Microsoft çift ekranlı Android telefonu Surface Duo’yu 10 Eylül’de yurt dışında satışa sunuyor. Cihazın fiyatı da 1399 dolar olarak belirlendi. Öte yandan çift ekranlı cihaz ABD’de ön siparişe sunuldu. Surface Duo ön siparişleri AT&T mağazaları, Microsoft online mağazası ve Best Buy üzerinden alınıyor.
Aslında Microsoft Surface Duo tasarımını geçen ekim ayında göstermişti, ancak şirket cihazın teknik özellikleri hakkında herhangi bir bilgi vermemişti. Onlar da belli oldu. İki ayrı ekranın her biri 5.6 inç, 1080 x 1350 piksel çözünürlüğe sahip. 4:3 görüntü oranlı bu iki OLED ekran birleştiğinde ise, 3:2 görüntü oranlı, 8.1 inçlik ve 2700 x 1080 piksel çözünürlük sunan bir ekran elde ediliyor. Samsung’un Galaxy Fold akıllı telefonu gibi diğer katlanabilir cihazların aksine, Surface Duo gerçek Gorilla Glass cam kullanıyor. Ekranlar ise bir Windows PC’de birden fazla monitörün çalıştığı şekilde çalışıyor.
Surface Duo ile ilgili en büyük soru işaretlerinden bir tanesi kamerayla ilgiliydi. Microsoft 11 megapiksel, f/2.0 kamera kullanıyor. Bu kamera özellikleri arasında düşük ışık için otomatik mod, HDR multi-frame çekim yeteneği, 7 kata kadar “süper zum” özelliği de bulunuyor. Hem 4K hem de 1080p video kaydı için 30fps ve 60fps hız modları bulunuyor ve elektronik görüntü dengeleme sistemi de mevcut. Surface Duo’da sadece tek bir kamera var ve bu kamera hem ana kamera olarak hem de görüntülü görüşmeler için kullanılabiliyor.
Surface Duo’nun diğer donanım özellikleri arasında Qualcomm Snapdragon 855 işlemci, 6 GB RAM, 256 GB’ye kadar depolama alanı seçenekleri var. LTE desteği mevcut, ancak 5G desteği bulunmuyor. Microsoft, kutuya bir tampon kılıf da yerleştiriyor ve bu sayede kullanıcılar Duo’yu korunaklı biçimde kullanabilecek.
Ayrıca Microsoft Surface Duo içinde iki pile yer veriyor, her ikisi de ekranların altına yerleştirilmiş. Toplamda 3577 mAh pil kapasitesi mevcut, ancak bu değer Samsung’un tek ekranlı Note 20 Ultra’sının 4500 mAh ve orijinal Galaxy Fold modelinin 4380 mAh’lik pillerinin altında kalıyor. Buna rağmen Microsoft tüm gün çalışmaya imkan sağlayacak bir çalışma ömrü vadediyor. Microsoft, 15.5 saate kadar video oynatma, 10 güne kadar bekleme ve 27 saate kadar görüşme süresi gibi değerler veriyor.
Windows ve cihazlar şefi Panos Panay, bugünkü lansman öncesinde yaptığı basın açıklamasında, “Muhtemelen şimdiye kadar ürettiğimiz en seksi cihazlardan biri,” diyor. “Tek ekranlı cihazların yapamayacağı şeyleri yapıyor, nokta.” Panay’ın Surface Duo vizyonu, hareket halindeyken üretkenliği artırmak ve Microsoft, donanımı tamamlamak için yazılım tarafında da bazı ilginç çalışmalar yapıyor.
Herhangi bir Android uygulaması, iki ayrı ekran seçeneği sayesinde Duo’da değişiklik yapılmadan çalışacaktır. Panay, “Herhangi bir uygulamanın çalışması gerekir” diyor ve açıkçası, Android ile ilgili her şeyi daha ilk günden desteklemek büyük önem taşıyor. Ayrıca geliştiriciler, uygulamalarının düzenlerini iki ekrandan gerçekten yararlanacak ve bunlara yayılacak şekilde optimize edebilirler. Microsoft, Office paketi ve OneDrive gibi kendi uygulamalarını ekranları kapsayacak şekilde ayarladı ve Amazon gibi üçüncü taraflar da iki ekranda sayfaları kaydırarak kitap okuyor gibi hissettirmek için Kindle uygulamasında çalışma yaptı.
