Dünyanın en büyük çevrimiçi müzik servisi konumunda olan Spotify, uzun süredir hazırlandığı halka arzını sonunda gerçekleştirdi. Spotify hisseleri bugün itibarıyla New York Borsası’nda işlem görmeye başladı. SPOT kısaltmasını kullanan şirketin hisselerinin açılış bedeli ise 132 dolar olarak belirlendi. Böylelikle şirkete 23.5 milyar dolar değer biçilmiş oldu.
Spotify böylelikle hisse değeri konusunda öngörüleri tutturmuş oldu. Geçtiğimiz ay yayınlanan bir haberde, şirketin hisselerinin özel pazarlarda 132.50 dolar değerle el değiştirdiği belirtilmişti. Çevrimiçi müzik servisine 2015’te 400 milyon dolar yatırım aldığı sırada ise 8.4 milyar dolar değer biçilmişti. Halka arz ile ulaşılan rakam, şirketin piyasa değerini 3 yılda neredeyse üçe katladığını gösteriyor.
Merkezi İsveç’te bulunan Spotify, dünya genelinde 61 ülkede faaliyet gösteriyor. Reklam destekli ücretsiz paket kapsamındaki kullanıcılarla birlikte servisin abone sayısı 159 milyonu buluyor. Ocak ayı itibarıyla bu grubun 70 milyonluk kısmını ücretli aboneler oluşturuyor. 2006’da Martin Lorentzon ve Daniel Ek tarafından kurulan şirketin CEO’luğunu hâlâ Daniel Ek yürütüyor.
Spotify halka arz konusunda “doğrudan kotasyon” olarak bilinen, biraz sıra dışı ve riskli bir yöntemi tercih etti. Genelde biyoteknoloji ve yaşam bilimleri konusunda faaliyet gösteren küçük ölçekli şirketlerin tercih ettiği bu yöntem, daha ucuz bir halka arz alternatifi olma özelliğini taşıyor. Hisselerini aracı olmadan satan Spotify, bankacılardan anlaşma desteği de görmüyor.
CEO Ek, şirketteki pozisyonunu kaleme aldığı bir blog yazısı aracılığıyla açıkladı. Ek yazısında şu ifadeleri kullandı: “Spotify sermaye artırımına gitmiyor. Hissedarlarımız ve çalışanlarımız yıllardır hisse almak ve satmakta özgür. Yarın (Bugün) itibarıyla daha büyük bir sahnede olacağız. Ancak bu bizim kim olduğumuzu, ne yapmakta olduğumuzu ve nasıl yaptığımızı değiştirmeyecek.”
Halka açılan Spotify’ın önündeki yolun dümdüz ve engelsiz olduğunu söylemek ise pek kolay değil. Şirketin halka arz başvurusu, 2 milyon kullanıcının herhangi bir ücret ödemeden reklamların etrafından dolaşmayı başladığını gözler önüne seriyor. Buna ek olarak, Spotify’ın önünde Wixen Publishing gibi şirketler tarafından açılan bazı büyük tazminat davaları da duruyor.
Yine de, Spotify gelecekten umutlu görünüyor. Şirket tarafından kısa süre önce gerçekleştirilen yatırımcı gününde ücretli abone sayısının yıl sonu itibarıyla 96 milyona çıkmasının öngörüldüğü belirtilmişti. Yıllık gelir beklentisi ise 6.6 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Spotify hisseleri borsa performansıyla bu hedeflerin ulaşılmasında hayati bir rol oynayacak gibi görünüyor.