Pazardan daha fazla pay elde etmek için çeşitlendirme yapmak şart. Android ekosistemindeki birçok oyuncu gibi Sony de böyle yapıyor ve bir yıl içinde farklı ekran boyutları ve teknik özelliklere sahip çeşitli akıllı telefonlar çıkarıyor. Xperia T3 de Sony’nin bu yıl ortalarında çıkardığı ve orta segmente hitap eden büyük ekranlı bir akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. Düzgün ve kullanışlı bir akıllı telefon arayan, ancak çok fazla açılmak, 2000 TL seviyelerine doğru gitmek istemeyenler için piyasada var olan seçeneklerden bir olan Sony Xperia T3 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.
Tasarım
Sony Xperia T3’ün tasarımı üst sınıf Android telefonlarını çok fazla aratmıyor. Belki Sony’nin en son modeli Xperia Z3 kadar çekici olduğu söylenemez, ancak Xperia T3’ün mat plastik ve sadece 7 mm. kalınlığa gövdesi bu telefonun gerçekten de çekici görünmesini sağlıyor. Cihazın metalik görünümlü kenar şeritleri sayesinde telefon normalde olduğundan biraz daha ince görülüyor. 150.7 x 77 x 7 mm.’lik boyutlara sahip olan Sony Xperia T3’ü tek elle rahat kullanmak biraz zor olabilir. 148 gr. ağırlık ise 5-5.5 inç arasında ekran büyüklüğüne sahip bir cihaz için normal sayılabilir.
Xperia T3’ün önünde, 5.3 inç ekranın etrafını çevreleyen çerçevenin çok dar olduğu söylenemez. Bu durum telefonun yüzey alanının biraz daha artmasına ve dolayısıyla tek elle kullanımın biraz daha zorlaşmasına neden oluyor. Neyse ki, sadece 7 mm.’lik kalınlığa sahip profil, bu büyük yüzey alanının olumsuz etkilerini biraz olsun götürüyor, telefonun kontrolü ve cepte taşınması, normalde olması gerektiğinden biraz daha kolay hâle geliyor. Yani geniş yüzey alanı olumsuzluk, ancak ince profil sayesinde bu olumsuzluğun etkileri biraz olsun azaltılmış oluyor.
Önde yer alan 5.3 inç ekranın altında kalan bölümde herhangi bir buton yok, navigasyon işlevleri ekran üstünden, sanal kontroller yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu noktada Sony’nin bu alanı biraz daha küçültebileceğini düşünebilirsiniz, ancak Sony içte yer alması gereken bazı bileşenler nedeniyle bunu gerçekleştirememiş olmalı. Ekranın üstünde yer alan Sony logosu telefonun ihtişamını biraz daha artırıyor, onun bir Sony ürünü olduğunun altını belirgin şekilde çiziyor. Sony logosunun solunda sensör, sağında ise 1.1 megapiksel kamera bulunuyor. En üstte de ahize hoparlörünü görüyoruz. Ahize hoparlörünün içine yerleştirilmiş LED lamba da cihaz şarj edilirken veya bir bildirim geldiğinde yanarak size telefonun durumunu haber veriyor.
Sony Xperia T3’ün arkası mat plastikle kaplı. Bu plastik yüzey yumuşaklık hissi vermekle bile yüzeyinde hafif de olsa pürüzlülük ve sürtünme hissediliyor. Bu arka yüz parmak izlerini pek tutmuyor, ancak cebinizdeki anahtar veya benzeri cisimlerin yol açabileceği çizilmeleri hafif de olsa gösteriyor. Arkadan bakıldığında sol üst köşede 8 megapiksel kamera, hemen altında LED flaş, onun altında da ikinci mikrofon bulunuyor. NFC alanı biraz aşağıda, yatay eksende ortalanmış şekilde yer alırken, NFC işaretiyle aynı dikey eksende, biraz aşağı doğru da Sony logosunu, kabartma yapılmış şekilde görüyoruz. Daha aşağı doğru ilerlediğimizde Xperia logosu ve hoparlörü birbirine çok yakın şekilde yerleştirilmiş hâlde buluyoruz.
