Türk Telekom iOS ve Android cihazları için geliştirdiği yeni sanal klavye Tambu’nun resmi tanıtımını gerçekleştirdi. Bir Türk Telekom iştiraki Argela tarafından tasarlanan Tambu, Türk insanının duygu, düşünce ve hareketlerini kolay şekilde ifade etmesine olanak sağlayan his simgeleri içeriyor.
Apple App Store ve Google Play Store‘dan ücretsiz olarak indirilebilen Tambu klavyenin başlıca özellikleri arasında GIF animasyonlar, anında çeviri, konum paylaşımı, arka plan ve temalar, atasözleri kataloğu, sesle yazdırma ve kişisel sözlük bulunuyor.
https://twitter.com/teknoblog140/status/900982901940133888
Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir Tambu’nun tanıtımını gerçekleştirdi
GIF animasyonlar son zamanlarda epey popüler hâle geldi. Bunda Twitter, WhatsApp ve benzeri platformların bu çok eski görüntü formatını desteklemeye başlamasının da büyük payı bulunuyor. Tambu, bu paylaşım aracını daha da çeşitlendirmeyi planlıyor.
Başlangıçta Tivibu Spor ile işbirliği yapılıyor, TV kanal platformunun yayınladığı maçlardan görüntüler, maç bitmeden önce paylaşıma hazır hâle getirilecek. Yani UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarından heyecanlı görüntülerin GIF animasyonlarını klavye içinden paylaşılabilir şekilde göreceğiz. Türk Telekom, bu bölümü gelecekte yeni iş ortaklıklarına açmayı, markalara göre özelleştirilmiş içerikleri de bu bölümden sunmayı planlıyor.
Çeviri özelliğiyse klavyeden ayrılmadan, başka bir çeviri uygulamasına gitmeden hızlı şekilde dilden dile çeviri yapma fırsatı sunuyor. Konum paylaşım özelliği de, bulunduğunuz konumun Google Haritalar bağlantısını karşı tarafa hızlı şekilde göndermeye imkan sağlıyor. Karşı taraf sizin Tambu aracılığıyla gönderdiğiniz bağlantıyı açarak konumunuzu Google Haritalar üzerinde görebiliyor.
Atasözleri kataloğu Tambu’nun dikkat çeken taraflarından bir tanesi. Klavyenin tuş takımının hemen üstüne yerleştirilmiş araçlar arasında atasözleri kataloğunu da göreceksiniz. Burada sık kullanılanların yanı sıra belki hiç duymadığınız 1000’e yakın atasözünü de görebilir, bunları konuşmanızın gidişatına göre Tambu’dan yapıştırarak etkili cevaplar verebilirsiniz.
Konuş yazsın adı verilen özellik ise, artık klavye uygulamaları için bir standart hâline gelen konuşarak yazdırma imkanını Tambu klavyeye getiriyor.
Arka plan ve temalar da Tambu için düşünülen özelliklerden bir tanesi. Üstelik Türk insanlarının genel alışkanlıklarına ve Türk kültürüne uygun 130’dan fazla arka plan ve 30’dan fazla klavye teması da bu yeni sanal klavyenin tabiatını ortaya koyuyor.
Türk Telekom’un tanıtımını gerçekleştirdiği yeni klavye, kullanıldıkça öğrenen bir platform. Kişisel sözlük olarak adlandırılan bölüm de klavyenin öğrendiklerini sunduğu bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Sık kullandığınız kelimeler burada, doğru yazımlarıyla birlikte yer alıyor. Böylelikle sık kullandığınız, ancak üşendiğiniz için kısalttığınız çeşitli kelimeleri kişisel sözlük sayesinde kolay, zahmetsiz ve doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Bu sanal klavye sadece Türk Telekom abonelerine açık bir platform değil. Diğer mobil operatörlerin, hatta dünya çapındaki tüm kullanıcıların erişimine açık olan bu klavye güvenlik konusunda da Apple ve Google’ın iOS ve Android işletim sistemlerine getirdiği standartlara uygun şekilde hareket ediyor. Örneğin bir kredi kartı bilgisi ya da banka şifresi girmek istediğinizde, mobil işletim sistemi, standart bir prosedür olarak Tambu yerine işletim sisteminin kendi klavyesini kullanıcılara göstererek işlem yapılmasını sağlıyor.
Tambu’yla ilk etapta Türkiye ve Türkçe’nin yoğun şekilde konuşulduğu ülkeler hedefleniyor. Dolayısıyla Türkçe F ve Q klavye düzenlerinin yanı sıra ABD, Almanya, İngiltere, Fransa gibi, Türk vatandaşların bulunduğu ülkelerdeki ana dillerin klavye düzenleri de destekleniyor. Türk Telekom, geliştirilmiş olan emoji simgelerinin UTF-8 emoji kataloğuna girmesi ve evrensel hâle gelmesi için de çalışmalar yapıyor. Böylelikle gelecekte, Tambu için geliştirilmiş özel emoji simgelerini, uygulamadan bağımsız, mobil işletim sistemine eklenmiş şekilde, satır içlerinde kullanmak mümkün olacak.
Bu arada sanal klavye için özel olarak geliştirilmiş 100’den fazla his simgesi ve çıkartma, gönderdiğiniz kişilerin telefonlarında Tambu uygulaması yüklü olmasa bile görüntülenebiliyor.
Türk Telekom bu sanal klavye uygulamasını geliştirmeye açık bir platform olarak konumlandırıyor. İlgili kişiler, geliştirdikleri emoji karakterlerinin veya çıkartmaların klavyeye eklenmesi için girişimde bulunabilecekler.
Tambu, hazırlanıp mağazaya bırakılmış bir uygulama olmayacak. Türk Telekom ve Argela, bu platformu sürekli geliştirmeyi, dünyaya açmayı ve yüksek değere sahip bir ürün hâline getirmeyi hedefliyor.