Taylor Swift bir süre önce yaptığı açıklamayla Spotify ve diğer çevrim içi müzik servisleriyle ilgili süregelen bir tartışmanın ateşini yeniden körüklemiş ve bu servislerin sanatçıların faydasına mı yoksa zararına mı olduğu sorusunu yeniden tartışmaya açmıştı. Spotify’ın kendisine çok düşük bir telif ücreti ödemesi yaptığını söyleyen Swift, yeni albümü 1989’u yayınlamasından kısa bir süre sonra tüm katalogunu Spotify’dan kaldırmıştı. Taylor Swift’in bu iddiasına Spotify adına CEO Daniel Ek cevap vermiş ve şirketinin bugüne kadar sanatçılara telif hakları için 2 milyar dolar ödediğini ve bu rakamın hızla arttığını belirtmişti.
İngiliz The Guardian gazetesi de Ek’in açıklamalarını destekleyecek nitelikte bazı veriler yayınladı. Spotify’ın 2012 ve 2013’teki mali bilançolarını mercek altına alan gazete, şirketin 2013 yılında cirosunu bir önceki yıla göre neredeyse ikiye katladığını ve 1 milyar doları aşkın bir ciroya ulaştığına dikkat çekti. Söz konusu bilançoda şirketin kâra geçmeye de oldukça yaklaştığı görülüyor. Recode sitesi de bu pozitif büyüme sayesinde Spotify’ın 4 milyar dolar daha yatırım alabildiğini vurguluyor.
Spotify ve Swift arasındaki tartışmada her iki tarafın da haklı olduğu konular bulunuyor. Çevrim içi müzik servisleri sanatçılara fiziksel albüm satışlarının getirdiği gelirleri sağlamaktan, en azından şu an için, uzak gözüküyor. Ancak fiziksel albüm satışlarındaki düşüşün Spotify ortaya çıkmadan çok uzun bir süre önce başladığını da unutmamak gerekiyor. Müzik endüstrisine ilişkin son analizler sektördeki büyümenin çevrim içi servisler sayesinde sağlandığını ortaya koyuyor.
Spotify büyüme potansiyelini göstermek için Taylor Swift’i örnek olarak göstermekten de çekinmiyor. Albümlerini çekmeden önce Swift’e 2 milyon dolar telif ücreti ödediğini iddia eden şirket, sanatçının bir sonraki yıl Spotify’dan 6 milyon dolar telif ücreti alabileceğini belirtmişti. Açıklanan rakamlar da Spotify’ın büyüme potansiyelini ortaya koyarak bu iddiayı destekliyor.