Bu ayın başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte gündeme gelen ve ana hatları daha önce ortaya çıkan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili olarak bugün önemli bir adım atıldı. Sözcü’nün haberine göre, Facebook, Twitter, Instagram kullanan milyonlarca kişiyi ilgilendiren sosyal medya düzenlemesi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geliyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, gerçekleştirdiği basın toplantısında sosyal medya düzenlemesiyle ilgili hazırlanan teklifin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
11 maddelik sosyal medya düzenlemesinin Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor. MHP’ye de gönderilen teklifin, bugün muhalefet partilerine iletilecek. Sosyal medya düzenlemesiyle birlikte sosyal medyada tacize ve hakarete son verilmesi, sosyal medya hizmeti sunan şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurması ve böylelikle muhataplığın oluşması amaçlanıyor.
Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal medya servisleri için beş aşamalı bir yaptırım sürecinin uygulanması öngörülüyor. Öncelikle 10 milyon TL idari para cezası kesilecek ve 30 günlük bekleme süresi uygulanacak. Belirtilen sürede bir adımın gelmemesi durumunda ikinci bir 30 milyon TL’lik ceza öngörülüyor. Ayrıca sosyal ağ sağlayıcılara üç aylık reklam vermeme cezası da getirilecek.
Temsilcilik açmayan sosyal medya ağları için bant genişliği daraltma yoluyla erişim kısıtlama uygulanacak
Eğer sosyal medya servisi bu adımların ardından yine temsilcilik açmazsa, sulh ceza hakimliğine başvurma ve yüzde 50 bant daraltma işlemleri uygulanacak. Daha sonraki adımda ise yüzde 90’a varan bant daraltma cezasına gidilecek. Bant daraltma kararları ise mahkemeler tarafından verilecek. Böyle bir kararın alınması hâlinde erişim sağlayacıların kararı dört saat içinde yerine getirilmesi gerekecek.
Temsilcilik açmaya yönelik getirilmesi planlanan düzenlemenin dışında, kişiler tarafından sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapma imkanı da getiriliyor. Bu başvurulara 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi zorunlu olacak. Başvurulara yanıt verilmemesi hâlinde ise sosyal ağ sağlayıcısına 5 milyon TL para cezası uygulanabilecek.
Öte yandan hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek. Bildirime rağmen belirli bir saat içinde gerekli adımı atmayan sosyal ağ sağlayıcısı doğan zararların karşılanmasından sorumlu tutulacak.