Her ne kadar ağustos ayının ortalarına gelmiş olsak da, deniz mevsiminin daha en az iki ay devam edeceğini söyleyebiliriz. Yani, insanlar suyla haşır neşir olmaya devam edecek. Geçtiğimiz haftalarda tatile çıktığımda yanımda götürdüğüm elektronik cihazların suyla temas etmemesi için epey çaba sarfetmek zorunda kaldım, bu sayede bir elektronik cihaz için, özellikle de tatilde yanınıza alacaklarınız listesinde yer alan bir elektronik cihaz için su geçirmezlik özelliğinin bir hayli önemli olabileceğini gördüm.
Suya dayanıklı veya su geçirmezlik özelliğine sahip akıllı cihazların sayısı yavaş yavaş artıyor. Yılın başlarında ülkemizde piyasaya çıkan Sony Xperia Z bu özelliğe sahip olan en dikkat çekici cihazlardan bir tanesiydi. Sony’nin bu cihazı CES 2013’te tanıttıktan kısa bir süre sonra resmiyet kazandırdığı Sony Xperia Tablet Z de aynı yetenekleri tablet tarafına taşıyan bir ürün olarak dikkat çekiyor. İçinde bulunduğumuz günlerde Türkiye piyasasına da giriş yapan bu tablet bir süredir test merkezimizin konuğu. Her türlü detayıyla incelediğimiz, havuza bile soktuğumuz bu tabletle ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları
Donanım – Yazılım – Performans ve Batarya – Kamera – Multimedya – Sonuç
Donanım
Sony’nin iki yıl önce çıkardığı Tablet S ve geçen yıl çıkardığı Xperia Tablet S modellerinde katlanmış dergi konseptini belirlemiş ve buna uygun tabletler geliştirmişti. Tabii ki, Xperia Tablet S’in arkasındaki katlanmış bölme Tablet S’tekine göre eğimsiz yapılmıştı ve bu sayede Xperia Tablet S normal bir tablet tasarımına daha yakın bir görünüme sahipti. Xperia Tablet Z’de ise bu tasarım tercihinden tamamen vazgeçilmiş, bunun yerine Xperia Z’nin tasarım çizgisi doğrultusunda bir ürün ortaya çıkarılmış.
Xperia Tablet Z için Sony’nin bu yılın başlarında çıkardığı gözde Android telefon Xperia Z’nin büyütülmüş versiyonu nitelendirmesini yapmak yanlış olmaz. Tıpkı Xperia Z gibi suya ve toza dayanıklılığı IP57 sertifikasıyla belgelenen Xperia Tablet Z inceliği ve hafifliğiyle kullanıcıları hayran bıraktıracak cinsten bir tablet. Yalnızca 6.9 mm. kalınlığa sahip olan Xperia Tablet Z, tabletlerde incelik çıtasını bir hayli yukarıya çıkarmış oldu. 266 x 172 x 6.9 mm.’lik boyutlara sahip olan tabletin 495 gr. ağırlığı da onu 10.1 inç tabletler içinde belki de en hafifi yapıyor.
Xperia Tablet Z’nin Xperia Z’nin büyük bir versiyonu gibi göründüğünü söylemiştik. Tıpkı Xperia Z gibi camdan yapılmış ince kenarlara sahip olan tabletin önü de camla kaplı. Ancak arkada cam yerine plastiğe yer veriliyor. Bu da sürtünmenin biraz daha fazla olmasını ve tabletin elde daha rahat kavranmasını sağlıyor. Mat plastik yüzey parmak izlerine karşı dayanıklı, üstüne ışık tutup bakmadıktan sonra da üzerindeki leke veya çizikleri göstermiyor. Çizik dediğimize bakmayın, Xperia Tablet Z’nin arka yüzeyi epey sağlam, kolay kolay çizilmiyor, bahsettiğimiz çizikler de biraz bastırarak sürtmekle çıkıyor.
Öte yandan Xperia Tablet Z’nin genel malzeme kalitesinin epey iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Tableti su içinde test ederken elimizden bıraktığımızda birden fırlayıp giden tablet büyük bir hızla önce havuz kenarına çarptı, daha sonra da yine hızlı şekilde dibe çöktü. Bu kazadan tablet sağ salim çıkmayı başardı; ne üzerinde bir çizik vardı, ne sağında solunda bir aşınma, ne ekranında herhangi bir çatlak, ne de herhangi bir delikten su girmesi… Sony Xperia Tablet Z’nin sağlamlığından iyice emin olmuş olduk.
