Bundan birkaç gün önce Google’ın, Apple’ın açık kaynak kodlu programlama dili Swift’i didiklediği şeklinde bir söylenti çıkmıştı. Google’ın kendi amaçları doğrultusunda bu programlama dilinin özelleştirilmiş bir versiyonunu hazırlayıp hazırlamadığı sorusu sorulmaya başlanmıştı. Swift’in yaratıcısı olan ve şu anda Google’da çalışan Chris Lattner, Twitter’dan geçtiği mesaj ile duruma açıklık getirmeye çalışmıştı.
Swift at Google has enough folks working on it that we need a staging ground/integration point, and we decided it should be public. https://t.co/hyphe0KrU0
— Chris Lattner (@clattner_llvm) November 15, 2017
Lattner, Google’da Swift’in temel ya da entegrasyon noktasına ulaşmak için yeteri kadar eleman olduğunu ve bu durumun herkese açıklanmasına karar verdiklerini söylemişti. Yani, Google bu kodun kendine has çalışan bir kopyasını oluşturmak için çalışıyor. Böylelikle değişiklikler yapabilecek ve bunları da daha sonra resmi Swift kod kütüphanesine katkı olarak ekleyecek.
And my team is adding support to Swift to target Fuchsia. https://t.co/ziGwc11yih
— Vote Zac Bowling for ACDCC 🗳️🥑 (@zbowling) November 16, 2017
Üstelik daha şimdiden ana Swift kütüphanesine bir katkı yapıldı bile. Android Police‘in belirttiğine göre, Fuchsia desteği eklendi. Yıllar önce Objective-C’nin Android’de çalıştırılmasına yardımcı olan Google geliştiricisi Zac Bowling, Lattner’ın konuyla ilgili tweetine cevap olarak geçtiği bir tweette ekibinin Swift’e Fuchsia’yı desteklemesi için gerekli katkıyı yaptığını söyledi.
Ayrıca arzu edenler Google’ın kod ön izleme sistemine göz atarak Fuchsia için tasarlanmış örnek bir Swift uygulamasını görebilirler. Söz konusu uygulama “Hello world”, yani “Merhaba dünya” terimi için bazı emoji ve Çince karakterleri ekrana getiriyor. Google’ın Swift’e eklemeyi tavsiye ettiği değişiklikler hayata geçtiğinde, bu kod da çalışır hâle gelecek.
Fuchsia, Google’ın çalışmalarını biraz gizlilikle yürüttüğü bir işletim olma özelliğini taşıyor. Bunun geliştirilmesi açık ortamda yapılıyor, ancak ne için geliştirildiği; Android mi, Chrome mu, yoksa ikisinin mi, neyin yerini alacağı hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor. İşletim sisteminin çekirdek kodları çoğunlukla C ve C++ ile yazılırken, varsayılan Flutter kullanıcı arayüzü için Dart, aynı zamanda Go, Rust, Python gibi diğer diller de kullanılıyor. Şimdi Swift de desteklenen programlama dillerinden biri hâline geliyor.
Swift kodlarını Fuchsia’da çalışacak şekilde derlemek, herhangi bir iOS uygulamasını Google’ın yeni işletim sisteminde çalıştırmanın mümkün olabileceği anlamına gelmiyor. Apple Swift programlama dilinin kaynak kodunu açtı, ancak iOS platformunun büyük kısmı kapalı kaynak koduna sahip, yani Apple’ın kapalı kütüphanelerini temel alan kodlar başka platformlara taşınamıyor.
Fuchsia’nın uygulamalar için önemli ve yaygın bir platform hâline geldiği muhtemel bir gelecekte, uygulamanın yazılacağı programlama dili için Swift, Go, Rust veya JavaScript arasından bir seçim yapmak ve daha sonra Android, iOS, Fuchsia, Linux, Windows veya web gibi farklı platformlar için, uygun araçları kullanarak özelleştirilmiş kullanıcı arayüzleri tasarlamak söz konusu olabilir.
Alternatif bir yol ise Google’ın Flutter ya da Facebook React Native gibi, Dart (Google) ya da JavaScript (Facebook) programlama dillerinden birisini kullanarak birden fazla platformu hedefleyen araçlara uyumun sürmesi olabilir. Hatta SCADE adı verilen, Swift’te iOS ve Android uygulamaları oluşturmaya izin veren platformlar arası bir yapı da bulunuyor.
Görünüşe göre, yazılım geliştiricilerinin hareket alanı gelecekte daha geniş olacak.