Manşetler

Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti

stephen hawkingÜnlü fizikçi Stephen Hawking, 76 yaşında hayata veda etti. 1963 yılında motor sinir hastalığına yakalandıktan sonra, doktorlar kendisi için yalnızca iki yıllık ömür biçmişti. Ancak bilim insanı yarım yüzyıldan daha fazla yaşamayı başardı.

Bir düzineden daha fazla onur ödülüne layık görülen Hawking, kara deliklerin bir tür termal radyasyon yaydığı şeklindeki teorisiyle bilim dünyasında ses getirmişti. Aynı zamanda kuantum fizik ile Einstein’ın izafiyet teorisini birleştirmek için de çalışmalar yapmıştı.

Hawking’in ölümünün ardından çocukları bir açıklama yayınladı. Açıklamanın Türkçe çevirisi aşağıda yer alıyor:

Çok sevdiğimiz babamızın bugün vefat etmesinden dolayı derin üzüntü yaşıyoruz.

O büyük bir bilim insanı ve olağanüstü bir adamdı, çalışmaları ve mirası yıllar boyu yaşayacaktır.

Cesareti, ısrarı, parlak zekâsı ve espri yeteneği dünya çapındaki birçok insana ilham vermiştir.

Bir keresinde “Eğer evren sevdiğiniz insanlara ev sahipliği yapmasaydı, bir anlamı da olmazdı.” demişti.

O’nu ömür boyu özleyeceğiz.”

Hawking, ününü bilim camiası dışına taşımayı başarmış bir kişiydi. Bilim dünyası O’nu daha çok kozmoloji ve fizik alanında, özellikle de kara delik ve izafiyetle ilgili çalışmaları ve araştırmalarıyla tanıyordu. Hawking, ölmeden önce, Cambridge Üniversitesi Teorik Kozmoloji Araştırmaları Merkezi’nin direktörlüğünü üstleniyordu.

Ne var ki, ünü sadece akademik dünyayla sınırlı değildi. Hayat hikâyesi ve kişiliği de ona popüler kültürde yer kazandırmıştı. Motor nöron hastalığına yakalanan Hawking’in 40 yaşını görmesi bile beklenmiyordu. Felç durumu ve konuşamamasına rağmen, teknolojinin de yardımıyla hayata tutunmuş, düşünceleriyle de birçok kişiye ilham kaynağı olmayı başarmıştı.

Hawking’in hayat hikâyesi, 2014 yılında Her Şeyin Teorisi filmiyle beyaz perdeye aktarılmıştı. Ayrıca O, birçok belgesele de konu olmuştu. Görüntüsü, bilgisayar yardımıyla, mekanik bir sesle konuşması da filmlerden çizgi filmlere kadar birçok yerde konu edilmişti. Hawking’i ara sıra popüler durum komedisi The Big Bang Theory‘de bile görmüştük.

Geçen yılın ekim ayında Hawking, “Genişleyen Evrenlerin Özellikleri” başlıklı doktora tezini ücretsiz olarak yayınlamıştı. Bu durum Cambridge’in sunucularının çökmesine neden olmuştu. Kariyerinin başlangıcını simgeleyen çalışmasına ücretsiz erişim sağlayarak gelecek neslin fizikçilerine ilham kaynağı olacağına, onların da evrene, kendisi gibi izlerini bırakabileceklerine inanıyordu.