Xperia Tablet Z genellikle yatay tutuşta kullanılacak şekilde tasarlanmış. 10.1 inç ekranın sol üstünde Sony logosu konumlandırılmış. Yine logoyla aynı doğrultuda ışık sensörü ve 2.2 megapiksel ön kamera bulunuyor. Tabletin su almamasını garanti almak adına tüm delikler kapaklarla sıkı şekilde kapatılıyor, tıpkı Xperia Z’de olduğu gibi. Sol kenarda yukarıdan aşağı doğru mikrofonlu kulaklık seti girişi, açma kapatma tuşu, bildirim ışığı, ses seviyesi tuşu, şarj yuvası bağlantı parçaları ve hoparlör yer alıyor. Hoparlörün bulunduğu yerin hemen karşısında, sağ kenarda da ikinci bir hoparlör daha yer alıyor. Bu iki hoparlöre alt kenarda sağ ve solda yerleştirilmiş iki hoparlör daha eşlik ediyor. Yani, Xperia Tablet Z’de toplam dört adet hoparlör bulunuyor. Açma kapatma tuşu da tıpkı Sony’nin Xperia telefonlarındaki gibi küçük metal bir yuvarlak şeklinde tasarlanmış, böylelike tabletin bir Sony tableti olduğunun altı çizilmiş.
Üst kenara baktığımızda mikrofon ve kızılötesi sensörünü görüyoruz. Alt taraftaysa hoparlörlerin dışında bellek kartı ve micro SIM kart yuvaları, micro USB portu bulunuyor. Arka bölümde, alt kenarda ortalanmış şekilde NFC algılama alanı, üst köşedeyse kamera bulunuyor.
10.1 inç ekran 1920 x 1200 piksel çözünürlüğüyle bir tablet için oldukça iyi bir görüş sunuyor. LED arka aydınlatma ekran Xperia Z’nin TFT ekranına göre daha parlak, ayrıca daha yüksek görüş açılarına sahip. Güneş ışığı altında ekran parlaklığını maksimuma getirdiğinizde de tableti rahatlıkla kullanabilecek bir görüş elde edebilirsiniz. Mobile BRAVIA Engine 2 de fotoğrafları görüntülerken veya video izlerken görüntü kalitesinin daha da iyileştirilmesine yarıyor. Ekranın üstünü kaplayan çizilmelere karşı dayanıklı cam da ekranı dış etkenlere karşı koruyor.
Xperia Tablet Z’nin içinde 1.5 GHz dört Krait çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064 işlemci ve Adreno 320 GPU bulunuyor. 2 GB RAM barındıran cihazda 16 GB dahili bellek bulunurken 64 GB’ye kadar destek sunan microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor. Xperia Tablet Z kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, HSDPA 42 Mbps, HSPA 5.76 Mbps mobil geniş bant destekleri bulunuyor. FM radyo alıcısı da içeren Xperia Tablet Z’de ivmeölçer, jiroskop ve pusula gibi sensörler de yer alıyor.
Suya Dayanıklı Tablet
Yukarıda belirttiğimiz gibi, Xperia Tablet Z’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi suya ve toza karşı dayanıklı olması. Bu da tabletin zorlu dış ortam koşullarında görevini herhangi bir bozulmaya uğramadan, düzgün şekilde yerine getirmesini sağlıyor. Toza dayanıklı olması tabii ki önemli, ancak Xperia Tablet Z’yi suya dayanıklılık biraz daha ilgi çekici kılıyor. Tıpkı Xperia Z gibi Xperia Tablet Z’nin de tüm giriş, çıkış ve yuvaları su geçirmez kapaklarla kapatılmış durumda. Tabletin su geçirmezliğini garanti altına almak için bu kapakların tamamen kapalı olduğundan emin olmalısınız.
Xperia Tablet Z’yi sağanak yağmur altında, teknede, duşta, havuz ve deniz kenarında ya da içinde herhangi bir sorun olmaksızın rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aslında kullanmak kelimesi tam anlamıyla buraya uymuyor. Tamam, tablet suya kısmen veya tamamen battığında herhangi bir bozukluk meydana gelmiyor; ekranın içine su girmiyor veya tabletin kapanması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Ancak basınçla birlikte çeşitli tuşların kendiliğinden işlemesi ve tablette istenmeyen uygulamaların veya menülerin açılması söz konusu olabiliyor. Ayrıca su altındayken dokunmatik ekran işlemiyor.
