İncelemeler

Sony Xperia Z3 İncelemesi

sony-xperia-z3-inceleme-00013

Sony yılın her iki yarısına birer amiral gemisi kondurma geleneğini 2014’te de sürdürüyor. Bu yılın başlarında Sony Xperia Z2’yi çıkaran ve üst sınıftaki kıyasıya rekabete dahil olan Sony, sonbahara da yeni amiral gemisi Xperia Z3 ile girdi. Bu kadar yoğun bir telefon trafiği tüketicilerin başını döndürüyor, Sony’nin altı ay önce çıkardığı telefona göre ne gibi farklılıklar sunduğu yönünde kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Bu soru işaretlerini biraz olsun dağıtmak isterseniz, sizi inceleme videomuzu izlemeye ve yazıyı okumaya davet ediyoruz.

Video İnceleme

Öncekilere göre daha şık, bir o kadar da kaygan

Daha önce Xperia Z, Xperia Z1 ve Xperia Z2’yi görmüş olan bir kişi Xperia Z3’e ilk baktığında bu telefonun diğerlerinden çok farklı olmadığını düşünebilir. Ancak detaylara indikçe Xperia Z3’ün seleflerinden daha farklı bir telefon olduğu ortaya çıkıyor. Yaklaşık altı ay aralıklarla Xperia Z serisine farklı iterasyonlar ekleyen Sony, en sonunda istediği noktaya gelmiş olmalı. Xperia Z3 gerçekten de çekici bir görünüşe sahip; çekicilik ve göz alıcılık bakımından sadece Xperia Z serisi cihazlar içinde değil, diğer üreticilerin cihazları arasında da farklı bir yerde duruyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00043

Xperia Z2’nin 146.8 x 73.3 x 8.2 mm.’lik boyutlarına karşın Xperia Z3’ün gövdesi 146 x 72 x 7.3 mm.’lik boyutlara sahip. Anlayacağınız Xperia Z3 her boyutta kendisinden bir önceki modelden daha küçük parametrelere sahip olacak şekilde tasarlanmış. Bu durum Xperia Z3’ün biraz daha kolay tutulması ve taşınması anlamına geliyor. Ne var ki, Xperia Z3’ün ön ve arka camları önceki nesil modellere göre daha kaygan. Aslında bu durum kullanırken elinizin daha rahat hissetmesini sağlasa da, bir yandan da telefonu kazara düşürme ihtimalinin artmasına neden oluyor. Sıkışık durumda veya aceleniz varken Xperia Z3’ü bu kayganlığı nedeniyle elinizden kayıp düşürmeniz işten değil. Neyse ki, inceliği ve zarifliğine rağmen Xperia Z3’ün gövdesi bir hayli sağlam. Kolay kolay bir zarar geleceğe benzemiyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00041

Xperia Z3 ağırlık bakımından da bir önceki model Xperia Z2’ye göre 11 gr.’lık bir avantaj sağlıyor ve tartıda 152 gr. geliyor. Bu ağırlık, Xperia Z3’ün sınıfındaki cihazlar için ortalamada sayılabilir. Hem elde kullanırken hem de cepte taşırken bu ağırlık hiç sorun olmuyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00001

Suya ve toza dayanıklılık Xperia Z3’ün de en önemli özelliklerinden bir tanesi. IP68 sertifikasıyla belgelenen bu sağlamlık kapsamında Xperia Z3 1 metre derinlikteki bir suda 30 dakika boyunca herhangi bir şey olmadan durabiliyor. Tabii ki, bunun için telefonun microUSB, microSD ve nanoSIM kart yuvalarını örten kapakların sıkıca kapalı olması gerekiyor. Değişen kapak tasarımı sayesinde kapakları açmak, kapatmak ve kapalı olduklarından emin olmak kolaylaşmış.

sony-xperia-z3-inceleme-00002

Önde bulunan 5.2 inç ekranın sağ ve sol kenarlarında kalan çerçeve bölümleri biraz daha daraltılmış, böylelikle ekranın kenardan kenara aktığı hissi biraz daha fazla veriliyor. Ekranın alt ve üst bölümünde yer alan hoparlörler Xperia Z2’de bulunduğu konumlardan biraz daha aşağıda yer alıyor, ayrıca boyutları da biraz daha küçültülmüş. Bunun dışında ekranın üstünde Sony logosu, çevresel ışık sensörü ve 2.2 megapiksel kamera bulunuyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00025

