Uzun yıllar boyunca başka şirketler için telefon üreten TCL, artık kendi markasını kullandığı cihazlarla akıllı telefon pazarında boy gösteriyor. Bu yolculuğa TCL Plex ile başlayan şirket, vakit geçmeden kendisine kapsamlı bir portföy oluşturmak için de harekete geçti. Bu portföydeki “bütçe dostu cihaz” olarak geliştirilen TCL 10L, oldukça kalabalık bir pazarda etkili rakiplerinin arasından sıyrılmaya çalışıyor. TCL 10L inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
TCL 10L inceleme: Tasarım
“Uygun fiyatlı telefon” olarak tanımlanan TCL 10L’nin uzaktan oldukça şık bir cihaz görüntüsü verdiği rahatlıkla söylenebilir. Ancak biraz yakından bakıldığında ve elde tutulduğunda TCL 10L’nin üst sınıf bir telefon olmadığı anlaşılıyor. Plastik arka panel bu durumun en önemli sorumlusu olarak öne çıkıyor. Yine de, arka panelin kavisli ve parlak olmasının göze hoş geldiğini belirtmek gerekiyor.
TCL 10L için Mariana Mavisi ve Kutup Beyazı olmak üzere iki farklı renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen Kutup Beyazı TCL 10L’nin de yukarıda bahsettiğimiz şık ilk izlenimi vermekte başarılı olduğu söylenebilir. Plastik arka panelde parmak izleri oldukça belirgin şekilde görülebiliyor. Yine de, bunu şık görünüm için verilebilecek bir taviz olarak tanımlamak mümkün. Akıllı telefonun kutusundan koruyucu bir şeffaf kılıfın çıktığını belirtmekte de fayda var.
TCL 10L’nin ön panelinin yüzde 91’ini ise 6.53 inç büyüklüğündeki ekran kaplıyor. Ekranı saran çerçevenin inceliği ve ön kameranın ekran üzerindeki kesiğe yerleştirilmesi, bu etkileyici ekran-kasa oranına ulaşmayı sağlıyor. Ekranın alt çerçevesinin diğer taraflara göre biraz daha kalın olduğu görülürken, telefonun ahize hoparlörü de üst çerçevede kamufle edilmiş biçimde yer alıyor. Ekrana dair detaylara ilerleyen bölümlerde değineceğimizi belirtelim.
TCL 10L’nin üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon bulunuyor. Akıllı telefon pazarında kulaklık jakından vazgeçen üreticilerin sayısı bir hayli fazla olsa da; TCL, kulaklık jakından vazgeçmiyor. TCL Plex’te de kulaklık jakı aynı yerde kullanıcıları karşılıyordu.
Telefonun sol kenarında ise microSD ve nano SIM kart tepsisine ev sahipliği yapan yuva ve TCL tarafından Akıllı Anahtar olarak adlandırılan tuş kullanıcıları karşılıyor. TCL’in farklı şekilde işlevlendirmeye izin verdiği Akıllı Anahtar ile ilgili detaylara da incelemenin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
TCL 10L’nin sağ kenarında ise pek çok akıllı telefonda olduğu gibi güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Alt kenarda ise iki hoparlör ızgarası ve bunların ortasındaki USB-C girişi bulunuyor. Bu ızgaralardan sadece sağdakinden ses çıkıyor. Soldaki ızgaranın ise fonksiyonu görsellik sağlamanın ötesine geçmiyor.
TCL 10L’nin arka paneline geçildiğinde ise göze ilk olarak orta üst kısma yatay olarak yerleştirilmiş dört sensörlü kamera sistemi çarpıyor. Bu dörtlünün her iki tarafında da birer LED flaş bulunuyor. Kare şeklindeki parmak izi tarayıcısı ise bu sistemin biraz altına yerleştirilmiş. Panelin ortasında ise TCL logosu görülüyor. Parmak izi tarayıcısından ilerleyen bölümlerde bahsedeceğimizi belirtmekte fayda var.
TCL 10L’nin tasarımın en güzel yönü olarak cihazın hafifliği öne çıkıyor. Tartıda sadece 180 gram çeken telefon, elde rahatlıkla tutuluyor ve cepte taşınırken de bir sıkıntı hissettirmiyor. TCL 10L’nin tek elle kullanımının da epey rahat olduğunu belirtmekte fayda var.
