Spotify, sanatçılar ve plak şirketleri için yeni ödeme politikasını resmi olarak duyurdu. Söz konusu politika, bir süredir konuşulanlarla hemen hemen aynı değişiklikleri getiriyor. Artık platformda yılda minimum 1000 kez dinlenemeyen şarkılar için hiçbir türlü ödeme yapılmayacak. Bunun da yeni çıkış yapmaya çalışan müzisyenler için sıkıntı yaratacağı söylenebilir.
Spotify zaten müzisyenlere gereğinden az ödeme yapmasıyla kötü bir şöhrete sahipti. Ancak artık pek çok müzisyen sadece platformda yer alma fırsatı dışında bir şey alamayacak. Şirket bunun dolandırıcılığı ortadan kaldırmak amacıyla atılan bir adım olduğunu belirtirken; dolandırıcılara gittiği iddia edilen paranın 1000 dinleme sayısını aşanlara yeniden dağıtılacağının altını çiziyor.
Şirket yağmur sesi ve benzeri diğer “beyaz gürültü” içeriklerine yönelik ödeme politikasında da değişikliğe gidiyor. Artık iki dakikadan daha kısa olan “beyaz gürültü” kayıtları için ödeme yapılmayacak. Buna ek olarak, şirket “beyaz gürültü” kayıtları için gerçek şarkılara kıyasla daha az telif ödemesi yapmayı planlıyor. Ancak bu planla ilgili detayların henüz paylaşılmadığını belirtmekte fayda var.
Spotify bu birleşik kesintiler sayesinde sanatçılara önümüzdeki 5 yıl içinde ekstra 1 milyar dolar gelir sağlanacağına dikkat çekiyor. Ancak bu paranın tekrar dağıtımının nasıl yapılacağı belirsizliğini koruyor. Şirket bunun kendisine ekstra para kazandırmayacağının altını çizmeyi de ihmal etmedi.
Şirket platformdaki şarkıların yüzde 99,5’inin 1000 dinleme sayısını geçtiğini, kalan yüzde 0,5’lik kısmına ödenen toplam paranın ise yalnızca 40 milyon dolar olduğu belirtildi. Bunun bahsi geçen 1 milyar dolardan çok daha az bir meblağ olduğu ortada. Spotify ayrıca yıllık dinleme sayısı 1000’in altında kalan şarkıların yıllık ortalama gelirinin de 3 dolar olduğunu belirtiyor. Bütün bu rakamlar doğruysa, Spotify’ın biraz gereksiz bir yaygara kopardığı düşüncesi akıllara geliyor.
Spotify dolandırıcıların sistemini bozmayı hedefliyor
Ancak şirketin burada başka bir ajandasının olduğunu da belirtmek gerekiyor. Spotify, dolandırıcı içerik oluşturucuların sıklıkla yüksek miktarda parça yayınlayarak “sistemi kandırmaya” çalıştıklarını ve her biri için zaman içinde gerçek paraya dönüşen kuruşlar ürettiğini söylüyor. “Yapay dinleme” olarak tanımlanabilecek bu sistemde yapay zekâdan da yararlanılıyor. Şirket minimum 1000 dinleme sayısı kuralıyla bu düzeneği bozmayı hedefliyor. Küçük sanatçılar için de “kurunun yanında yaş da yanar” durumunun geçerli olduğu söylenebilir.