Xperia Z3 ile birlikte kenarların tasarımında da değişiklik yapılmış. Yuvarlatılmış kenarlar Z2’dekine göre daha fazla metal içeriyor. Dört bir köşeye yerleştirilmiş plastik parçalar da metal şeritlerin birbiriyle buluşmasını sağlıyor. Plastik parçalar da ince işçilikten geçmiş, onlar da metal görünümü kazanmış, kenar çerçevenin bütünlüğünü bozmuyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00029

Sağ kenarda microSD ve nanoSIM kart yuvaları, bir kapakla kapatılmış şekilde duruyor. Sony’nin Xperia Android telefonlarının ve tabletlerinin bir klasiği hâline gelen küçük, yuvarlak, metal güç butonu da bu kapağın hemen altında yer alıyor. Daha aşağı indiğimizde ses tuşlarını ve kamera butonunu görüyoruz. Kamera butonunun varlığı özellikle su altı çekimlerde kolaylık sağlıyor. Ne de olsa su altında dokunmatik ekran işlemediği için, fiziksel tuş yardımıyla fotoğraf çekmek veya video kaydını başlatmak mümkün hâle geliyor. Alt kenarda herhangi bir tuş, giriş-çıkış yer almazken sol kenarda kayış geçirmeyi sağlayan yuva, çift pinli bağlantı noktası ve bir kapak arkasında yer alan microUSB portu bulunuyor. Üstte de mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz.

sony-xperia-z3-inceleme-00020

Xperia Z3’ün arka yüz tasarımı Xperia Z2’ninkiyle aynı. Arkadan bakıldığında sol üst köşede 20.7 megapiksel G sensör kamera bulunurken, altına da LED flaş yerleştirilmi. NFC alanı bir logoyla belirtilirken, hemen altında da Sony, daha altta Xperia logolarını görüyoruz.

Xperia Z2’nin çizgisinden sapma yok

Dış görünüşte dikkate değer değişiklikler yapan Sony, iç tarafa fazla dokunmamış görünüyor. Xperia Z3’ün teknik özellikleri aşağı yukarı Xperia Z2 ile aynı. Z2’deki 5.2 inç, 1920 x 1080 Full HD çözünürlüklü IPS LCD ekranı Xperia Z3’te de görüyoruz. Bu ekran da Sony’nin Triluminos ve X-Reality Engine gibi teknolojileri sayesinde daha güzel görüntüler sunuyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00015

Önceleri Sony Xperia Z serisi telefonların en zayıf noktalarından bir tanesi ekranlarıydı. Xperia Z2 ile birlikte IPS teknolojisine geçiş yapılmış, böylelikle görüş açılarında önemli iyileşme sağlanmıştı. Xperia Z3’ün ekranı da görüş açıları bakımından başarılı. Triluminos teknolojisi sayesinde renk gamının daha geniş bölümünü destekliyor, böylelikle karşımızda oldukça canlı renkler üreten bir ekran oluyor. Xperia kullanıcı arayüzünde gezinirken, fotoğraflara bakarken, film izlerken bu canlı renkler sayesinde daha fazla keyif yaşıyorsunuz. Bunun dışında ekran parlaklığı bakımından da Z3’ün ekranı iyi seviyede. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında telefonu kullanırken veya fotoğraf, video çekmeye çalışırken de fazla zorlanmazsınız.

sony-xperia-z3-geekbench-3

İşlemci tarafında Sony’nin tercihinin yine Snapdragon 801 olduğunu görüyoruz. Ancak Sony, Xperia Z2’de yer verdiği 2.3 GHz MSM8974AB yongaseti yerine 2.5 GHz saat frekanslı MSM8974AC türevini tercih etmiş. Bu dört çekirdekli yongaset de Adreno 330 GPU’yu barındırıyor. Ayrıca yine 3 GB RAM’in bulunduğunu görüyoruz. Bu paket sayesinde Sony Xperia Z3 üst düzey performans sunmayı başarıyor.

