2013’te yeni oyuncuların büyük ekranlı akıllı telefon pazarına giriş yaptığını gördük. Onların arasında Sony de vardı. Japon şirket geçtiğimiz yaz, Xperia Z1’den hemen önce Xperia Z Ultra adında bir cihazla tüketicilerin karşısına çıktı. Sony Xperia Z’nin devamı olan, büyük ekran taşıyan ve aynı zamanda kendisinden sonra gelen Xperia Z1’in habercisi olarak da nitelendirebileceğimiz bu devasa telefonu duyurulduğu zamanlarda ön incelemeden geçirmiştik. Gecikmeli de olsa, detaylı incelemesini yayınlıyoruz.
İnceleme Başlıkları:
Donanım – Yazılım ve Performans – Kamera – Batarya – Sonuç
Donanım
Sony Xperia Z Ultra, adında yer alan “ultra” kelimesinin Türkçe karşılıklarından biri olan “fazla”nın hakkını veriyor. 179.4 x 92.2 x 6.5 mm.’lik boyutlara sahip olan bu telefon gerçekten de “phablet” olarak adlandırılan büyük ekranlı akıllı telefon segmentinin sınırlarını bir hayli zorluyor; Xperia Z Ultra’yı gören ve onu bilmeyen bir kişi karşısında bi tablet olduğunu rahatlıkla düşünebilir.
Xperia Z Ultra büyük bir yüzey alanına sahip olan ve tek elle kullanımda epey zorlayan bir telefon. Ancak 6.5 mm.’lik kalınlığa sahip olması telefonun büyük boyutlarının olumsuz etkilerini biraz olsun götürüyor. İncelik sayesinde telefon tahmin edilene göre biraz daha rahat tutuluyor. Cepte taşınma noktasında durum biraz karışık. Ceket ceplerinde veya çantada bu telefonu taşımakta herhangi bir sorun yok, ancak söz konusu dar pantolon cepleri olunca, Xperia Z Ultra’nın cebe rahat girmesi biraz zor. Cebinize soksanız bile telefon cepte rahat oturmanız kolay olmayacak. 212 gr. ağırlık bir telefon için ortalamanın epey üstünde, ancak geniş yüzey alanı nedeniyle telefon elde çok fazla basınç hissedilmemesini sağlıyor.
Sony Xperia Z Ultra’nın bu kadar büyük olmasına neden olan 6.44 inç ekran 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Tabii ki, ekran alanı büyüdüğü için Xperia Z Ultra’nın ekranı Xperia Z1’in ekranına göre daha düşük bir piksel yoğunluğuna sahip. Ancak 344 ppi’lik piksel yoğunluğu da piksellerin çıplak gözle farkedilmediği bir ekran; yeterli keskinlikte yazı ve grafikler sunuyor. Ekranın görüş açıları Xperia Z ve Z1’in ekranlarından daha iyi gibi görünüyor. Ekrana farklı açılardan bakıldığında görüntüdeki renk ve parlaklık değişimleri rahatsız edici seviyede değil. Öte yandan ekran güneş ışığı altında da rahat kullanıma olanak sağlayacak parlaklığı sunuyor.
Xperia Z Ultra ile birlikte Samsung Galaxy Note 3’te olduğu gibi bir kapasitif kalem gelmiyor. Ancak bu durum büyük ekranda kalem kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Üstelik Xperia Z Ultra’nın ekranına ucu yeteri kadar kalın bir kurşun veya tükenmez kalem kullanarak komut girebilir, diğer bir deyişle kalemle yazı yazma veya çizim yapma deneyimini yaşayabilirsiniz.
Ekranın dışında kalan alan, yüzeyi fazla büyütmemek adına dar tutulmuş. Öyle ki, ekranın uzun kenarlarındaki çerçevenin neredeyse yok denecek kadar dar olduğunu görüyoruz. Sanal navigasyon tuşları varolduğu için ekranın altında Android’de gezinmeye olanak sağlayan fiziksel tuşları görmüyoruz. Üstte Sony logosu ve 2 megapiksel kamera bulunurken, telefonun ön bölümünün kenarlarla buluştuğu uçlarda, üstte ahize hoparlörü, altta da mikrofon şeklinde bir yerleştirme yapıldığını görüyoruz.
Xperia Z Ultra da Xperia Z1 veya Xperia Z gibi suya ve toza dayanıklı bir telefon. IP58 sertifikasıyla telefonun toza, suya ve suya batırmalara karşı dayanıklı olduğu belgeleniyor. Suya dayanıklı bir gövdenin elde edilmesi amacıyla Xperia Z Ultra’nın giriş ve çıkışları kapaklarla kapalı durumda, sadece 3.5 mm. kulaklık jakının açık bırakıldığını görüyoruz ki, bu memnuniyet verici. Suya dayanıklılık sayesinde Xperia Z Ultra’yı yağmurlu havalarda, havuz veya deniz kenarında telefona suyun zarar vermesi endişesi taşımadan kullanabilirsiniz. Ne var ki, telefonu deniz ve havuz suyundan mümkün olabildiği kadar uzak tutmanızı tavsiye ederiz.