TCL 10L inceleme: Ekran
6.53 inç büyüklüğündeki ekranı, TCL 10L’nin en önemli özellikleri arasında bulunuyor. Dünyanın en büyük televizyon üreticileri arasında yer alan TCL, bu konudaki deneyimini 10L’nin ekranına yansıtmayı da başarmış gibi görünüyor. Uygun fiyatlı bir telefon olan TCL 10L bile üst düzey bir ekran performansı sunuyor.
Burada Nxtvision teknolojisinin önemli bir rol oynadığını söylemek gerekiyor. Standart dinamik aralığını (SDR) yüksek dinamik aralığına (HDR) dönüştüren bu teknoloji; gerçek zamanlı şekilde daha parlak gölgeler, daha fazla kontrast ve daha canlı renkler sunuyor.
TCL 10L’nin ekranının parlaklığı ve renk sıcaklığı ortama göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Buna ek olarak, Nxtvision menüsü üzerinden aktif hâle getirilebilen Okuma modu, kullanıcılara tıpkı bir e-kitap okuyormuş hissi veren bir ekran deneyimi sunuyor. Bu mod, seçilen uygulamalarda otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Okuma modu aktif hâle getirildiğinde ekran sarı, kağıdımsı bir tonda görünüyor.
Artık her akıllı telefonda bulunan mavi ışık filtresi, TCL 10L’de Göz Yormayan Mod adı altında sunuluyor. Kullanıcılar bu modu belli bir takvime bağlı çalışacak şekilde ayarlayabiliyor. Yine artık pek çok telefonda bulunan koyu renkli modun da TCL 10L’de kullanıcıları karşıladığını belirtmekte fayda var.
Bütün bu özellikler de ortaya uygun fiyatlı bir telefon için üst düzey bir izleme deneyimi çıkarıyor. YouTube’daki videolar ya da Netflix’teki diziler, TCL 10L’in büyük ekranında keyifli biçimde izlenebiliyor. Renklerin keskinliği gözü yormuyor.
TCL 10L’nin ekranını dışarıda, güneş ışığı altında görme konusunda da hiçbir sorun yaşanmıyor. Ekranın parlaklık seviyesi, daha önce de belirttiğimiz gibi ortama göre otomatik olarak ayarlanıyor.
TCL 10L inceleme: Donanım ve Performans
TCL 10L’nin kalbinde Qualcomm Snapdragon 665 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 6 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 64 GB. Ancak bu depolama alanının yaklaşık 15 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Bu da kullanıcılara 49 GB’lık bir alan bırakıyor. MicroSD kart desteği sayesinde depolama alanının üstüne 256 GB daha eklemek mümkün oluyor.
TCL 10L’nin genel hatları itibarıyla ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının işini rahatlıkla görebilecek bir performans sergilediği söylenebilir. Sıklıkla kullanılan Instagram, Facebook, Twitter, Spotify ve Netflix gibi uygulamalar TCL 10L’de hiçbir takılma olmadan başlatılıyor. Call of Duty: Mobile oynarken ara ara bazı takılmalarla karşılaşsak da, bunun oyunun yoğun sistem kullanımının bir sonucu olduğunun altını çizmek gerekiyor.
TCL 10L’in 6 GB’lık RAM kapasitesi, çoklu görev konusunda kullanıcılara önemli avantajlar sağlıyor. Akıllı telefonda aynı anda çok sayıda uygulama herhangi bir sorun yaşamadan çalıştırılabiliyor. Arka planda çalışan uygulamaları sürekli olarak kapatmak gerekmiyor.
TCL 10L’de biyometrik güvenlik için kullanıcılara iki farklı çözüm sunuluyor. Bunlardan ilki yüz tanıma özelliği. TCL 10L’nin yüz tanıma performansının pek de parlak olmadığını belirtmek gerekiyor. Örneğin, başka telefonlarda yüz tanımaya engel olmayan güneş gözlükleri, TCL 10L’nin yüz tanıtmayı işletmesini engelleyebiliyor. Buna ek olarak, çok karanlık ortamlarda da TCL 10L’nin yüz tanıma özelliği işlemiyor.