sony-xperia-z3-antutu-benchmark

AnTuTu Benchmark testinde elde edilen 42000 seviyesindeki puan belki Xperia Z3’ü lider yapmıyor, ancak onu en önde gelenlerden biri yapmayı başarıyor. SunSpider Benchmark internet tarayıcı performans testinde elde edilen sonuç da Xperia Z3’ün internette gezinirken masaüstüne yakın bir deneyim sunduğunu gösteriyor. 5.2 inç Full HD ekran masaüstü web sitelerini bile tam görünümde anlaşılır şekilde gösteriyor.

sony-xperia-z3-stamina

Xperia Z3’te 3100 mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Aslında Xperia Z2’de 3200 mAh gibi daha yüksek kapasiteli bir batarya bulunuyor, ancak katalog değerlerine bakıldığında Sony Xperia Z3’ün 890 saate kadar bekleme, 16 saate kadar konuşma ve 130 saate kadar müzik dinleme gibi katalog değerleriyle Xperia Z2’den daha uzun bekleme ve multimedya tüketim süreleri sunduğunu gösteriyor. Zaten Sony de Xperia Z3’ün en önemli gelişimlerinden biri olarak pil performansını gösteriyordu.

sony-xperia-z3-ekran-goruntuleri-00009Gerçekten de Sony Xperia Z3 size en son şarj işlemini ne zaman yaptığınızı unutturacak türden bir telefon. Wi-Fi ve mobil veri iletişiminin, aynı zamanda arka planda veri alışverişinin açık olduğu bir durumda birkaç telefon görüşmesi, e-posta ve sosyal medya hesaplarının kontrolü, kamerayla fotoğraf ve video çekimi, müzik dinleme gibi normal yoğunluğa sahip bir kullanımda Sony Xperia Z3’ün iki güne yakın bir tek şarj performansı sunduğunu görebilirsiniz. STAMINA modu sayesinde arka planda veri alışverişini kısıtlayıp veya tamamen kapatıp süreyi artırabileceğiniz gibi, Ultra STAMINA modu sayesinde STAMINA ile elde edebileceğinizden daha da yüksek bir verim sağlayabilirsiniz.

Ultra STAMINA modu telefonun pili iyice azaldığında imdada yetişiyor. Wi-Fi ve mobil veri iletişimi tamamen kapatılıyor, arka planda veri trafiği duruyor. Sadece telefon, mesajlaşma, kamera, fotoğraf albümü, takvim, alarm ve saat, hesap makinesi, FM radyo ve Ayarlar gibi, bir telefonda en çok ihtiyaç duyulabilecek araç ve uygulamalar erişilebilir kılınıyor. Böylelikle sadece yüzde 10’luk pili kalmış bir Xperia Z3’ü bekleme modunda iki gün boyunca tutabilirsiniz.

Önde yer alan stereo hoparlörlerin ses kalitesi ve şiddetinin bir hayli memnun edici olduğunu söylemeliyiz. Belki HTC One (M8)’deki BoomSound hoparlörleri kadar dolgun değil, ancak Xperia Z3’ün hoparlörleri müzik dinlerken, film izlerken veya oyun oynarken başka bir hoparlörden destek almanıza ihtiyaç bıraktırmayacaktır. NFC desteği sayesinde Sony’nin veya başka markaların sunduğu NFC özellikli kablosuz kulaklıklarla rahatlıkla eşleme yapabilirsiniz.

Ufak dokunuşlarla, alışılan Sony Xperia deneyimi

Sony Xperia Z3’te Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. Geçtiğimiz haftalarda resmi duyurusu gerçekleştirilen Android 5.0 Lollipop’un zamanı geldiğinde Xperia Z3’te de kullanılabilir olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun dışında Sony’nin önceki Xperia cihazlarından aşina olduğumuz ve detaylarda yapılan oynamalar dışında, genel görünüş bakımından çok büyük değişiklikler göstermeyen Xperia kullanıcı arayüzü de bu KitKat’ın üstünde yüklü olarak bulunuyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00021