Yine Xperia Tablet Z ile yağmur altında, denizde veya havuzda rahatlıkla fotoğraf veya video çekimi yapabilir veya video izleyebilirsiniz. Ancak deniz ve havuzda kullanırken dikkatli olmanızda ve tableti elinizden bırakmamanızda fayda var. Çünkü Xperia Tablet Z çok çabuk dibe batıyor. Özellikle denizde elinizden bırakmanız durumunda tabletin hızlı şekilde dibi boyladığını görebilirsiniz.
Yazılım
Sony Xperia Tablet Z elimize geldiğinde Android 4.1.1 Jelly Bean yüklüydü. Ancak geçtiğimiz günlerde tablet için Android 4.2.2 güncellemesi yayınlandı ve bu sürüme has yenilikler Sony’nin tabletine kazandırılmış oldu. Altta yer alan sistem çubuğu sadece navigasyon kontrollerine kalırken diğer tüm bildirim elemanları ekranın üstündeki durum çubuğuna taşındı. Ham Android sürümünde parmağınızı ekranın sağ ve sol üst köşelerinden aşağı doğru sürüklediğinizde karşınıza sırasıyla hızlı kontroller ve bildirim tepsisi çıkıyor. Sony bu ikisini tek bir tepside birleştirmiş ve biraz daha akıllı telefonlarınkine benzer bir deneyim sunmuş.
Android 4.2.2 güncellemesiyle birlikte tablet biraz daha işlevsel hâle gelmiş. Bu sürümün yeniliklerinden bir tanesi olan birden fazla kullanıcı desteği de Xperia Tablet Z üstünde aktif hâle geliyor. Bu sayede aynı tableti kullanan birden fazla kişi tablet üstünde kullanıcı hesabı açabiliyor ve tableti kendi belirlediği ayarlarla kullanabiliyor. Bunun dışında kilit ekranı bileşenleri de Xperia Tablet Z’de kullanıma sunuluyor. Dijital saat, E-posta, Gmail, Google Keep, Google+ yayınları ve Takvim gibi bileşenlerden dilediğinizi kilit ekranına ekleyebilirsiniz.
Xperia Tablet Z’de de, tıpkı daha önceki Sony tabletlerinde gördüğümüz gibi, çeşitli küçük uygulamalar bulunuyor. Uzaktan kumanda, internet tarayıcısı, not defteri, zaman sayacı, hesap makinesi, ses kaydedici ve ekran alma aracı gibi küçük uygulamalar sayesinde Xperia Tablet Z işlerinizi hızlandırıyor. Eskiden bu küçük uygulamalara sistem çubuğu üstünden ulaşılabilirdi, ancak Android 4.2.2 güncellemesiyle birlikte bunların çoklu görev ekranı içinde yer aldığını görüyoruz.
Yukarıda dikkat çektiğimiz ayrıntılar dışında Sony Xperia Tablet Z, Xperia Android telefonlarının sunduğu deneyimi daha büyük ekranda kullanıcılarına ulaştırıyor. Android 4.2.2’nin üstünde Sony’nin alıştığımız Android kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Sony’nin çeşitli widget’ları, duvar kağıtları ve temaları Xperia Tablet Z’yi de farklılaştırmaya yarıyor. Öte yandan uygulama menüsüne baktığımızda da akıllı telefonlarda gördüğümüz çoğu uygulamanın tablette de yer aldığını görüyoruz. Sony Select, Wisepilot, PlayNow bunlardan başlıcaları.
Bir de Xperia Tablet Z’de özel bir Uzaktan kumanda uygulaması bulunuyor. Oldukça geniş bir marka listesine sahip olan bu uygulama ile TV, set üstü cihaz, DVD ve Blu-ray oynatıcı gibi farklı elektronik cihazları Xperia Tablet Z ile kumanda edebilirsiniz. Cihazınızı tanıtmanız bir dakikayı aşmıyor, eğer sahip olduğunuz cihaz otomatik kurulum kapsamında değilse, manuel kurulum da yapabilirsiniz. Bu arada Uzaktan Kumanda uygulaması için özel bir küçük uygulama da bulunuyor. Bunun sayesinde uzaktan kumandayı sürekli ekran üstünde açık tutmanız; bir yandan tablette oyun oynarken veya başka bir uygulamayı kullanırken, bir yandan da TV’de kanal değiştirmeniz mümkün hâle geliyor.
