Roketler atmosferi terk ettikten sonra atmosfer üzerinde bir iz bırakabiliyor. SpaceX de bu durumu birinci elden tecrübe ederek öğrenmişe benziyor. Araştırmacılar, 2017’nin ağustos ayında uzaya fırlatılan Falcon 9 roketinin yuvarlak şok dalgalarının yanı sıra iyonosfer tabakasında 900 kilometre çapında bir delik açtığını belirtti. SpaceX roketi tarafından açılan deliğin 3 saat sonra kapandığı belirtilirken, etkisinin yerel bir manyetik fırtınaya yakın olduğu ifade edildi.
Ars Technica’da yer alan habere göre, pek çok roket kavisli bir yörünge izleyerek uzaya ulaşıyor. Böylelikle yerçekimi etkisi aşağıya çekiliyor ve böylelikle kalkıştaki stres de hafifletilebiliyor. Ancak söz konusu Falcon 9 roketi hafif bir kargo taşıdığı için neredeyse dik bir yolu izleyerek uzaya ulaştı. Bu da iyonosferde açılan deliğin normalden daha büyük olmasına neden oldu.
SpaceX roketi tarafından iyonosferde açılan delik, büyük bir probleme sebep olmadı. Ancak daha sık ve daha güçlü fırlatmaların bu tarz problemlere yol açması durumunda GPS navigasyonunda bazı sorunların yaşanabileceği belirtiliyor.