Spotify geçtiğimiz ay 300 bin kitaplık bir katalogla sesli kitap işine girmişti. Şirket bu yeni pazarda eski rakiplerinden biriyle bir kez daha karşı karşıya geldi. Spotify Apple’ın sesli kitap alanında rekabete aykırı davrandığını ve kendisini engellemeye çalıştığını öne sürüyor.
Sesli kitap satış sisteminin Apple tarafından üç kez reddedildiğini açıklayan Spotify, buna gerekçe olarak kural ihlâlinin gösterildiğini belirtti. Şirket bu yasağa takılmamanın çaresini ise sesli kitap fiyatlarını gizlemekte ve satışları bir e-posta bağlantısı üzerinden ana uygulama dışında yapmakta buldu.
Spotify’a göre, bu durum kullanıcıların fiyat karşılaştırmasını ve şirketin rekabet etmesini zorlaştırıyor. Yapılan açıklamada, bu durumdan müşterilerin yanı sıra yazar ve yayıncıların da zarar gördüğü belirtildi. Spotify, Apple’ın politikalarıyla yazar ve yayıncıları da tahakküm altına aldığını iddia ediyor. Buna ek olarak, tek bir dokunuşla sesli kitap satın alamamanın da kullanıcıların işini zorlaştırdığı belirtiliyor.
Apple tarafından konuyla ilgili olarak The New York Times’a gönderilen açıklamada, Spotify’ın App Store kurallarına uyması durumunda sesli kitapların kolaylıkla kabul edileceği ifade edildi. Sorunun çözümü için talimatların net biçimde Spotify’a iletildiğini belirten Apple, bu doğrultuda gerekli değişikliklerin yapılmasının ardından onay verildiğinin altını çizdi.
Spotify Apple’ın App Store sistemi üzerinden sesli kitap satabilirdi. Ancak bu durumda her satıştan Apple’a yüzde 30 oranında komisyon ödenmesi gerekiyordu. Bu da Spotify’ın sesli kitap pazarında Apple’a karşı belirgin bir dezavantaja yaşamasına neden olacaktı.
Spotify CEO’su Daniel Ek, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sesli kitap pazarına girmemizle birlikte Apple’ın App Store kuralları konusunda ne kadar ‘şımarık’ davranmayı seçtiğini bir kez daha görmüş olduk. Apple sürekli rakiplerini dezavantajlı duruma düşürmek için kale direklerini değiştiriyor.”
Spotify Apple’ı daha önce yüzde 30’luk komisyon alma politikası nedeniyle Avrupa Birliği’ne şikayet etmişti. Avrupa Birliği tarafından yapılan ilk inceleme sonucunda Apple’ın AB yasalarını ihlâl etmiş olabileceği belirtilse de, nihai karar açıklanmış değil.