1 milimetre ile ince bir telefon sayılmaz ancak arka yüzün kenarlara doğru yaptığı kavis telefonu kavramayı kolaylaştırıyor. 206 gram ile 6.8 inç ekranlı bir telefon için makul sınırlarda bir ağırlığının olduğunu söyleyebiliriz. Aynı boyutlardaki üst sınıf Android telefonlara göre daha düşük bir ağırlık değerine sahip olmasına plastikten yapılmış olmasının da etkisi bulunuyor.

tcl 20 se inceleme

Plastikten yapılmış olmasına rağmen TCL 20 SE kesinlikle sıradan bir telefonmuş hissini vermiyor. Elimizdeki siyah renkli model gayet ağır ve şık görünüyor. Arka yüze verilmiş cam görünümü ve hissi bir hayli başarılı. Öte yandan arka yüz tasarımını da göz alıcı bulduğumuzu söylemeliyiz. Yatay tutuşta, fotoğraf çekimi yaparken cihazın bir basçek fotoğraf makinesi gibi görünmesine odaklanılmış. Yatay eksende yerleştirilmiş TCL logosu ve onun doğrultusunda uzanan parlak görünümlü bir şerit var. Geri kalan bölüm parlak olmakla birlikte, diğerine göre daha açık renkte, yansıtması daha düşük. Üst kısımdaki şeridin sonunda dört kameranın yer aldığı ve dışa doğru çok az çıkıntı yapan kamera modülü var. Burada LED flaşı da görüyoruz. Öte yandan parmak izi okuyucusu da arkada yer alıyor. Bunun yerleşiminde ise telefonun dikey tutuşunda işaret parmaklarının rahatlıkla temas etmesi göz önünde bulundurulmuş.

tcl 20 se inceleme

Ön tarafta da cam hissi başarıyla verilmiş bir kaplama var. 6.82 inç IPS LCD ekran ise ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Ekranın üst kısmında ise su damlası görünümünde bir çentik var. Ekranın altında ise diğer kenarlara nazaran biraz daha kalın bir çerçeve bölümünü görüyoruz. Ahize hoparlörü ise ön panelin üst kısmında, küçük ve ince bir bölmeye yerleştirilmiş.

tcl 20 se inceleme

Metal görünümü verilmiş plastik çerçeve yuvarlatılmış kenarlarıyla tutuşu kolaylaştırıyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör ve mikrofon var. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı konumlandırılmış. Sol kenarda microSD ve nano SIM kartlara ev sahipliği yapan tepsiyi görüyoruz. Bu arada, microSD kart yuvasına ikinci bir SIM kart takarak telefonu iki hatla kullanabilirsiniz. Bu tepsinin hemen altında Google Asistan için kurgulanmış, ancak işlevi değiştirilen bir hızlı erişim tuşu var. Sağ kenarda ise yukarıdan aşağı doğru ses tuşlarını ve güç butonunu görüyoruz. Soldaki hızlı erişim tuşu, diğer tuşlara göre farklı bir yüzey dokusuna sahip. Bu da el yordamıyla ayırt etmeyi kolaylaştırıyor.

TCL 20 SE inceleme: Ekran, Performans ve Pil

En başta da belirttiğimiz gibi, TCL 20 SE büyük ekran sevenlere hitap edecek. Telefonun 6.82 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekranı var. IPS LCD teknolojisi sayesinde geniş görüş açıları sunan bu ekran, 450 nit tipik parlaklık değeriyle de, güneş ışığı altında bile yeterli bir görüş sunuyor. Bu sıcak yaz günlerinde, genellikle dışarıda kullandığımız TCL 20 SE’ni ekranı görüş konusunda herhangi bir sıkıntı çıkarmadı.