Arka panelin ortasında yer alan parmak izi tarayıcısı ise yüz tanıma özelliğinin aksine oldukça iyi şekilde çalışıyor. Her iki elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebilen tarayıcı, parmak izini algılamasından sonra ekran kilidini hızlı biçimde açıyor. Dışarıdayken maske kullandığımız şu günlerde TCL 10L’nin iyi çalışan bir parmak izi tarayıcı taşımasının önemli olduğu söylenebilir.
TCL 10L, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 303, çok çekirdekte ise 1000 puan aldı. 3D Mark’ın Sling Shot Extreme OpenGL testinden ise 1087 puanla ayrıldı.
TCL 10L inceleme: Pil
TCL 10L, TCL’in 2020 model telefonları içinde pil performansı en iyi olan seçenek değil. Ancak bu durum, cihazın TCL 10 Pro’dan geri kaldığı anlamına gelmiyor. Akıllı telefona ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4000 mAh kapasiteli pili sağlıyor.
Bu kapasite, telefonun bir günü çıkarması için fazlasıyla yeterli oluyor. Sosyal medya uygulamalarında dolaşmak, internette gezinmek, birkaç telefon görüşmesi yapmak, biraz mesajlaşmak, Spotify’da müzik dinlemek, YouTube veya Netflix’te bir süre video izlemek ve yarım saat Call of Duty: Mobile oynamak gibi eylemlerin bulunduğu yoğun bir kullanım senaryosunda bile TCL 10L günü tamamlayabiliyor.
Kullanım yoğunluğunun azaldığı durumlarda ise TCL 10L’nin pili daha uzun süre ayakta kalıyor. Daha düşük yoğunluklu senaryolarda TCL 10L’nin pil ömrü 36 saat sınırına dayanıyor.
TCL 10L’de hızlı şarj özelliği bulunmuyor. Bu nedenle telefonun pilinin tamamen dolması için biraz sabretmek gerekiyor. Tamamen boş pil, yaklaşık 2,5 saatlik bir sürede yüzde 100 oranında doluyor. Yüzde 50 doluluk oranını görmek için de yaklaşık 1 saat beklemek gerekiyor.
TCL 10L inceleme: Yazılım
TCL 10L kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini TCL UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Saf Android deneyimiyle benzerlikler gösteren TCL UI, bazı alanlarda ise kullanıcılara bambaşka deneyimler vadediyor. TCL UI’ın varlığı sayesinde TCL 10L kişiselleştirme konusunda kullanıcılara geniş ufuklar sunuyor.
TCL 10L’nin arayüzünde derinlere dalmadan önce her Android telefonda karşımıza çıkan Google klasörüne bakmakta fayda var. TCL 10L’nin ana ekranındaki Google klasöründe Gmail, Google Drive, YouTube, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar bulunuyor. Ancak TCL 10L’deki Google imzalı ön yüklü uygulamalar bunlarla sınırlı kalmıyor.
Asistan, Duo, Kişiler, Mesajlar, Chrome, Keep Notları gibi uygulamalar da TCL 10L’de kullanıcıları karşılayan yazılımlar arasında bulunuyor. Bu uygulamalardan bazıları, TCL 10L’de varsayılan çözüm işlevi görüyor. Örneğin, telefondaki kayıtlı kişilere Google’ın Kişiler uygulaması üzerinden erişiliyor. Buna ek olarak, Mesajlar için de yine Google’ın Android Mesajlar uygulaması kullanılıyor.
TCL ana internet tarayıcısı olarak da Google Chrome’u konumlandırmış. Ancak telefonda buna ek olarak TCL’in kendi internet tarayıcısı da mevcut. Kısacası kullanıcıların önünde bir seçim şansı mevcut.
TCL 10L’deki ön yüklü uygulama sayısı oldukça fazla. Hem ana ekranda hem de uygulama çekmecesinde TCL tarafından sunulan çok sayıda araç mevcut. Ancak bu araçların derli toplu biçimde sunulmaması, TCL 10L’nin ana ekranının biraz kalabalık görünmesine neden oluyor.
