Pandemi döneminde uzaktan eğitim, evden çalışma ve evde zaman geçirme gibi aktivite ve davranışlara yönelim, dizüstü bilgisayarlara olduğu kadar tabletlere olan ilgiyi de artırdı. Bugün tabletle uzaktan derslere katılma, toplantılara giriş yapma, internette araştırma yapma, ödevleri veya proje dosyalarını hazırlama gibi, normalde bir dizüstü bilgisayarla gerçekleştirilen birçok işi yerine getirebilirsiniz. Buna ek olarak oyun ve eğlence tarafında da tabletler birçok ihtiyaca cevap verebiliyor.
Dizüstü bilgisayarlara nazaran tabletler, birçok işi daha düşük bir fiyat ortalamasıyla yerine getirebiliyor. Tabii ki, bazı noktalarda bir dizüstü bilgisayarın yapabilecekleri çok daha fazla. Buna rağmen birçok kişinin gündelik hayatta yerine getirmek isteyeceği birçok iş veya ihtiyacını duyacağı aktivite için tabletler yeterli olacaktır. Peki, hangi tableti seçmeli? MediaMarkt katkılarıyla hazırladığımız Tablet Önerileri 2021 videosunda ve yazısında farklı fiyat ve ekran büyüklüklerinde çeşitli tablet tavsiyeleri sıralıyoruz.
iPad Air 2020
Apple 2020 sonbaharında tanıttığı iPad Air ile iPad Pro‘nun tasarımını ve birçok özelliğini daha uygun fiyat noktasından isteyenlere yeni bir seçenek sunmuştu. iPad Air, sahip olduğu Apple A14 Bionic işlemciyle her iş için yeterli gücü sunuyor. iPad Pro’nun tasarımıyla geldiği için, bu profesyonel tablete özel olarak çıkarılmış Magic Keyboard ve ikinci nesil Apple Pencil gibi opsiyonel aksesuarları da destekliyor. Tabii ki, bunlar için ek maliyet gerekiyor. Karşılığında ise bir dizüstü bilgisayarla boy ölçüşebilecek deneyim çıkıyor. Eğer sık çizim yapan veya fotoğraf ve video düzenleme gibi işlerle uğraşan bir kişiyseniz, sıklıkla dışarıda zaman geçiriyorsanız, iPad Air sizin için kullanışlı bir tablet olacaktır.
Pili, iş için kullanımda bir günü çıkarabiliyor. Bunun dışında iPad Air, 10.5 inç IPS LCD ekranıyla geniş görüş açıları ve zengin bir multimedya deneyimi sunuyor. Bu tabletin her iki kenarına yerleştirilmiş birer hoparlör var ve bir tablet için gayet iyi ses çıkışı sunuyor. Arkadaki 12 megapiksel kameranın yanında önde de görüntülü görüşmeler için 1080p destekli 7 megapiksel kamera var. Bu tabletin 64 GB ve 256 GB kapasiteli versiyonları bulunuyor. Eğer bütçeniz 5000 TL’nin üstüne çıkmaya uygunsa, iPad Air iyi bir seçim olacaktır. Tabii ki, aksesuarları için ek bütçe ayırabilirseniz, deneyim daha da yüksek seviyeye çıkacaktır.
Bu arada, kutusundan 20W güç adaptörü çıkıyor. USB-C portu üzerinden şarj ediliyor ve iPhone gibi cihazları da şarj edebiliyor.
iPad 8. Nesil
Apple, iPad Air ile birlikte geleneksel iPad tabletini de yenilemişti. 8. nesil iPad olarak anılan yeni ürün, Apple A12 Bionic işlemciyle özellikle performans tarafında bir güncelleme gördü.
Alıştığımız klasik iPad tasarımına sahip olan bu tablette 10.2 inç, IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekran yeteri kadar yüksek bir parlaklığa sahip. Eğlence, iş ve eğitim amaçlı kullanımlar için de memnun edici bir görsel deneyim sunuyor. Ekran, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmak için de yeterli bir alanı sunuyor. A12 de bu noktada iyi bir performans sağlıyor. iPad 8. Nesil modeli 32 GB ve 128 GB kapasiteli versiyonlarla geliyor. 32 GB versiyonu güncel bir Apple tableti satın almak isteyenler için en uygun fiyat noktasında bulunuyor. iPad, birinci nesil Apple Pencil desteğine sahip. Bu sayede üretkenlik tarafında da imkanlar genişliyor. Smart Keyboard Folio aksesuarı ise bu tableti bir dizüstü bilgisayar gibi kullanma konusunda ilerleme sağlıyor. Özellikle sık rapor hazırlayanlar veya ödevleri için bilgisayar kullananlar Smart Keyboard Folio’yu tercih etmeli.
iPad’in arkasında 8 megapiksel kamera, önde de 720p video destekli FaceTime kamera bulunuyor. Bu kameralar da bir tablet için fazlasıyla yeterli oluyor. Tıpkı iPad Air gibi, iPad de 20W güç adaptörüyle birlikte geliyor. Ancak ondan farklı olarak Lightning portu barındırıyor.