tcl 20 se inceleme

Büyük boyutlu bir ekranda 720 x 1640 piksel çözünürlüğün sunulması, ilk bakışta kafalarda soru işareti uyandırabilir. 263 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekran, belki Full HD+ ekranlarda gördüğümüz keskinliği ve netliği sunmuyor. Dikkatli baktığınızda pikselleri fark edebilirsiniz. Ne var ki, ne internette gezinirken ne de video izlerken nispeten düşük çözünürlüklü ekranın görsel deneyim açısından bir sıkıntı çıkardığını hissetmedik. TCL 20 SE’yi özellikle Vodafone TV servisi üzerinden Formula 1 yarışını izleme ve diğer TV izleme işleri için kullandık. Ve ekran gayet yeterli bir deneyim sundu.

TCL’in NXTVISION teknolojisinin bu ekranda iyi bir görsel deneyim sunmakta payı olduğunu söylemek gerekiyor. TCL’in daha önce piyasaya çıkan akıllı telefonlarında da gördüğümüz bu ekran teknolojisi dinamik aralığı yükselterek video veya fotoğraflarda canlılığı artırmayı sağlıyor. TCL 20 SE’yi kullandığımız süre boyunca NXTVISION ayarlarını açık biçimde tuttuk ve görsel deneyim, yukarıda da belirttiğimiz gibi, daha yüksek seviyeye çıktı.

TCL’in 20 SE için öne çıkardığı noktalardan bir tanesi de bu telefonun çift hoparlöre sahip olması. Alt kenarda yer alan tek bir hoparlör ızgarasına ek olarak, ahize bölümünde ikinci bir hoparlör var. Ne var ki, ses çıkışında yükü alttaki hoparlör çekiyor. Üstteki hoparlör daha çok tize katkı yapan ve çıkış şiddeti düşük bir üretim sunuyor. Belirli uygulamalarda bu hoparlörün varlığını hissetmek zor, ancak Spotify’da varlığını anlayabildik. Telefonu yatayda tuttuğunuzda sesin stereo etkisi de düşük seviyede kalıyor. Ne var ki, öne bakan hoparlör, özellikle oyun oynarken daha doyurucu bir ses çıkışı almanıza yardımcı olacaktır. TCL 20 SE’nin kutusundan kulaklık çıkmıyor. Ancak 3.5mm kulaklık jakı bulunduğu için, istediğiniz kulaklığı kullanmakta hareket alanınız biraz daha geniş oluyor.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, TCL’in bu telefonda 11nm tabanlı, sekiz çekirdekli Snapdragon 460 işlemciye yer verdiğini görüyoruz. Bu işlemci düşük frekans hızlarıyla dikkat çekerken Adreno 610 GPU’yu da içeriyor. 4 GB RAM barındıran telefonun 64 GB dahili hafızası bulunuyor. 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartlarla depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor.

Snapdragon 460 işlemci ve 4 GB RAM, TCL 20 SE’nin günlük işleri yerine getirmesi için gerekli gücü sağlamakta yeterli oluyor. Telefon konuşmaları, internette gezinme, YouTube videolarını izleme, sosyal medya uygulamalarını ve kamerayı kullanma gibi işler için bu telefon yeterli bir performans sağlıyor. Buna rağmen kullanıcı arayüzü geçişlerinde veya belirli bölümlerin yüklenmesinde takılma ve ağırlıklar hissediliyor. Yine de, bunlar genel kullanıcı deneyiminde dikkate değer bir düşüşe neden olmuyor. Oyun konusunda da TCL 202 SE, ortalamaları tutturuyor, ancak PUBG Mobile gibi üst sınıf oyunlar için çok yüksek seviyede, kaliteli ve akıcı grafiklerle bir oyun deneyimi beklememek gerekiyor.

tcl 20 se inceleme

TCL 20 SE, 5000 mAh kapasiteli bir pil barındırıyor. Geniş bir yüzey alanına sahip olmasının bu yüksek kapasiteye katkısının olduğunu söyleyebiliriz. Bu pil, normal yoğunluklu kullanımda TCL 20 SE’nin iki güne varan bir çalışma süresine oluşmasına yardımcı oluyor. Telefonun kutusunan çıkan 18W şarj adaptörüyle de normale göre daha kısa sürede telefonu şarj etmek ve hızlı şarj desteğinden yararlanmak mümkün oluyor.