Telefonun sol kenarında yukarıdan aşağı doğru bir kapak arkasına gizlenmiş microUSB portunu ve tıpkı kulaklık jakı gibi açık bırakılmış iki uçlu aksesar bağlantı portunu görüyoruz. Karşı kenarda yer alan microSIM ve microSD kart yuvaları da microUSB portu gibi kapakla kapatılmış. Bunun üstünde açık durumda olan 3.5 mm. kulaklık jakı, hemen altında Xperia telefonlarının simgesi hâline gelen küçük, metal güç butonu; onun altında da ses tuşları yer alıyor. Xperia Z Ultra’da Xperia Z1’deki gibi bir kamera tuşu yer almıyor. Bu da telefon suyun altındayken fotoğraf çekimi yapamayacağınız veya yine suyun altındayken video çekmeye başlayamayacağınız anlamına geliyor. Çünkü dokunmatik ekran suyun altında işlemiyor.
Xperia Z Ultra’nın camla kaplanmış arka yüzünde Sony logosu ilk dikkat çeken şey oluyor. 8 megapiksel kamera ise biraz yukarıda yer alıyor. Bu ikisinin arasında bir logoyla işaretlenmiş NFC alanı yer alırken alta doğru ilerlediğimizde de XPERIA logosunu görüyoruz. Alt kenarda hoparlör ve bir kayış bağlanmasını sağlayan deliğin yer aldığını da görüyoruz.
Sony Xperia Z Ultra barındırdığı donanım bileşenleri bakımından 2013’ün ikinci yarısında çıkan telefonların çizgisini tutturuyor. 2.2 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 yongaset, Adrebı 330 GPU, 2 GB RAM, 16 GB dahili hafıza 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan bu telefon kablosuz bağlantı tarafında da 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, 42 Mbps HSDPA, 5.76 Mbps HSUPA gibi başlıca unsurları içeriyor. USB On-the-go desteği sayesinde USB parmak sürücü veya harici diskleri doğrudan telefona bağlayabilir, dosya transferi için arada bilgisayar ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula da telefonda bulunan modüller olarak sıralanıyor.
Yazılım ve Performans
Sony Xperia Z Ultra geçtiğimiz ayın ortalarında gelen güncellemeyle birlikte Android 4.3 Jelly Bean güncellemesini aldı. Bu güncellemeyle birlikte Xperia Z Ultra’nın performansı biraz daha iyileşti, ayrıca Android 4.3 Jelly Bean ile sunulan yenilikler bu büyük ekranlı akıllı telefona da gelmiş oldu. Sony’nin Android 4.4 KitKat güncelleme sözü verdiği cihazlar arasında Xperia Z Ultra’nın yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim.
Sony’nin daha önce incelediğimiz Xperia Android cihazlarından alıştığımız Xperia kullanıcı arayüzü Sony Xperia Z Ultra’da da karşımıza çıkıyor. Xperia Z Ultra’nın büyük ekranında bazı arayüz elemanları küçük görünüyor, özellikle de ana ekran bileşenleri. Ayrıca akıllı telefonlar için tasarlanan Android uygulamalarını yüklediğinizde, ekranda epey boş kalan beyaz alanın olduğu dikkatinizi çekecektir. Uygulamalar için çok fazla yapacak bir şey yok, bu şekilde kullanmak zorundasınız. Ancak en azından yazı büyüklüğünü biraz daha artırma fırsatı sunuluyor. Ayarlar bölümünden ulaşılan yazı büyüklüğü ayarı sayesinde ana ekran, uygulama menüsü ve ayarlar içindeki yazıları daha büyük şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Xperia Z Ultra’da da standart müzik, galeri ve video uygulamalarının yerini Sony’ye özel WALKMAN, Albüm ve Filmler uygulamaları alıyor. Bu uygulamalar sayesinde Android’in standart multimedya deneyiminin biraz daha ötesine geçmek mümkün oluyor. WALKMAN ve Filmler uygulaması Gracenote veri tabanı ile bağlantı kurarak şarkı ve film verilerini internetten güncellemenizi, bilgiler bakımından daha düzgün görünen müzik ve film kütüphaneleri elde etmenizi sağlıyor. Filmler uygulaması video kodlayıcı desteği bakımından zengin, ancak ses kodlayıcıları bakımından bazı eksiklikleri var. Bu nedenle Google Play’den alternatif bir video uygulaması indirmeniz yerinde olacaktır.