TCL 10L’nin ana ekranındaki Araçlar klasöründe Hesap Makinesi, Hava Durumu, Ses Kaydedici, Radyo gibi uygulamalar bulunuyor. Eski telefondaki verileri hızlı biçimde TCL 10L’ye aktarmayı sağlayan Telefon Değiştir uygulaması da bu klasörde kullanıcıları karşılıyor. Veri aktarma işleminin TCL 10L’den başka bir telefona gidecek şekilde yapılabildiğini belirtmekte de fayda var.
TCL 10L’nin ana ekranının bir hayli kalabalık olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu kalabalığı yaratan araçlardan bazılarının gerçekten gereksiz olduğu söylenebilir. “Kilitle” ikonu bu grubun en gereksiz üyesi olarak öne çıkıyor. Bu ikona dokunulduğunda telefonun ekranı kilitleniyor ve kapanıyor. Aynı işlem, telefonun güç butonuna dokunarak da yapılabiliyor.
Benzer bir durum, yine ana ekranda yer alan Optimizer ikonu için de geçerli. Bu ikona dokunulduğunda telefonun performansı optimize ediliyor. Ancak aynı işlem yine ana ekran üzerinden erişilebilen Akıllı Yönetici uygulaması üzerinden de yapılabiliyor. Kısacası ana ekranda gereksiz bir yoğunluğun yaratıldığı söylenebilir.
TCL 10L’de kullanıcıları karşılayan uygulamalardan birisi de Microsoft Haber uygulaması. Bu uygulama, kullanıcıların ilgilerini çeken kategorilerdeki haberlere hızlı biçimde erişmesini sağlıyor. Facebook, Netflix ve Booking.com da TCL 10L’nin ön yüklü uygulamalar kadrosunda bulunuyor.
TCL, 10L’nin kullanıcı arayüzüne bir hayli yorum kattığı söylenebilir. Bu yorumun etkileri özellikle uygulama çekmecesinde yoğun biçimde hissediliyor. Çekmecede uygulamalar, çeşitli kategoriler altında gruplandırılmış biçimde kullanıcıları karşılıyor. Örneğin, iletişim başlığı altında Facebook, Gmail, Google Duo, Kişiler gibi uygulamalar bulunuyor. Spotify, Netflix, Shazam, YouTube gibi uygulamalar ise medya kategorisine gönderiliyor. Chrome, Drive, Keep Notları gibi uygulamalar içinse kamu hizmetleri gibi ilginç bir kategori tercih edilmiş.
Kategoriye göre sıralama yapılmasından hoşlanmayanlar için farklı seçenekler de mevcut. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu çekmeceyi ada, etikete, kullanım sıklığına ve hatta simge rengine göre bile düzenleyebiliyor.
Uygulama Çoğaltıcı özelliği de pek çok Android telefonda mevcut. Ancak bu özellik TCL 10L’de biraz daha gelişmiş biçimde sunuluyor. Pek çok telefonda uygulama çoğaltıcının destek alanı Facebook ve Instagram gibi uygulamalarla sınırlı kalıyor. Ancak TCL 10L’de WhatsApp, Snapchat ve Skype gibi uygulamalar için de bu imkandan yararlanılabiliyor.
TCL’in daha önce TCL Plex’te sunduğu Akıllı Anahtar özelliği TCL 10L’de de kullanıcıları karşılıyor. Telefonun sol kenarında yer alan bu tuş, Samsung telefonlardaki Bixby ve bazı başka Android telefonlarındaki Asistan tuşuyla benzer işleve sahip. Akıllı Anahtar tuşuna bir kez basma, çift basmak ve uzun basma için farklı görevler yüklenebiliyor.
Örneğin, bu tuşa bir kez basılınca Google Asistan başlatılabiliyor. İki defa basmak ise Nxtvision’ın aktivasyonu için kullanılabiliyor. Uzun basıldığında ise Spotify açılabiliyor. Bu işlevlerin hepsinin kullanıcıların isteği doğrultusunda kişiselleştirilebildiğini belirtmek gerekiyor. Akıllı Anahtar, cihaz optimizasyonu yapacak veya ekran görüntüsü alacak şekilde de ayarlanabiliyor. Kısacası TCL 10L’nin bu yeteneği, sık kullanılan uygulama veya özelliklere en çabuk şekilde erişme fırsatını veriyor.
TCL 10L’de telefonu birden fazla ses cihazına aynı anda bağlamayı sağlayan Süper Bluetooth özelliği de mevcut.