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Galaxy Tab S6 Lite, bir yaşına yaklaşsa da bulunduğu 2000-3000 TL fiyat segmentinde yer alan en sağlam Android tabletlerden bir tanesi oluyor. Alüminyum ve cam birleşimi, şık bir tasarıma sahip olan Tab S6 Lite, 10.4 inç, 1200 x 2000 piksel çözünürlüklü TFT ekranıyla ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. Sahip olduğu iki hoparlör de güçlü bir ses çıkışı sağlıyor. Bir şeyler izlemek ve dinlemek isterseniz, bu ses sistemi size yeterli olacaktır.
Exynos 9611 işlemci çok yüksek performanslı bir işlemci değil, ancak Tab S6 Lite’da film izlemek, bir şeyler dinlemek, oyun oynamak isteyenler için yeterli olacaktır. Bu tabletin kutusundan S Pen kalem de çıkıyor. Böylelikle çizim yapma, not alma gibi işler için de daha kullanışlı hâle geliyor. Arkada yer alan 8 megapiksel özellikle belge tarama işleri için yeterli olacaktır. Öndeki 5 megapiksel selfie kamerası de 1080p video kaydını destekliyor. Görüntülü görüşmeler için de yeterli olacaktır.
Galaxy Tab S6 Lite Android 10 ile yüklü geliyor. Yakın zamanda Android 11 ve One UI 3.1 desteğini alacaktır. Pilini de iki günde bir şarj etmek yeterli olacaktır.
Samsung Galaxy Tab A7
Bütçeniz 1500-2000 TL arasındaysa, o hâlde sahip olabileceğiniz en uygun tabletlerden biri Galaxy Tab A7 10.4 modeli olacaktır. 10.4 inç IPS LCD ekranı, tabletin köşelerine uyan kavisli yapısıyla gayet hoş görünüyor. Ayrıca bu ekran 1200 x 2000 piksel çözünürlükle yeterli bir keskinliği ve görüntü kalitesini sunuyor. Üstelik her iki kenara yerleştirilmiş dört adet hoparlörle stereo ses çıkışı sağlıyor. Gerçekten de bu fiyat seviyesindeki tablet için oldukça iyi bir ses çıkışı sunduğunu söyleyebiliriz.
Snapdragon 662 işlemci ve 3 GB RAM’den oluşan donanım paketinden çok fazla iş beklememek gerek. Ancak YouTube, Netflix gibi uygulamaları kullanırken ya da çoğu oyunu oynarken sıkıntı çıkarmayacaktır. Arkada bulunan 8 megapiksel kamera ve öndeki 5 megapiksel kameranın her ikisi de 1080p video desteğine sahip. Yerleşimlerin de tabletin yatay kullanım için uygun olduğunu anlıyoruz. Özellikle ön kamera yerleşimi, görüntülü görüşmeler için daha rahat bir kullanım sağlayacaktır.
Bu tablet de S6 Lite ile aynı kapasitede bir pile sahip. Normal kullanımda gün aşırı şarj etmek yeterli olacaktır.
Huawei MatePad T 10S
Yine bütçesi 1500-2000 TL arasında olanlar için kullanışlı bir Huawei tableti var. MatePad T 10S, 10.1 inç, 1200 x 1920 piksel, 16:10 görüntü oranlı bir ekrana sahip. IPS LCD ekran geniş görüş açısı ve her ortamda yeterli bir görüş sağlıyor. Aynı zamanda göz koruma özelliği gibi kullanışlı bir özelliği var. Ekrana eşlik eden ses sistemi Harman Kardon destekli, çevresel ses etkisini iyi şekilde veriyor.
Kirin 710A işlemci barındıran bu tablette 3 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunuyor. microSD kart yuvası filmler veya diziler için ek depolama alanı sunuyor. USB-C portu üzerinden şarj edilen bu tablette yer alan 5100 mAh kapasiteli pil var.