Karşımızda bir Sony telefonu olduğu için Sony BRAVIA serisi TV’lerle bağlantı kurmak daha kolay oluyor. Throw özelliği sayesinde Xperia Z Ultra’nın ekran görüntüsünü kablosuz olarak bir BRAVIA TV’ye yansıtabilir, cihazdaki filmleri doğrudan TV ekranı üzerinden izleyebilirsiniz. NFC desteği sayesinde bazı Sony TV modelleriyle eşleştirme işlemi çok daha hızlı şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Yukarıda listelediğimiz multimedya uygulamalarının yanı sıra Xperia Z Ultra’da Sony Select, TrackID, Wisepilot for XPERIA, Akıllı Bağlantı, Xperia Lounge, Xperia Privilege, LinkedIn, Box gibi ön yüklü uygulamaların bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca Google+, Gmail, HAritalar, Google Arama, Fotoğraflar, Hangouts gibi Google uygulamaları da telefonda bulunuyor. Varsayılan internet tarayıcısı olarak Chrome’un bulunduğunu görüyoruz. Diğer üreticilerde varolan yerel internet tarayıcısına bu telefonda da, diğer Xperia telefonlarında olduğu gibi rastlamıyoruz.
Donanım bölümünde de belirttiğimiz gibi, Sony Xperia Z Ultra’da da Snapdragon 800 yongaset görüyoruz. Aslında Xperia Z Ultra’nın teknik özellikleri kendisinden sadece iki ay sonra tanıtılan Xperia Z1 ile hemen hemen aynı. Bu nedenle beklentimiz her iki telefonun birbirine yakın performans göstermesi şeklindeydi. Elde ettiğimiz sonuçlar da bizi bu açıdan pek şaşırtmadı.
Xperia Z Ultra |
Xperia Z1 |
||
Quadrant | 21070 | 21376 | |
AnTuTu | 34415 | 34283 | |
3D Mark Ice Storm Unlimited | 17421 | 16265 | |
GeekBench 3 | Single | 919 | 903 |
Multi | 2862 | 2763 | |
SunSpider (Web Tarayıcı) Düşük sonuç daha iyi performans anlamına gelir. |
749.6 ms |
701.0 ms |
Sony Xperia Z Ultra’nın kullanıcı arayüzünde seri, pürüzsüz şekilde gezinmek mümkün olurken; oyunların açılış ve yüklenmeleri sırasında da fazla beklemiyorsunuz. Snapdragon 800 ve Adreno 330 GPU sayesinde Xperia Z Ultra oyun oynarken hayal kırıklığına uğratmıyor. Büyük ekran ve yüksek performans birleşince ortaya memnun edici bir oyun keyfi çıkıyor.
Çekim gücü açısından da Xperia Z Ultra fena bir grafik ortaya koymuyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca herhangi bir görüşme kesilmesi veya başka bir sorun yaşamadık. Çift mikrofonun varlığı sayesinde bulunduğunuz ortamdaki gürültü sizin sesinizden arındırılıyor ve böylelikle karşı taraf sizin sesinizi rahatlıkla duyabiliyor. Çift taşıyıcılı mobil internet desteğinin varlığı da hareket hâlindeyken yüksek hızlarda internete bağlanmanızı sağlıyor.
Kamera
Sony Xperia Z Ultra kamera konusunda biraz daha tabletlere benzemiş gibi görünüyor. Arkadaki 8 megapiksel kamera otomatik netleme özelliğine sahip, ancak flaş barındırmıyor. Bu da telefonla loş ışıklı veya karanlık ortamlarda düzgün fotoğraflar çekemeyeceğiniz anlamına geliyor. HDR fotoğraf, panorama, yüz algılama, görüntü sabitleme, ekrana dokunarak odaklama ve coğrafi etiketleme gibi artık standart hâlini alan nitelikleri Xperia Z Ultra’nın kamerasında da görüyoruz.
Xperia Z1’de karşılaştığımız kamera arayüzünü Xperia Z Ultra’da da görüyoruz. Süper otomatik mod tüm ayarların otomatik olarak yapıldığı, 5 megapiksel, 16:9 görüntü oranında fotoğraf çekimi yapmaya izin veren bir mod. Elle modunda ise kontrol tamamen sizde. Pozlamadan beyaz dengesine, çözünürlükten görüntü oranına kadar çekeceğiniz fotoğrafın her türlü ayarını yapmak sizin elinizde. Social Live ile Facebook’a 10’ar dakikalık canlı yayın yapma imkanı tanınırken, belge fotoğrafı çekerek Evernote’a hızlı şekilde kaydetme, fotoğraflara efektler uygulama gibi özellikler de kamera uygulamasının özellikleri arasında yer alıyor. Bu arada kamera arayüzüne başka işlevleri gerçekleştirmeyi sağlayan uygulamalar ekleyebilirsiniz.