TCL 10L incelemesi: Kamera
TCL 10L’nin arkasında dört sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Arka panele yatay olarak yerleştirilen bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı, 2 megapiksel makro ve yine 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.
TCL 10L’nin kamera sistemi, bazı gecikme sorunları dışında yeterli bir performans sergiliyor. Özellikle gün ışığında ve ışığın bol olduğu alanlarda oldukça iyi fotoğraflar yakalamak mümkün. Bu ortamlarda insanlar ve nesneler keskin, renkler canlı görünüyor. Makro lens ile gerçekten etkileyici yakın plan çekimler de yapılabiliyor. Ancak makro lensin detay performansının şahane olmadığını belirtmek gerekiyor.
TCL 10L’nin ana kamerası 48 megapiksel çözünürlüklü olsa da, varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. 48 megapiksel fotoğraflar çekmek içinse kamera arayüzündeki Diğer başlıklı menü üzerinden Yüksek Piksel seçeneğine geçiş yapmak yeterli oluyor.
Bu moda geçildiğinde fotoğrafın çekilme süresi biraz daha uzuyor ve ortaya çıkan sonuçta pek fazla fark görülmüyor. Dolayısıyla 12 megapiksel standart çözünürlükten şaşmamanın doğru tercih olduğu söylenebilir.
TCL, Plex’te gece çekimleri konusuna özel bir önem vermişti. TCL 10L ise bu konuda daha standart bir yaklaşıma sahip. Gece çekimleri için özel bir kamera veya mod barındırmayan telefonla karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi bir hayli yoğun şekilde hissediliyor. Buna ek olarak, gece çekimlerinde odaklama yapmak da pek kolay olmuyor.
TCL 10L’nin kamera uygulamasında fotoğrafların sol alt köşesine filigran ekleme özelliği açık şekilde geliyor. Kullanıcılar bunu kameranın ayarlar menüsü üzerinden kapatabiliyor. TCL’in filigranı otomatik ekleme konusundaki ısrarının pek iyi görünmediğini söylemek yanlış olmayacaktır.
TCL 10L’nin önünde 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera da ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda “makul” olarak nitelenebilecek fotoğraflar çekebiliyor. Ortamdaki ışık kalitesine bağlı olarak ön kameranın performansı da değişiyor.
TCL 10L’nin arka kamerasıyla 4K video kaydı yapılabiliyor.
TCL 10L inceleme: Sonuç
TCL 10L’nin içinde bulunduğu grubun standartlarına göre şık bir tasarıma sahip olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Arka paneldeki plastik tercihine rağmen, telefon ilk bakışta oldukça havalı görünüyor. Elde büyük bir ağırlık hissettirmemesi de TCL 10L’ye artı puan kazandıran noktalar arasında yer alıyor.
TCL 10L’nin en güçlü yönü olarak ise ekran performansı öne çıkıyor. TCL’in televizyon üretimindeki tecrübesinin yansımalarını burada da görmek mümkün oluyor. TCL 10L’nin ekranında bir şeyler izlemek veya oyun oynamak gerçekten oldukça keyifli. Ekran deneyimini kişiselleştirmek için kullanıcılara sunulan imkanların fazla olduğunu hatırlatmakta da fayda var.
TCL 10L’nin eksik kaldığı noktalar içinde ise göze ilk olarak kamera performansı çarpıyor. Uygun ışık koşullarında kamera iyi bir iş çıkarsa da, farklı senaryolarda çekilen fotoğraflarda kalitede bir düşüş hissediliyor. Kamera uygulamasının işleyişinde de bir yavaşlık olduğunu söylemek gerekiyor. Deklanşöre bastıktan sonra fotoğrafın çekilmesi normalden biraz fazla zaman alıyor.
Yine de, TCL 10L’nin genel performansıyla ortalama bir akıllı telefon kullanıcısını yolda bırakmayacak bir iş çıkardığı söylenebilir. Önemli uygulamaları hızlı şekilde başlatabilen telefon, çoklu görev konusunda da sıkıntı yaşamıyor. TCL 10L, özellikle telefonda sıklıkla bir şeyler izleyenler için değerlendirmeye alınabilecek “uygun fiyatlı” cihazlar arasında bulunuyor.