Spotify, Google, Amazon ve Pandora, ABD Telif Ücretleri Kurulu’nun (CRB) telif ücretlerine yüzde 44 oranında zam yapma kararına karşı bir araya geldi. Bu dört şirketin itirazının kabul edilmemesi durumunda çevrimiçi müzik platformlarının ücretsiz dinleme seçenekleri konusunda ciddi şekilde zorlanacağı söyleniyor.
Spotify, Google ve Pandora’nın imzasıyla yayınlanan ortak açıklamada, şu ifadeler yer alıyor: “Telif Ücretleri Kurulu kısa süre önce telif ücretlerini artırma kararı almıştı. Oy birliğiyle alınmayan bu karar usul bakımından bazı endişeleri beraberinde getirmişti. Eğer bu karar değişmezse, hem müzik lisansı alanlar hem de telif hakkı sahipleri durumdan zarar görecek. Kararın değişmesi için D.C. Bölge Temyiz Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunduk.”
Apple ise karara itiraz etmedi. Diğer servislerin aksine, Apple Music’te ücretsiz erişim seçeneği bulunmuyor. CRB’nin kararı geçtiğimiz yıl alınsa da, geçtiğimiz şubat ayına kadar yayınlanmamıştı. Servislere karara itiraz için 30 günlük bir süre tanınmıştı.
Mevcut teklife göre, telif ücretleri önümüzdeki beş yıllık dönemde yüzde 43.8 oranında artacak. Bu artışın abonelik ücretlerine yansıması da muhtemel görünüyor. Dolayısıyla bunun son kullanıcıları da rahatsız edecek türden bir sorun olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Spotify şarkı yazarlarını kızdırdı
Şarkı yazarları ise Spotify ve diğer çevrimiçi müzik platformlarının karara itirazından dolayı mutsuz görünüyor. ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği CEO’su David Israelite, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Müzik Modernizasyon Yasası onaylandığında dijital müzik servisleri ve şarkı yazarları arasında yeni bir ilişki kurulması için ümit vardı.”
Israelite, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak Spotify ve Amazon’un yapacakları ödemeleri üçte bir oranında azaltmak için utanç verici bir hamle yaparak bu karara itiraz etmesi bu ümidi söndürdü. Samimi olmayan ve içi boş halkla ilişkiler hamleleriyle göz boyamaya çalışanların sanatçılara aslında nasıl baktıkları, bu itirazla ortaya çıktı.”