Yazılım tarafında ise Google uygulamaları ve servislerinin bulunmadığını görüyoruz. Google Play Store yerine Huawei AppGallery’den uygulama indiriliyor. Bununla birlikte Huawei, AppGallery’de bulunmayan birçok popüler uygulamanın indirilmesi için alternatif kanallara da kolay erişim sağlıyor. Uygulama erişilebilirliği ve deneyim konusunda çok fazla sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyoruz. Eğer elinizde Huawei akıllı telefonu veya dizüstü bilgisayarı varsa, MatePad T 10S onlarla da iyi şekilde anlaşacaktır.
Huawei MatePad T8
Bütçenizi 1000 TL’nin biraz üstüne çıkarabilirseniz, o hâlde 8 inç ekranlı MatePad T8’e sahip olabilirsiniz. Cebinizde bile rahatlıkla taşıyabileceğiniz, 16:9 klasik görüntü oranlı ekran barındıran bir tablet isterseniz, MatePad T8 sizin için uygun olacaktır. Bu tablet 8 inç, 800 x 1280 piksel IPS LCD ekran barındırıyor. Video izlemek, internette gezinmek ve diğer işler için gayet yeterli bir ekran var. Üstelik göz konforu modu da özellikle gece vakti kullanımda sağlığınıza yardımcı oluyor. Tek hoparlör de bir tablet için yeterli bir ses çıkışı sunuyor.
Tablette MediaTek MT8768 işlemci bulunurken 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza ile 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza seçenekleri yer alıyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını genişletebilirsiniz. 5100 mAh kapasiteli pili, Huawei’nin belirttiğine göre 12 saate kadar video izleme imkanı sunuyor.
Android 10 ve bunun üstünde EMUI 10 ile gelen MatePad T8’de uygulamaları Google Play Store yerine Huawei AppGallery’den indiriyorsunuz. Google Play Store ve Google uygulamaları da yok. Biraz farklı bir deneyim, ancak sık kullandığınız uygulamalara yine çok fazla zahmet çekmeden ulaşabilirsiniz.
Casper S38
Eğer bütçeniz 1000 TL’nin üzerine çıkmaya uygun değilse, bununla birlikte 8 inçlik bir tablet işinizi görecekse, Casper S38 tableti tercih edebilirsiniz. Bu Android tablet 8 inç, 1280 x 800 piksel çözünürlüklü ekran barındırıyor. Videolar, web siteleri ve diğer içerikler için bu ekran yeterli görselliği ve alanı sunuyor. Tek hoparlör bu tablet için makul bir ses çıkışını sunuyor. Üst kenarda yer alan kulaklık jakıyla bir kulaklığı veya harici hoparlörü de kolaylıkla bağlayabilirsiniz.
Arka yüze baktığımızda Casper’ın ilginç şekilde tüm giriş, çıkışları işaretlediğini görüyoruz. Dört çekirdekli, 1.3 GHz işlemci, 2 GB RAM gibi özelliklerden oluşan tabletten çok yüksek bir performans beklememek gerekiyor. Bu tablet daha çok video izlemek veya internette gezinmek için elverişli bir içerik tüketim aracı olacaktır. Öndeki 2 megapiksel kamerası da görüntülü görüşmeler için yeterli olur. Çocuğunuzun eğitim ihtiyaçları için de yeterli olabilecek bir tablet olarak nitelendirilebilir.
Lenovo Tab M7
Akıllı telefonların daha büyük ekranlara sahip olması 7 inç ekranlı tabletleri belki gereksiz kılmış olabilir. Ancak sadece Wi-Fi bağlantısı olan, cepte bile rahatlıkla taşınabilecek, tek elle de kullanılabilecek bir tablet isteyenler için Lenovo Tab M7 iyi ve uygun fiyatlı bir seçim olabilir. 799 TL fiyat etiketine sahip olan bu tablet, 7 inç, 1024 x 600 piksel IPS LCD ekran barındırıyor. 16:9 görüntü oranı çoğu YouTube videosu için elverişli olacaktır. Ses sistemi çok iyi olmasa da, bu ölçekte bir tablet için yeterli.
MediaTek MT8321 işlemci, 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafızadan oluşan, microSD kart yuvasının da bulunduğu bir donanım paketi bulunuyor. Bu paket tabletin amacına uygun olacak şekilde film izlemek, internette gezinmek, Twitter ve Facebook gibi uygulamaları kullanmak için yeterli. 2 megapiksel, 720p video destekli ön ve arka kameraları da var. Zoom veya Google Meet gibi platformlar üzerinden görüntülü görüşmeler için de bu kameralar yeterli olacaktır.
3590 mAh ile çok yüksek kapasiteli bir pili yok. Ancak normal kullanımda iki şarj arasında geçen süre bir günü aşacaktır diye düşünüyoruz.