TCL 20 SE inceleme: Yazılım

TCL 20 SE’de Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de TCL’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü TCL UI’ın yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Daha önceki TCL cihaz incelemelerinden bu özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün ne gibi bir deneyim sunduğunu biliyoruz. TCL 20 SE’de de bunlar devam ettiriliyor.

tcl 20 se inceleme

Arzunuza göre sadece ana ekran panellerinden oluşan veya uygulama çekmeceli bir kullanıcı arayüzü düzeni seçebilirsiniz. Eğer uygulama çekmeceli düzeni seçerseniz, bu durumda yüklü olan uygulamaları farklı kategorilere göre otomatik olarak sınıflandırmanız ve bunlara daha rahat biçimde erişmeniz mümkün olacaktır. Kullanıcı arayüzünde, ekranın sağ kenarında bir çekmece göreceksiniz. Bunu ortaya doğru sürüklediğinizde ise, favori uygulamalarınızı ve kişilerinizi kolaylıkla ekleyebileceğiniz ve bunlara hızlı şekilde erişebileceğiniz bir çekmece göreceksiniz. İlginçtir ki, TCL buraya bir de cetvel yerleştirmiş. Böylelikle bir şeylerin uzunluğunu ölçmek istediğinizde TCL 20 SE’yi kullanabilirsiniz.

Google’ın çeşitli uygulamaları deneyimin başrolünde yer alırken TCL’in de çeşitli kestirmeleri ana ekrana eklediğini, aynı zamanda çeşitli uygulamaları da sunduğunu görüyoruz. Akıllı Yönetici adı verilen bir uygulama telefonun pil, bellek durumunu görme, uygulama bildirimlerini yönetme ve cihaz başlatıldığında otomatik olarak açılan uygulamaları yönetme imkanı sunuluyor. Üstelik bu uygulama sayesinde TCL 20 SE’yi tek tuşla optimize edebilir, performansını yükseltebilirsiniz.

tcl 20 se inceleme

Güvenlik tarafında başrolde parmak izi okuyucu bulunuyor. Bu birim, söylediğimiz gibi normal tutuşta işaret parmaklarının rahatlıkla erişebileceği noktaya yerleştirilmiş. Oldukça hızlı çalışıyor ve kilit ekranını hızlıca geçmenizi sağlıyor. Parmak izi okuyucusunu pratik bulmayanlar için ön kamera yardımıyla yüz tanıma özelliğini kullanma imkanı da bulunuyor.

TCL 20 SE inceleme: Kamera

TCL 20 SE’nin arkasında dört adet kamera bulunuyor. Türkiye’de üretilen ve satılan versiyonun arkasındaki kameralara baktığımızda; 16 megapiksel, f/1.8, faz algılamalı otomatik odaklı ana kamera, 5 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel, f/2.4 derinlik kamerası ve 2 megapiksel, f/2.4 makro lens yer alıyor. Ayrıca çift renkli LED flaş da mevcut. Önde ise 8 megapiksel, f/2.0 kamera bulunuyor.

tcl 20 se inceleme

Çoğu akıllı telefonda gördüğümüz kullanıcı arayüzü unsurlarının yerleşimini TCL 20 SE’deki Kamera uygulamasında da görüyoruz. Ancak kontroller ve düğmelerin diğerlerine göre daha yoğun olduğunu söylemeliyiz. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi, çekim modları yer alıyor. Diğer kenarında ise efekt, flaş, zamanlayıcı, HDR, görüntü oranı ve Ayarlar gibi kontrolleri görüyoruz. Yakınlaştırma ve panorama kısayolları da kolaylıkla erişilebilecek şekilde ekranın bir kenarına yerleştirilmiş.