Renkleri aralıklarla değişen hareketli duvar kağıtları, farklı renk tonlarına sahip temalar, ekranın en üst katmanında sürekli gösterilen küçük uygulamalar, Albümler adlı galeri uygulaması, WALKMAN adlı müzik uygulaması ve Filmler adlı video uygulaması Sony Xperia Z3’te de var olan yazılım ayrıntıları olarak dikkat çekiyor. Sony’nin Music Unlimited ve Video Unlimited gibi multimedya servislerinin henüz Türkiye’de kullanılmadığını belirtmeden geçmeyelim.

sony-xperia-z3-inceleme-00022

Google’ın Gmail, YouTube, Google+, Hangouts gibi uygulamalarının yanı sıra Sony Select, Socialife, vb. uygulamalar da yüklü olarak geliyor. AntiVirus Pro güvenlik uygulaması, Garmin Xperia Edition navigasyon uygulaması, Çizim adı verilen, elle çizim yapmaya veya resim yapmaya olanak sağlayan uygulamayı da Xperia Z3’te yüklü olarak görüyoruz. Daha fazla uygulama için Google Play Store hazır şekilde bekliyor. Bu arada uygulama menüsü, barındırdığı büyük ikonlar ve yazılar sayesinde daha rahat kullanılıyor.

sony-xperia-z3-inceleme-00023

Sony Xperia Z3’ü farklı kılan en önemli özelliklerden bir tanesi de PS4 Remote Play desteğini sunan ilk akıllı telefon olması. Elimizde PlayStation 4 bulunmadığı için bu özelliği test etme fırsatı bulamadık, ancak bu destek sayesinde Xperia Z3 ile aynı ağa bağlı PlayStation 4’teki oyunları akıllı telefona akıtabilir, oyunu Xperia Z3 üzerinden oynayabilirsiniz. Böylelikle oyun keyfini oturma odasında TV karşısından daha farklı odalara ve ortamlara da taşıyabilirsiniz. Üstelik Sony PlayStation 4 ile birlikte sunulan DualShock 4 oyun kumandasını Sony Xperia Z3 ile oyun oynarken de kullanabilirsiniz.

sony-xperia-z3-inceleme-00046

Yine 20.7 megapiksel, ancak daha kaliteli fotoğraflar

Sony Xperia Z3 de Z1 ve Z2’de olduğu gibi 20.7 megapiksel arka kamera yer alıyor. Piksel sayısı aynı tutulsa da, birtakım iyileştirmeler yapılmış. ISO hassasiyeti 12800’e çıkarılırken daha geniş bir lens kullanılmış, aynı zamanda görüntü sabitleme sistemi de daha da geliştirilmiş. Kamera uygulaması da herhangi bir değişiklik içermiyor, Xperia Z1 ve Z2’de kullanılan Kamera uygulamasını Xperia Z3’te de kullanılır hâlde görüyoruz. Süper Otomatik mod kullanıldığında bütün ayarlar ortam koşullarına göre otomatik olarak yapılıyor, size sadece deklanşöre basmak kalıyor. Süper Otomatik mod açıkken 16:9 veya 4:3 görüntü oranlarında 8 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebilirsiniz.

sony-xperia-z3-kamera-fotograflari-00019

Eğer ayarlara daha fazla müdahale etmek istiyorsanız, o zaman Elle modunu kullanacaksınız. Bu modu kullandığınız takdirde 20.7 megapiksel çözünürlükte 4:3 fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca bu mod beyaz dengesi, pozlama telafisi ayarlarını da elle yapmanıza izin veriyor.

sony-xperia-z3-kamera-fotograflari-00005

Bunun dışında Sony Xperia Z3’ün kamera uygulaması içinde Sound Photo, AR eğlence, Çoklu kamera, Kendine çevir gibi özel modlar da bulunuyor. AR eğlence modu sayesinde sanal nesneler kullanarak fotoğraf ve videolarınıza eğlence katabilir, çoklu kamera ile tek bir ekranda aynı manzarayı farklı açılardan, birden fazla Xperia telefonu kullanarak çekebilirsiniz. Kendine çevir modu ise ön ve arka kameraları birlikte kullanarak fotoğraf çekimi yapmayı mümkün kılıyor. Live on YouTube modu da Xperia Z3 ile YouTube’da canlı yayın yapmaya olanak sağlıyor.