Sony’nin ön yüklü olarak sunduğu uygulamalar dışında Xperia Tablet Z’de Google’ın Gmail, Google Haritalar, Google+ gibi klasik uygulamaları Xperia Tablet Z’de de yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra Google Play’den de binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı tablete indirebilirsiniz.
Xperia Tablet Z’nin sanal klavyesi Sony’nin akıllı telefonlarından alıştığımız klavyeden farklı değil. Ekranın iki yanına yaslanması sayesinde her tuş için parmakların rahatlıkla dokunabileceği alan yaratılıyor. Tabii ki, dilediğiniz takdirde klavyeyi küçültebilir ve ekranın sağ alt köşesinde, daha küçük bir alan kaplayacak şekilde ve doğal olarak daha küçük tuşlarla görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
Performans ve Batarya
Sony Xperia Tablet Z’nin içindekiler Xperia Z ile aynı. 1.5 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064 yongaset, Adreno 320 GPU içeriyor. 2 GB RAM uygulamaların çalışması için yeterli olan bellek alanını sunuyor. 16 GB dahili hafıza yüksek çözünürlüklü multimedya dosyalarının, kamerayla çekilen fotoğraf ve videoların depolanması için yeterli olmayabilir. Neyse ki, 64 GB’ye kadar destekli microSD kartları destekleyen bellek kartı yuvası işi görüyor. Takacağınız 16 GB veya 32 GB kapasiteli bir microSD kart işinizi fazlasıyla görecektir.
Benchmark | Sonuç |
Quadrant Standard | 7100 |
AnTuTu Benchmark | 20447 |
Geekbench 2 | 2291 |
3D Mark Ice Storm | 9208 |
3D Mark Ice Storm Extreme | 6356 |
SunSpider Benchmark | 973.9 ms +/- %2.8 |
Xperia Tablet Z’nin içindeki Snapdragon S4 Pro artık en güncel işlemci değil, ancak bu tablette düzgün bir performans sunmayı başarıyor. Tablet Android 4.1.1 ile yüklüyken arayüz geçişleri gayet akıcıydı. Benzer akıcılık Android 4.2.2 güncellemesiyle de hemen hemen korunuyor, yalnızca uygulama menüsünün ilk yüklenmesi sırasında hafif bir takılma var gibi görünüyor. Onun dışında tabletin gayet memnun edici bir performans sergilediğini, internette masaüstündekine yakın bir gezinme deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Test sırasında Asphalt 7: Heat ve Riptide GP2 oyunlarını oynadık. Her iki oyunda da grafikler kalite açısından mükemmel değil, ancak yeteri kadar akıcı. Ayrıca hareket tabanlı kontrollerin tepkisi de yeteri kadar iyi. Xperia Tablet Z’de her iki oyunu da daha rahat kontrol ettiğimizi ve daha zevkli şekilde oynadığımızı söylememiz gerekiyor. Bu arada tablet oyun oynarken biraz fazla ısınıyor, ancak bunu da normal kabul etmek gerek, ne de olsa işlemciye aşırı bir yüklenme durumu söz konusu.
Xperia Tablet Z’nin içinde yer alan 6000 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine göre 1270 saate kadar bekleme ve 110 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Pratikte bu değerlere ulaşmak oldukça zor; ancak Wi-Fi bağlantısının ve arka planda veri eşitleme özelliğinin sürekli açık olduğu bir durumda, internette gezinme, oyun oynama, film izleme gibi işlevleri içinde barındıran ve ortalama yoğunluklu bir kullanımda bu tablet tek bir şarjla 2-3 gün arası kullanım sunabilir. Eğer cihazı bekleme modunda bırakırsanız, 4 gün sonra bile içinde çalıştıracak kadar yeterli enerji olduğunu görebilirsiniz. Tabii ki, 3G bağlantısını açık tutmanızda bu değerler biraz daha aşağı inecektir, ancak sizi tatmin edecek çalışma süreleri sunulacaktır. Özetleyecek olursak, Xperia Tablet Z tek bir şarjla bir günü rahatlıkla çıkarır.
Kamera
Sony Xperia Tablet Z’nin arkasında 8.1 megapiksel çözünürlük desteğine sahip bir kamera bulunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip olan bu kameranın yanında flaş bulunmuyor. Bu durum Xperia Tablet Z ile karanlık veya loş ortamlarda pek de düzgün fotoğraflar çekilemeyeceği anlamına geliyor. Ancak bir tabletin çok da ekstrem koşullarda kullanılmayacağı koşulunu dikkate alırsak, bu kameranın ışığın yeterli olduğu dış ortamlarda veya yeteri kadar aydınlatılmış iç ortamlarda işini bekleneni karşılayacak seviyede yaptığını söyleyebiliriz.