TCL 20 SE’nin Kamera uygulaması yapay zekâ destekli sahne tanıma moduna sahip. Yani kamerayı doğrulttuğunuz sahneye bağlı olarak görüntü ve renk ayarları otomatik olarak yapılıyor. Üstelik Pro modunun da bulunduğunu görüyoruz. Eğer çekimlerde biraz daha kontrol isterseniz, bu mod yardımıyla beyaz dengesi, pozlama telafisi gibi ayarları özelleştirebilirsiniz. Süper makro modu ise makro lens kamerayı kullanarak süjeye epey yakınlaşmanızı sağlayacaktır.

TCL 20 SE ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık altında detayların iyi şekilde ortaya çıkarıldığı, parlak fotoğraflar çekildiğini görüyoruz. Ne var ki, renk düzeni biraz daha sıcak tarafa kaçıyor. Düşük ışıkta yapılan, örneğin akşamüstü yapılan manzara çekimlerinde ise parlaklık normale göre biraz daha düşük, renklerin sıcaklığı bunlarda da dikkat çekiyor. Portre çekimlerinde arka planla öndeki süjenin sınırlarının ayrılması konusunda da performans beklenen seviyenin biraz altında kalıyor gibi görünüyor. Düşük ışıktaki çekimlerde kumlanma düşük olsa da, harekete bağlı bulanıklık etkisi görülüyor. Çekim yaparken mümkün olduğu kadar telefonu sabit tutmakta fayda olacaktır. Tripodla gece vakti etkileyici manzara fotoğrafları çekmeniz mümkün olabilir. Gece manzara çekimlerinde düşük gürültü dikkat çekerken, söylediğimiz gibi, harekete bağlı bulanıklık etkisi gözle görülür derecede oluyor.

Önde yer alan 8 megapiksel kamera da aynı şekilde biraz daha sıcak tarafa doğru kayan renkler üretiyor. Bununla birlikte canlı renklerin biraz daha öne çıkarıldığını görüyoruz. Her şeye rağmen, genel olarak tatmin edici selfie fotoğrafların TCL 20 SE ile çekilebileceğini söyleyebiliriz.

Video tarafında ise TCL 20 SE’nin hem ön hem de arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Belki özel günlerinizde video çekimi yapmak için TCL 20 SE elverişli olmayabilir, ancak günlük hayatta karşınıza çıkan önemli anları kayıt altına almak isterseniz veya sosyal medyada paylaşacağınız videolar çekmek istiyorsanız, TCL 20 SE’nin kameraları yeterli olacaktır.

TCL 20 SE inceleme: Sonuç

Türkiye’de üretilen TCL 20 SE, günümüzde birçok akıllı telefonda gördüğümüz, standart bir tasarımla geliyor. Temel malzemesi plastik olsa da, kesinlikle sıradan durmuyor ve kullanırken de zevk vermeyi başarıyor. Büyük ekranı, 720p çözünürlüğe rağmen, kaliteli paneli ve TCL’in görüntü tarafındaki uzmanlığı sayesinde beklenenin üzerinde bir görsel deneyim sunuyor. Ses sistemi bir giriş segment telefon için yeterli. Snapdragon 460 işlemci, günlük işler için yeterli bir performans sunar, ancak çok fazlasını beklememek gerekiyor. 5000 mAh kapasiteli pil, iki güne varan bir çalışma ömrü sunuyor. Android 11 ve bunun üstünde gelen TCL UI ile iyi bir kullanıcı deneyimi sunuluyor. Kamera konusunda çok yüksek beklentiler içinde olmamak gerekiyor. Ancak günlük hayatta karşınıza çıkan ilginç sahneleri, olayları ölümsüzleştirmek, bunları sosyal medyada paylaşmak isterseniz, TCL 20 SE’nin kameraları sizin için yeterli olacaktır.