Müzisyen David Lowery, telifli içerin kasıtlı olarak dağıtılması gerekçesiyle çevrim içi müzik servisi Spotify’ın aleyhine bir grup davası açtı. Billboard’da yer alan habere göre, Lowery şarkılarının illegal olarak dağıtıldığı iddiasıyla 150 milyon dolar tazminat talebinde bulunuyor.
Lowery, şikayetinde Spotify’ı “Telih hakkı sahiplerine sürekli olarak zarar vermek” ile suçluyor ve çevrim içi müzik servisinin telifli kompozisyonların yeniden üretimi ve dağıtımı için gerekli lisansları kasten almadığını iddia ediyor. Lowery, mahkemeye sunduğu dilekçede çevrim içi müzik servisinin grubu Cracker’a ait şarkıları yasadışı olarak çoğalttığını ve barındırdığını belirtiyor. Müzisyen, söz konusu davada benzer şikayetleri dile getiren 100 kişilik bir grubun temsilciliğini üstlenecek.
Görünen o ki, Spotify da barındırdığı içeriklerin bir kısmının telif hakkı ihlâline yol açtığının farkında. Lowery dilekçesinde “Şirket ödenmemiş telifler için 17 ila 25 milyon dolar arasında bir miktarı rezervlerinde tutuyor.” iddiası da yer alıyor.
The Verge sitesine bir açıklama gönderen Spotify’ın küresel iletişim sorumlusu Jonathan Price, şarkı yazarlarına ve yayıncılara her bir kuruşu ödemeye kararlı olduklarını vurguladı. Ancak bu kararlılığa rağmen, özellikle ABD’de hakiki hak sahiplerinin tespitini sağlayan verilerin sorunlu olduğunu belirten Price, hak sahibinin kesin olmadığı durumlarda ödenecek teliflerin bir kenara ayrılıp bekletildiğini dile getirdi.
Spotify, daha önce de telif hakkı ihlâli suçlamasıyla mahkemeye verilmişti. House türünde toplama albümler hazırlayan Ministry of Sound, albümlerini taklit ettiğini savunduğu kullanıcı üretimi çalma listelerini silmeyi reddetmesi üzerine çevrim içi müzik servisini dava etmiş; ancak taraflar daha sonra mahkemede uzlaşmayı başarmıştı.