Steam yeni yazı ve ses özelliklerini ve güncellenmiş arkadaş listelerini tüm kullanıcılarıyla buluşturmaya başladı. Valve’ın sahibi olduğu oyun mağazası, yeni dönemde oyuncular arasındaki popülaritesi sürekli olarak artan sohbet uygulaması Discord’un sunduklarına benzer imkanlar sunacak. Steam Discord etkisiyle hazırladığı yeni özellikleri konusundaki ilk ipuçlarını haziran ayında yayınladığı Steam Chat beta sürümüyle vermişti. Söz konusu beta sürümündeki özellikleri tüm kullanıcılarıyla buluşturmaya başlayan Steam, üç yıl önce kurulan Discord’a kaptırdığı kitlesini geri kazanmayı amaçlıyor.
Steam’in gerçekleştirdiği değişikliklerin merkezinde tasarım ve sohbet özelliklerine çeşitlilik kazandırılması bulunuyor. Bundan böyle kullanıcılar, Steam Chat üzerinde arkadaşlarıyla GIF, bağlantı ve video paylaşabilecek. Buna ek olarak arkadaşlar partiye veya oyuna göre gruplandırılabilecek. Yerleşik sesli sohbet desteğinin yanı sıra kanallar ve bağlantıyla sohbete davet gibi özellikler de yeni dönemde Steam Chat kullanıcılarına sunulacak.
Peki bu yenilikler Steam’in Discord’a kaptırdığı kullanıcıları tekrar kazanması için yeterli olacak mı? Tıpkı Steam’in oyun alışverişinde ilk durak olması gibi, PC’de oyun oynayan pek çok kişi için de Discord akıllara gelen ilk sohbet aracı olma niteliğini taşıyor. Popüler bir sosyal sohbet platformuna dönüşen Discord’un kayıtlı kullanıcı sayısı da 130 milyonu bulmuş durumda.
Milyonlarca PC oyuncusunun kimliklerine sahip olmak, Discord’a büyük bir güç sağlıyor. Platformun bu gücü oyun dağıtımında Steam’e rakip olmak adına kullanması da ihtimaller dahilinde yer alıyor. Oyun analiz şirketi SuperData Research’ün verileri de bu ihtimali doğruluyor. Discord Steam ile rekabet konusunda hâli hazırda kendi mağazaları bulunan Electronic Arts, Microsoft ve Ubisoft gibi büyük şirketlerden bile daha avantajlı konumda görünüyor.
Steam Discord’un potansiyelinden dolayı haklı olarak endişe etse de, şu an için Discord’un bir dijital oyun mağazası açma gibi bir planı bulunmuyor. Ancak böyle bir plan uygulamaya koyulduğu takdirde bundan ilk olarak etkilenecek tarafın Steam olacağı da rahatlıkla görülüyor. Dolayısıyla Valve’ın muhtemel zararı aza indirmek adına Steam’in sohbet yönünü kuvvetlendirmek için çalışmasına şaşırmamak gerekiyor. Steam ve Discord arasındaki rekabetin bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği ise ilgiyle izlenecek gibi görünüyor.