Dinlenen şarkılar için eser sahiplerine ödeme yapmak sadece Spotify’ın değil, tüm müzik endüstrisinin problemi. Telif modelinin fiziksel albüm satışlarına göre tasarlanmış olması ve yeni bir modelin geliştirilmemesi, tüm müzik endüstrisinin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Spotify, bu durumun değişmesi için elini taşın altına koymaya hazır gözüküyor. Bir blog yazısı aracılığıyla lisanslama sistemlerinin karmaşıklığına dikkat çeken şirket, bir şarkının haklarının her ülkede farklı bir yayıncının elinde olmasını önemli bir problem olarak niteledi.
Paylaştırmanın kolay olduğu fiziksel satışlarda söz konusu model herhangi bir probleme yol açmıyordu. iTunes modeli de büyük ölçüde benzer bir şekilde işlediği için sıkıntı yaşanmıyordu. Ancak küresel çevrim içi müzik servislerinin yaygınlaşmasıyla birlikte işler karıştı. Ödemenin kime yapılacağı konusunda yaşanan kafa karışıklığı nedeniyle bazı telif ücretlerinin sahiplerini bulması gecikebiliyor. Spotify bugüne kadar ödediği 3 milyar doları aşkın telif ücretinin yüzde 1’den küçük kısmının hak sahiplerine ulaşmadığının altını çizse de, bu oranı tamamen sıfırlamak için fazlasıyla istekli bir imaj çiziyor.
Spotify müzik endüstrisinin temel sorunlarının çözümünü parayla sağlamayı planlıyor. Çevrim içi müzik servisi, kapsamlı bir yayın yönetim sisteminin kurulması için gerekli kaynakların ve teknik uzmanlığın sağlanması adına yatırıma hazır olduğunu açıkladı.
Spotify, telif problemlerinin çözümü için yatırım yapmanın yanı sıra ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği gibi organizasyonlarla birlikte hareket edecek. Şirketin öncelikli odak alanı ABD gibi gözükse de, temel amacın kötü yayıncılık verisi probleminin küresel düzlemde çözümü olduğunun altı çizildi.