Kamera uygulaması akıllı telefonlarda gördüğümüz kamera uygulamasının büyük ekranlara uyarlanmış hâli olarak karşımıza çıkıyor. HDR modu da sunan bu kamera tüm ayarları tek bir tepside, hepsini birden görerek yapmayı sağlıyor. Ayrıca süper otomatik mod ile ortamın ışık koşullarına göre hangi modun seçileceği otomatik olarak belirlenebiliyor. Kamera ve video çekim tuşları aynı ekranda bulunuyor, bu da hemen çekime başlama imkanı sunuyor. Ayrıca video çekimi yapılırken 1 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar da çekilebiliyor.
Galeri: Sony Xperia Tablet Z’nin Kamerasıyla Çekilen Fotoğraflar
Xperia Tablet Z’nin kamerası 4:3 formatında 8 megapiksel fotoğraflar çekebilirken, 16:9 görüntü formatında çekim yapıldığında 5 megapiksel çözünürlükle idare etmek gerekiyor. Yapılan çekimlerde parlaklığın oldukça iyi, renklerin de fazlasıyla doygun olduğu görülüyor. Hatta renklerde normale göre biraz daha sıcak bölgeye kaçma durumu bile söz konusu. Yaptığımız yakın çekimlerde elde ettiğimiz sonuçlar fazlasıyla iyi, Xperia Tablet Z’nin yüksek çözünürlüklü ekranında da etkileyici biçimde görüntüleniyor. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde gürültü etkisi fazlasıyla hissedilse de, bu gibi şartlarda da çok kötü bir performans sergilendiği söylenemez. Sonuç olarak Xperia Tablet Z, bir tablet kamerası için yeteri kadar iyi bir performans sergiliyor.
Video: Sony Xperia Tablet Z’nin Kamerasından Örnek Video
1080p/30fps video kaydı yapabilen, hatta Xperia Z gibi HDR modunda da video kaydı yapabilen Xperia Tablet Z’nin video performansı da ortalamanın üstünde sayılır. Çekim esnasında otomatik odaklama yapan kamera dengeli çekimler üretiyor. Ortam sesleri kaliteli şekilde kaydediliyor, ancak rüzgar sesinin biraz dikkat çekici şekilde görüntüye etki ettiği de dikkatlerden kaçmıyor. Xperia Tablet Z ile su altı çekimleri de bir hayli eğlenceli olacaktır. Su kabarcıkları bazen rahatsız edici seslerin duyulmasına neden olabiliyor, ancak Xperia Tablet Z su altında da Full HD video çekimi konusunda oldukça başarılı.
Video: Sony Xperia Tablet Z ile Su Altı Çekimi
Bu tabletle ilgi çekici su altı ve deniz kenarı fotoğrafları veya videoları çekebilir, bunları Xperia Tablet Z’de yüklü gelen Film Oluşturucu uygulamasıyla etkileyici video kliplere dönüştürebilirsiniz.
Multimedya
Xperia Tablet Z’nin 10.1 inç 1900 x 1200 piksel çözünürlüklü ekranı Full HD videoları izlemek için elverişli ortam oluşturuyor. Tablet Xvid, DivX, MKV, WMV, MP4, H.264 ve H.263 gibi geniş bir video format desteğine sahip. Xperia telefonlarında gördüğümüz Filmler uygulaması bu tabletin de varsayılan video oynatıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Cihazın belleğine veya takılı olan microSD kart yuvasına aktardığınız desteklenen film dosyaları otomatik olarak bulunup kütüphaneye ekleniyor. Hatta bu videolara ait bilgiler için internette otomatik tarama yapılıyor ve eksik profil bilgileri tamamlanarak düzgün görünümlü bir video kütüphanesi elde etmeniz sağlanıyor. Bu gibi detayları düşünen Filmler uygulamasında alt yazı desteği görememek biraz hayal kırıklığı yaratıyor, yabancı dildeki film veya dizileri alt yazılı olarak izlemek isteyenleri Google Play’de alternatif video oynatıcı uygulamalar aratmaya itiyor. Bu arada tablet 1080p veya 720p çözünürlükteki videoları da, beklendiği üzere, sorunsuz şekilde, takılma olmadan oynatıyor.
Müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+ ve FLAC gibi formatlar destekleniyor. WALKMAN uygulaması Xperia Tablet Z’de müzik işini üstleniyor. Tablete yüklenen şarkıları otomatik olarak müzik kütüphanesine ekleyen bu uygulama albüm kapağı ve eksik şarkı bilgilerini de internet üzerinden arayıp güncelliyor, bu şekilde göze hoş görünen, düzenli ve daha fazla müzik dinleme hevesi yaratan bir müzik kütüphanesi elde ediliyor. TrackID müzik uygulaması da herhangi bir yerde kulağınıza çalınan, ancak kime ait olduğunu bilmediğiniz şarkılara ait bilgileri bulmanıza yardımcı oluyor. Tablete yüklediği şarkılardan sıkılanlar için bir FM radyo uygulaması da var.
Xperia Tablet Z’de yer alan dört adet hoparlör kulakları yeteri kadar dolduracak şiddete sahip, çevresel efekt hissi de veren bir ses çıkışı sunuyor. Tableti yanlardan tutuğunuzda buralarda bulunan hoparlörleri kapatmanız söz konusu olabilir, ancak altta bulunan hoparlör yine iyi bir ses çıkışı almanızı sağlayacaktır.
Harici ekranlara görüntü aktarımı konusunda MHL’ye bağımlısınız. Xperia Tablet Z’de en azından bir microHDMI portu bulunsa iyi olurdu, ancak Sony tablete bunu eklememiş. Bu arada görüntü aktarımı ve ekran yansıtma için kablosuz bağlantı da kullanılabilir. Video uygulamasında da göreceğiniz Throw özelliği sayesinde multimedya içeriği DLNA destekli harici monitörde veya televizyonda görüntüleyebilirsiniz.
Sonuç
iPad’in tablet pazarını domine ettiği bir ortam var, ancak bununla birlikte Android tabletlerde de bir toparlanma olduğu söyleniyor. Bunda aslan payı genellikle 7 ve 8 inç’lik Android tabletlere ait; 10.1 inç Android tabletler küçük boyutlular kadar çok tercih edilmiyor diye düşünüyoruz. Ancak Xperia Tablet Z, 10.1 inç’lik tabletlerin tercih edilmeyişine neden olabilecek tüm önyargıları yıkmaya muktedir bir tablet olma niteliğini taşıyor. Fazlasıyla ince ve benzerlerine göre hafif olan bu tablet rahatlıkla taşınıyor, elde diğerlerine göre daha geç yorgunluk yaratacak şekilde kullanılabiliyor.
Xperia Tablet Z’nin 10.1 inç Full HD ekranı üst sınıf bir tabletten beklenecek görsel deneyimi sunarken, Snapdragon S4 Pro işlemci de, her ne kadar modası geçmeye başlamış olsa da, baş ağrıtmayacak, hatta memnun edecek bir performans elde edilmesini sağlıyor. Android 4.2.2 Jelly Bean güncellemesinin gelmiş olması da bu tableti satın alanları mutlu edecektir; tablet muhtemelen günün birinde Android 4.3 güncellemesini de alacaktır. Barındırdığı donanım bileşenleri Android 4.3 sonrasındaki güncellemeyi de alabileceği izlenimini yaratıyor, tabii ki bu noktada son karar Sony’nin olacaktır. Hem arkadaki 8.1 megapiksel kamera, hem de öndeki 2.2 megapiksel kamera da işlerini beklenen ölçüde yerine getiriyor.
Her şeyden önemlisi, su geçirmezlik özelliği… Eğer henüz tatile çıkmadıysanız ve havuz ya da deniz kenarında rahatlıkla vakit geçirebileceğiniz bir tablet arıyorsanız, bu özellik bir hayli önem kazanıyor. Bu noktada Xperia Tablet Z biçilmiş kaftan, onun sayesinde su sıçrama veya suya düşme derdi yaşamazsınız. Ayrıca tabletin kasası da fazlasıyla dayanıklı.
Eğer iPad sizi tatmin etmiyorsa ve tercihiniz bir Android tablet ise; o hâlde Sony Xperia Tablet Z tercihler listeniz en başında olmalı. Tabletin sadece Wi-Fi ve Wi-Fi+3G modellerinin peşin satış fiyatları 1500 TL etrafında dalgalanıyor. Fiyatlar iPad’e göre biraz daha yüksek olsa da, iPad’e göre sahip olduğu artılar aradaki fiyat farkı için değer.