Buna ek olarak Microsoft, uygulamaların farklı ekranlarda nasıl açılacağını tahmin etmek için algoritmalar kullanıyor. Panay, “Orada çok akıllı ve tahmine dayalı olmaya çalışan bir algoritma var” diye açıklıyor. “Bir ekrandaysanız ve bir bağlantıya başvuruyorsanız, bu diğer ekranı doldurur.”
Sonuç olarak, bir ekranda bir e-posta uygulamasında bir bağlantıya tıklarsanız, bu bağlantı diğerinde açılıyor. Ve böylece e-postayı bir web sayfasıyla yan yana okumaya devam edebilirsiniz. Microsoft Teams ve PowerPoint gibi uygulamalar da optimize edilmiş, bu sayede bir video görüşmesini ve Teams sohbetinizin geri kalanını görebilir veya tam bir slayda ve sunumun geri kalanına aynı anda bakabilirsiniz.
Microsoft, Surface Duo için Android üzerinde Google ile yakın bir şekilde çalışıyor. Panay, ortaklığın ilk günlerine atıfta bulunarak, “İlk başta ilginçti” diyor. “Biraz kafa karıştırıcıydı. Satya ve ben çok sohbet ettik.” Microsoft, özellikle Windows Phone piyasada başarısız olduktan sonra, sırf mobil uygulamalar için Android ile yola devam etmek zorunda kaldı.
Panay, “Microsoft’un her platformda ışık tutması gerekiyor.” diyor. “Google ile bir görüşme yaptık … ortaklık çılgınca eğlenceliydi. Bence ilk başta birbirimizi tanımak biraz zor, ama sonra çok hızlı bir şekilde müşterimiz için neyin doğru olduğunu ve neyin mümkün olabileceğini gördük. Google ve Android için bunun harika olduğunu düşünüyorum ve Microsoft için de harika olduğunu düşünüyorum.”
Microsoft, çift ekranlı uygulamaların Android kod tabanında çalışması için API’ler oluşturdu ve bunları diğer üreticilerin ve üçüncü tarafların kullanması için yayınlamayı planlıyor. Bu, çift ekranlı ve katlanabilir cihazları gerçeğe dönüştürmek için daha geniş bir girişimin parçası ve Panay bu geleceğe fazlasıyla inanıyor. “İki ekranın geleceğine inanıyorum, sanırım bunlara ihtiyaç var.” Geliştiricilerin Android uygulamalarını burada nasıl uyarladıklarını görmek ilginç olacak ve bu, genel olarak çift ekranlı veya katlanabilir cihazların genel başarısının anahtarıdır.
Fiyat, Galaxy Fold ve katlanabilir veya çift ekranlı bir geleceğe öncülük etmeye çalışacak diğer cihazlar için olduğu gibi, Surface Duo için de önemli bir nokta olacak. 5G ve NFC eksikliği, pil ömrü ile ilgili sorular ve kamera kalitesi Surface Duo ile ilgili başlıca merak edilen noktalar arasında bulunuyor. Ancak Microsoft açıkça inandığı bir geleceğin başlangıcında bulunuyor. Tüketiciler de bu başlangıç noktasındaki ürünün karşılığı için bir bedel ödemek zorunda kalacaklar.
Asıl soru, Surface Duo’nun ve buna benzer cihazların hareket halindeyken üretkenliği ne derecede artırdığı ve tüketicilerin gerçekten iki mobil ekrana ihtiyaç duyup duymadığı olacak. Bu cihazlar nihayetinde vizyonu gerçekten ortaya çıkarmak için bazı donanım ilerlemeleri gerektirecek. Ancak tüketiciler Microsoft, Samsung ve diğerleriyle iki ekranın birden daha iyi olduğu konusunda hemfikir olursa, arzu edilen geleceğin inşa edildiğine tanık oluruz. Değilse, mobil cihazları denemek ve yeniden şekillendirmek için eşsiz girişimlere tanıklık etmiş olmakla kalacağız. En azından, akıllı telefonlar bir anda yeniden heyecanlanıyor.