Xperia T3’ün sağ kenarında yukarıdan aşağı doğru sıralananlara baktığımızda ilk önce bir kapak arkasına gizlenmiş microSD ve micro SIM kart yuvalarını görüyoruz. Küçük ve metalden yapılmış, bir Xperia simgesi hâline dönüşen güç butonu hemen hemen ortalanmış şekilde yerleştirilmiş. Bunun hemen altında kısa olduğu için biraz zor kullanılan ses tuşu bulunuyor. Bu arada Sony Xperia T3’e de özel bir kamera tuşu ekleyerek kullanıcılarını memnun ediyor. Karşı tarafa geçtiğimizde sadece microUSB portunun bulunduğu görülüyor. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, alt kenarda ise ana mikrofon ve bilek kayışı bağlamayı sağlayan bir delik bulunuyor.
Elimizde Sony Xperia T3’ün siyah renkli versiyonu var, ancak bunun dışında Xperia T3’ün beyaz ve mor renkli versiyonları da bulunuyor.
Donanım ve Performans
Sony Xperia T3’ün 5.3 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Daha yüksek çözünürlüklü ekranların var olduğu bu ortamda 720p ekran görmek burun kıvırmanıza neden olabilir, ancak hemen kesin yargıya varmayın. 277 ppi piksel yoğunluklu ekranın sunduğu görsel kalite hiç de fena değil. Pikselleri zar zor farkediyorsunuz, yazıların ve grafiklerin keskinliği de iyi seviyede. Böylelikle web sitelerini görüntülemek, fotoğraflara bakmak veya film izlemek keyfe dönüşüyor. 5.3 inç’lik büyüklük de yeterli görüntüleme alanının bulunduğu anlamına geliyor.
IPS LCD teknolojisinin kullanılmış olması da fazlasıyla memnun edici. Böylelikle geniş görüş açıları mümkün oluyor, telefon ekranına geniş açıdan baksanız bile ekranda neler olup bittiğini görmeniz mümkün oluyor. Sony’nin TV’lerinde gördüğümüz Triluminos teknolojisi sayesinde canlı ve parlak renkler elde edilirken, ekran parlaklığı da tatmin edici seviyede. Parlak ışık altında da yeterli bir görüş sağlıyor. Böylelikle dışarıda, güneşli havada e-postalarınızı kontrol etmek, haritaya bakmak veya fotoğraf çekmek gibi işlevler sırf ekran görünmüyor diye sekteye uğramayacak.
Sony Xperia T3’ün içine baktığımızda 1.4 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 işlemci bulunduğunu görüyoruz. Adreno 305 GPU’yu da barındıran bu yongasete 1 GB RAM eşlik ediyor. 8 GB dahili hafızanın bulunduğu Sony Xperia T3’te daha fazla fotoğraf, video veya belge depolamak isterseniz, 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası işinizi görecektir.
Xperia T3’ün performansı Snapdragon 400 işlemci barındıran HTC One mini 2, LG G3 Beat gibi cihazlardan çok farklı noktada değil. AnTuTu Benchmark testinden elde edilen 19482 puan bu cihazın diğerlerinden burun farkıyla önde olduğunu gösteriyor. Başvurduğumuz bir başka test yazılımı olan GeekBench 3’ten elde edilen sonuçlar da AnTuTu’nun sonuçlarını destekliyor. Xperia T3 GeekBench 3’te 394 puan tek çekirdek, 1333 çoklu çekirdek puanı elde etti.
