Apple’ın iPod ve iTunes için uyguladığı güvenlik önlemlerini rakiplerini engellemek için mi, yoksa plak şirketlerini mutlu etmek için mi kullandığı konusu henüz bir karara bağlanmış değil. Ortadaki tek gerçek, Apple’ın bu önlemler nedeniyle dijital hakların yönetimi nedeniyle bir grup davasıyla karşı karşıya kaldığı. Cupertino merkezli şirketin söz konusu davada en az 350 milyon dolar tazminat ödemesi de ihtimaller arasında yer alıyor.
Apple uyguladığı önlemlerin plak şirketlerinin isteği doğrultusunda güvenlik açıklarını kapatması amacıyla tasarlandığı iddiasını savunurken, davacılar Apple’ın rakiplerinin önünü kesmek amacıyla iTunes ve iPod ile ilgili önlemleri kullandığını iddia ediyor. Davacılar argümanlarını savunurken, oldukça şaşırtıcı bir ismin ifadesinden faydalanıyor.
Apple’ın kurucusu ve CEO’su Steve Jobs’un 2011 yılında, ölümünden bir süre önce verdiği ifadenin video kaydı, davacılar tarafından mahkemeye sunuldu. Söz konusu ifadede Apple bir sektör devi olarak lanse ediliyor ve bu durum Apple’ın 2000’lerin ortasında MP3 oynatıcı ve müzik piyasasındaki hakimiyetinden faydalanarak RealNetworks ve Navio Systems gibi rakiplerine karşı avantaj sağladığı iddiasını destekliyor. İfadenin bir bölümünde Jobs, Apple’ın faaliyet gösterdiği tüm alanların en büyüğü olduğunu açık biçimde dile getiriyor.
Ancak Jobs’un ifadesinde Apple’ın savını destekleyen noktalar da bulunuyor. Jobs Apple’ın iTunes ve iPod için dijital hak yönetimi yazılımı kullanması gerektiğini ve bunun plak şirketleriyle yapılan anlaşmaların getirdiği bir zorunluluk olduğunu ifade ediyor. Şirketinin yaptığı değişikliklerin plak şirketleriyle imzalanan bağlayıcı anlaşmalardan hareketle gerçekleştirildiğini söyleyen Jobs, sistemin saldırıya uğramayacak hâle getirilmesinin Apple için çok zorlu bir süreç olduğunun altını çizdi. Eski Apple CEO’su, güvenlik önlemleri yüzünden sistem dışında kalan üçüncü tarafların ise ”ikincil zarar” olduğunu ve Apple’ın üçüncü tarafların yüküyle çalışmak istemediğini belirtti.
Jobs’un her iki tarafın da faydasına noktalar belirten ifadesinin karara nasıl etki edeceğini söylemek şu an için mümkün değil. Ancak Jobs’un 2011 tarihli açıklamaları da mahkeme salonundaki gerilimi azaltmışa benzemiyor. Davacılar Apple’ın iTunes’ta gerçekleştirdiği değişikliklerin kullanıcı yararına olmadığını ve sadece rakipleri engellediğini belirtirken; Apple da alınan önlemlere rağmen RealNetworks ve Navio Systems gibi rakip servislerin iTunes ve iPod’lara saldırdığını öne sürüyor.