Spotify Premium abone sayısının yüzde 3’lük artışla 226 milyona yükseldi. Kısa süre önce pek çok ülkede Premium abonelik ücretlerine zam yapıldığını düşününce bu artış daha dikkat çekici hâle geliyor. Servisin aylık aktif kullanıcı sayısı ise 30 Eylül itibarıyla 574 milyona yükseldi. Bu iki artışın da Spotify’ın öngörülerinin üstünde olduğunu belirtmekte fayda var.
Yıllık bazda bakıldığında Premium abone sayısının yüzde 16, aylık aktif kullanıcı sayısının ise yüzde 26 oranında arttığı görülüyor. Spotify’dan yapılan açıklamada, aylık aktif kullanıcı sayısındaki net büyümenin şirketin tarihindeki en büyük ikinci “üçüncü çeyrek” büyümesi olduğu belirtildi.
Spotify abone sayılarıyla ilgili son güncellemeyi yılın üçüncü çeyreğine ait finans raporuyla birlikte paylaştı. Şirket geçtiğimiz çeyrekte tarihinde ilk defa ABD’deki abonelik ücretlerine zam yapmış ve bireysel Premium aboneliğinin aylık ücretini 9.99 dolardan 10.99 dolara çıkarmıştı. Spotify Duo, Aile ve Öğrenci paketlerine de zam yapmış, aynı zamanda ABD dışındaki ülkelerde de fiyat yükseltmişti.
Şirket geride kalan üç aylık dönemi 65 milyon avro kâr ile tamamladı. Bir yıl önce şirket üçüncü çeyreği 177 milyon avro zararla kapatmıştı. Geçtiğimiz yıl 228 milyon avro olan operasyon zararı da bu yıl 32 milyon kâr olarak bilançolara işlendi. Spotify genelde büyümeyi kârlılığı öne koyduğu için şirket genellikle çeyrekleri zararla kapatıyor.
Spotify uzun zamandır beklenen kayıpsız ses desteğinin ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda sessizliğini koruyor. Bu özelliğin duyurusunu neredeyse üç yıl önce, 2021’in şubat ayında yapan şirket, hâlâ kesin bir çıkış tarihi paylaşabilmiş değil. Dedikodulara göre, şirket bu planı “Supremium” adıyla sunulacak ve söz konusu paketin ABD’deki aylık fiyatı 19.99 dolar olacak.
Spotify Premium abonelerine her ay 15 saat sesli kitap dinleme imkanını sunuyor
Şirket bir taraftan da sesli kitap ve podcast yatırımlarına devam ediyor. Spotify Premium abonelerine her ay 15 saate kadar sesli kitap dinleme imkanını bir süre önce sunmuştu. Podcast tarafında ise otomatik oluşturulan metin deşifreleri ve yapay zekâ destekli ses çeviri özellikleri hayata geçmişti.