Galeri: Sony Xperia Z Ultra Kamerasından Fotoğraflar
Xperia Z Ultra’nın kamerasıyla çekilen fotoğraflar kalite bakımından vasatı geçecek yeterlilikte değil. Işık seviyesinin iyi olduğu ortamlarda çektiğiniz fotoğrafların tatmin edici olduğu söylenebilir, ancak detaylara indiğinizde, diğer bir deyişle yüzde 100 yakınlaştırma yaptığınızda detaylarda kayıplar olduğunu farkedeceksiniz. Bu nedenle fotoğraflar bilgisayar veya TV ekranında sığdırılmış şekilde görüntülendiğinde fazla keskin görünüyor. Makro çekimler bakımından Xperia Z Ultra fena sayılmaz. Elle odaklama sayesinde yakın çekimlerde istediğiniz noktaya netleme yapabilir, derinlik katabilirsiniz. Gece ve loş ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde gürültünün etkisi fazlasıyla hissediliyor.
Video tarafında Sony Xperia Z Ultra’nın 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. HDR video kaydı da telefonun kamerasının marifetleri arasında dikkat çekiyor. Dijital video dengeleme sistemi sayesinde çekilen fotoğraflarda harekete bağlı titreşimler biraz olsun azaltılıyor. Çift mikrofonun varlığı video çekimlerinde de etkisini hissettiriyor, gayet net ve stereo ses kaydı yapılıyor.
Önde yer alan 2 megapiksel kamerayla hem kendi fotoğrafınızı çekebilir, hem de görüntülü görüşme uygulamaları için bu kameradan yararlanabilirsiniz. Bu kamera da 1080p video desteği sunuyor.
Batarya
Her ne kadar Sony Xperia Z Ultra Xperia Z1’den daha büyük bir alana sahip olsa da, kalınlık farkından dolayı her iki telefon hemen hemen aynı kapasitede piller barındırıyor. Xperia Z Ultra’da 3050 mAh kapasiteli bir batarya görüyoruz. Sony’nin verdiği tahmini değerlere göre bu telefon tek bir şarjla 820 saate kadar bekleme, 16 saate kadar telefon görüşmesi ve 120 saate kadar müzik dinleme fırsatı sunuyor. Pratikte elde edilen durum hakkında konuşacak olursak, Xperia Z Ultra’yı her iki günde bir şarj etmenin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, oyun oynamak, film seyretmek gibi işlemci ve ekranı daha fazla meşgul edecek uygulamalar pilin daha kısa sürede tükenmesine neden olacaktır.
Stamina modunu Xperia Z Ultra’da da görüyoruz. Bilmeyenler için kısaca anlatacak olursak, Stamina mod açık olduğu zaman Xperia Z Ultra’nın ekranı kapalıyken ve cihaz aktif şekilde kullanılmazken arka planda çalışan uygulamaların veri bağlantısını kullanarak senkronizasyon yapmasının önüne geçiliyor. Veri bağlantısı kurulmadığı için de telefonun pilinden tasarruf edilmiş oluyor. Xperia Z Ultra’nın pili azaldığında Stamina modunu açarak pil ömrünün biraz daha artmasını ve zorda kaldığınızda telefonun sizi biraz daha uzun süre boyunca idare etmesini sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Sony’nin Xperia Android telefonları ve tabletleri, özelleştirilmiş arayüz ve özel uygulamalar sayesinde diğer Android cihazlarından farklı deneyim sunmayı başarıyor. Xperia Z Ultra’da da aynı çizgi devam ettiriliyor. Xperia Z Ultra’nın yazılım ve kullanım deneyimi bakımından diğer Xperia cihazlarından çok fazla farkı yok. Tabii ki, büyük bir ekran bulunduğu için Xperia kullanıcı arayüzünün görünüşünün daha farklı olduğunu belirtmeden geçmemek gerekiyor.
Xperia Z Ultra’nın büyük ekranı özellikle oyun oynamak, internette gezinmek ve film izlemek için fazlasıyla elverişli. Full HD çözünürlüğe sahip olması da keskin yazı ve grafiklerin elde edilmesini, beklenenin ötesinde bir görüntü deneyimine ulaşılmasını sağlıyor. Ne var ki, büyük ekran sahibi olmak taşınabilirlik konusunda büyük fedakârlıklarda bulunmak anlamına geliyor. Xperia Z Ultra’yı tek elle kullanmanız, kulağınıza götürüp bir telefonla konuşuyormuş gibi hissetmeniz, cebinizde taşımanız biraz zor. Eğer bu telefonu satın almak istiyorsanız, öncelikle bunları kabul etmeniz gerekiyor.