Starbucks’ın yenilikçi adımlarından biri olan ve kullanıcılarına koleksiyonluk NFT’ler sunan Web3 ödül programı Odyssey, resmi bir duyuruya göre sona eriyor. Firma, sıkça sorulan sorular bölümünü güncelleyerek, beta programının 31 Mart’ta kapanacağını ve kullanıcıların kalan aktivitelerini tamamlamak için bir haftadan biraz daha fazla zamanları olduğunu bildirdi. Söz konusu aktiviteler, 25 Mart’ta sona erecek. Kullanıcılar, Starbucks’ın NFT’leri olan Damgaları kaybetmeyecek; ancak, Nifty Gateway üzerinden erişebilmek için, eğer henüz yapmadılarsa, Starbucks Ödülleri e-posta adresleriyle Nifty’e kaydolmaları gerekecek.
Starbucks, Odyssey ile NFT alanına oldukça geç bir giriş yaptı. Program, 2022’nin son çeyreğinde beta olarak başlatıldı ve bu süreç, dijital koleksiyon objelerine olan ilginin zirve yaptığı dönemden oldukça sonra gerçekleşti. Ancak, büyük markaların diğer NFT girişimlerinden farklı olarak, Starbucks’ın hedefi hızlı bir para kazanma çabasından çok daha fazlasını sunmaktı. Firma, ödül sistemini oyunlaştırarak, üyelerin sürekli katılımını teşvik eden aktiviteler ve kahve ile ilgili mini oyunlar sundu.
Odyssey’in kapanışı ve Starbucks’ın NFT yolculuğu
TechCrunch ile geçtiğimiz ay yapılan bir röportajda, Odyssey topluluk lideri Steve Kaczynski, topluluk unsuru üzerinde durdu ve “Kaliforniya’da yaşayan Starbucks Odyssey topluluğu üyelerinin, Chicago’dakilerle gerçekten iyi arkadaş olduklarını ve zaman zaman gerçek hayatta buluştuklarını gördüm. Bu, Web3 olmasaydı hiç gerçekleşmezdi” dedi. Ancak artık 2024 yılındayız ve hem markalar hem de tüketiciler NFT’lere olan ilgilerini çoktan kaybettiler. Doğal olarak, Odyssey’de Starbucks ile işbirliği yapan Forum3 de, yapay zekâya odaklanmış gibi görünüyor.
Starbucks, üyelerin Damgalarını satın alıp satabilecekleri Odyssey pazar yerinin, Nifty pazar yerine taşınacağını belirtiyor. Kullanıcılar ayrıca Damgalarını diğer platformlarda ticaret yapabilmek üzere çekebilecekler.
Starbucks’ın Odyssey programı, Web3 teknolojisi ve NFT’ler aracılığıyla bir ödül sistemi oluşturmayı amaçlayarak, markanın dijital yeniliklere olan ilgisini gözler önüne serdi. Programın kapanışı, dijital koleksiyon objelerine olan genel ilginin azaldığını ve markaların yeni teknolojilere adaptasyon süreçlerinin değişken doğasını yansıtıyor.