Xperia Z, Z1 gibi önceki nesil telefonlar gece çekimleri noktasında çok başarılı sayılmazdı. Xperia Z2 ile birlikte durumun biraz daha iyiye gittiğini gördük. Xperia Z3’te de durum mükemmel değil, ancak aynı kareyi Xperia Z2 ve Xperia Z3 ile yakaladığımızda, Xperia Z3’te gürültünün biraz daha az ve renk sıcaklığının soğuk tarafa biraz daha kayık, sonuç olarak da daha gerçekçi olduğunu görüyoruz. Yine de, pozlama telafisi varsayılanda yüksek tutulmaya devam ediliyor. Daha az gürültü ve parlaklık isteyenlerin Elle moduna geçiş yapıp ayarlamaları kendilerinin yapması yerinde olacaktır. Işığın yeterli olduğu durumlarda da Xperia Z3’ün gayet parlak, canlı ve renk doğruluğu yüksek kareler yakaladığını söyleyebiliriz.

Video tarafında Xperia Z3 de 4K video kayıt imkanı sunuyor. Kamera uygulamasında yer alan 4K moduna geçiş yaparak Ultra HD çözünürlükte video kaydı yapabilirsiniz. 4K video çekimi yapılırken Xperia Z3’ün fazla ısınması gibi bir durumla karşılacağınızı söylemeliyiz, ne de olsa 4K video kaydı sırasında işlemci de yoğun mesai yürütüyor. Bunun dışında Süper Otomatik mod kullanımdayken video çekim tuşuna dokunulduğunda 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriliyor. Işık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda bile çekilen videoların gayet düzgün göründüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca çekilen videolar gayet dengeli, el hareketleri veya dönüşler rahatsız edici durumlar yaratmıyor. Ortamın ses kaydı da stereo olarak, kaliteli şekilde gerçekleştiriliyor.

Şimdiye kadar üretilmiş en iyi Xperia Z telefonu

Sony Xperia Z3’ün Xperia Z serisinin tasarım çizgisi üzerinden, fazla sapma yapmadan yolu devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte ufak tefek dokunuşlarla bu cihaz önceki nesil ürünler Xperia Z, Z1 ve Z2’ye göre çok daha hoş ve göz alıcı hâle getirilmiş. Şu anda piyasada olan üst sınıf Android telefonları bir araya getirdiğimizde, Xperia Z3’ün tasarımıyla bunların arasında rahatlıkla sıyrılıp birinci olacağını söyleyebiliriz.

sony-xperia-z3-inceleme-00024

Artık Quad HD çözünürlüklü ekranlar görmeye başladığımız bir dönemde Sony’nin amiral gemisi telefonunda Full HD’de ısrar etmesi biraz garip karşılanabilir. Ancak 5.2 inç IPS LCD ekran özellikle Triluminos teknolojisi sayesinde canlı renkler sunuyor, böylelikle kullanımı daha keyifli hâle dönüştürüyor. Yine Snapdragon 805 yongasetleri gördüğümüz bir dönemde Sony’nin Snapdragon 801’e bağlı kalıyor olması da şu sıralar bir telefon satın almayı düşünen tüketicilerin kafasında Xperia Z3 ile ilgili soru işaretleri oluşturabilir. Ne var ki, performans açısından bakıldığında bu seçim çok da sorun yaratmıyor gibi görünüyor. Kamera tarafında yapılan küçük güncelleme ve iyileştirmeler sayesinde de Xperia Z3’ün kamera performansında, özellikle de düşük ışık şiddetine sahip ortamlarda iyileşmeler sağlanıyor.

Suya dayanıklılık Xperia Z3’ün en önemli silahlarından biri olmayı sürdürüyor. Ayrıca PS4 Remote Play desteği de özellikle Sony PlayStation 4 oyun konsoluna sahip olanlar için Xperia Z3’ü tercih etme noktasında önemli bir etken olacaktır.

Görünüş, ekran, performans ve kamera gibi unsurlar bakımından Sony Xperia Z3’ün rekabette öne çıktığını ve şu anda piyasada bulunan en iyi üç telefondan bir tanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer yıl bitmeden bir Android telefon satın almayı düşünüyorsanız, Xperia Z3 tercih edeceğiniz seçenek olabilir.