SpaceX, 3 Şubat’ta 49 Starlink uydusunu Falcon 9 roketiyle uzaya göndermişti. Bu 49 uydundan 40’ı jeomanyetik fırtına nedeniyle yörüngeden düştü ve yandı. Güneş’in yüzeyinde meydana gelen patlamalar nedeniyle oluşan bu fırtınalar nedeniyle plazma yayılıyor ve Dünya’yı etkileyen manyetik alanlar oluşuyor.
Starlink SpaceX’in önem verdiği projeler arasında yer alıyor. Şirket, yörüngeye gönderdiği binlerce uyduyla dünyanın ücra noktalarına yüksek hızda internet bağlantısı götürmeyi amaçlıyor.
Bu sistem bir hayli pahalı olsa da, kablolu bağlantıların mümkün olmadığı yerde kullanılabiliyor. Örneğin, ocak ayında meydana gelen depremin ardından deniz altındaki veri kablolarının zarar görmesi nedeniyle internetsiz kalan Tonga’ya internet erişimi komşu adı Fuji’deki Starlink istasyonu üzerinden sağlanmıştı.
SpaceX’in 3 Şubat’ta fırlattığı uydular Dünya’nın yüzeyinin 210 kilometre üstüne yerleştirilmişti. Fırlatmanın ardından yapılan açıklamada, tüm uyduların kontrollü uçuşa geçtiği belirtilmişti.
Ancak bir gün sonra Dünya’yı vuran jeomanyetik fırtına, atmosferi ısıtarak normalden daha yoğun hâle gelmesine neden oldu. Bu da uyduların kaybına yol açtı.
SpaceX tarafından yapılan açıklamada, uyduların güvenli moda alındığı ve böylelikle zararın minimize edilmesine çalışıldığı belirtildi. Buna rağmen, 40 uydunun kaybının engellenemediği ifade edildi.