Eğlence

Yapay zekâ ile geliştirilen yeni spor dalıyla tanışın: Speedgate

speedgate

Mevcut spor dallarının büyük kısmının kökleri, yüzlerce yıllık insanlık tarihine dayanıyor. Peki ya bilgisayarlardan bir spor dalı oluşturmasını istesek ortaya nasıl bir sonuç çıkardı? Bu sorunun cevabını AKQA isimli tasarım ajansının öncülüğünde geliştirilen Speedgate veriyor. Speedgate’in yapay zekâ tarafından tasarlanan ilk spor dalı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Speedgate‘te altı oyuncudan takımlar, üç açık kalenin bulunduğu bir alanda karşılaşıyor. Ortadaki kalenin alanına oyuncuların girişine izin verilmezken, ragbi ve Amerikan futbolu topuna benzeyen top, orta kaleden geçirildiğinde uçtaki kalelerden birinde sayı almak mümkün oluyor. Eğer top kaleyi sektirerek geçerse ekstra bir sayı daha veriliyor. Oyuncular hareketsiz durabilse de, topun her 3 saniyede bir hareket etmesi gerekiyor.

AKQA, oyunu 400 mevcut spor dalının verilerini bir nöral ağa aktararak geliştirdi. Temel spor konseptleri ve kurallar da AKQA tarafından hazırlandı. 400 spor dalının büyük kısmının karakteristik özellikleri ayıklanırken, oyuna temel şekli 3 spor dalı aracılığıyla verildi.

AKQA oyunun logosunun ve sloganının tasarlanması için de yapay zekâyı kullandı. Oyunun “Topla bütünleşmek, topun üstüne çıkmak için topla yüzleş” şeklinde çok ilginç bir sloganının olduğunu belirtmek gerekiyor.

Oyun Tasarım Haftası çerçevesinde bir egzersiz olarak geliştirildi. Ancak uzun vadede daha ciddi bir spor dalına dönüşmesi muhtemel görünüyor. AKQA, Speedgate’in yaz liginin kurulması için ABD’nin Oregon eyaletinin spor idaresiyle görüşüyor.

Speedgate, çok büyük bir ihtimalle popüler bir spor dalı olamayacak. Ancak yapay zekânın spor gibi insan merkezli alanlarda nasıl kullanılabileceği konusunda başarılı bir örnek teşkil edecek gibi görünüyor.