Sony Xperia T3 performans açısından ortalama seviyede bir kullanıcı performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti genel olarak pürüzsüz, fazla takılma olmadan ilerliyor. Sadece sanal klavyenin görünmesi, tıklanan internet bağlantısının açılması sırasında nadir de olsa çeşitli takılmalar gözlemleniyor. Oyun performansı açısından da Xperia T3’ün iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Test sırasında oynadığımız Asphalt 8: Airborne ve Riptide GP2 gibi oyunları akıcı şekilde oynamayı başardık. Ancak grafik kalitesinin üst sınıf akıllı telefonlardakine göre biraz daha düşük seviyede olduğunu kabul etmek gerekiyor.
İnternet tarayıcısı olarak diğer Sony telefonlarında olduğu gibi Xperia T3’te de Chrome’un kullanıldığını görüyoruz. Diğer Android cihazlarında gördüğümüz kadarıyla Chrome’un SunSpider benchmark testinden aldığı sonuç, yüklü olarak gelen İnternet tarayıcısından daha düşük oluyor. Xperia T3’te de durum bu şekilde; 1430.9 ms +/- %1.2’lik sonuç ile Xperia T3 ortalama bir sonuç elde ediyor. Yine de, genel performans açısından durum o kadar da kötü değil. Chrome çoğu web sitesini sorunsuz gösteriyor, 720p ekran masaüstü web sitelerini genel görünümde bile anlaşılır şekilde gezme fırsatı sağlıyor.
2500 mAh kapasiteli, yerinden çıkarılamayan batarya yaklaşık 700 saate varan oranda bekleme ve 15 saate varan oranda konuşma imkanı veriyor. Normal yoğunluklu kullanımda yaklaşık 1-1,5 günlük bir tek şarj kullanım performansı sunan Sony Xperia T3’te de STAMINA ve düşük güç gibi özel pil modları sayesinde pilden daha uzun süre yararlanmak mümkün oluyor.
Yazılım
Yazılım tarafında diğer 2014 model Sony akıllı telefonlarından farklı bir şey yok. Ancak Xperia T3’te Xperia Z3’ten farklı olarak daha eski bir sürüm olan Android 4.4.2 KitKat yer alıyor. Ancak bu telefon da 2015 yılı içinde Android 5.0 Lollipop güncellemesini alacaktır. Diğer Xperia telefonlarında gördüğümüz kullanıcı arayüzünü barındıran Sony Xperia T3’te de birden fazla ana ekranı çeşitli uygulama kısayolları veya bileşenlerle doldurabilirsiniz. Ana ekranın en alt kısmında bulunan dört adet uygulama kısayolu sık kullanılan uygulamalara hızlı şekilde ulaşma fırsatı sunuyor.
Uygulama menüsü sayfalı yapıda, parmağınızı ekranın solundan ortaya doğru sürüklediğinizde açılan menü içinde uygulama menüsünü düzenlemenize olanak sağlayan bazı seçenekler görüyoruz. Ayrıca uygulama arama veya kaldırma işlemi de buradan gerçekleştiriliyor. Google’ın Chrome, Hangouts, Fotoğraflar, Play Oyunlar, Haritalar gibi uygulamalarının ön yüklü olduğu Sony Xperia T3’te aynı zamanda OfficeSuite olarak adlandırılan ofis paketi, müzik bilgilerini saptayan Shazam benzeri TrackID, Garmin Navigation, Çizim gibi uygulamalar yüklü olarak geliyor. Google Play Store üzerinden de farklı uygulamalar ve oyunlar Xperia T3’e yüklenebiliyor.
Kamera
Çoğu orta segment Android telefonunun arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu durum Xperia T3 için de geçerli. T3’ün 8 megapiksel kamerası otomatik odak, LED flaş, coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak belirli bir noktaya odaklama, yüz ve gülümseme algılama, HDR, panorama gibi özelliklere sahip.
Xperia Z3 ve daha önceki Sony Xperia Android telefonlarında gördüğümüz Kamera uygulaması doğal olarak Xperia T3’te de bulunuyor. Kullanıcılar Süper Otomatik, Elle gibi çekim modlarının yanı sıra AR efekti, Yaratıcı efekt, Timeshift burst, Social Live, Panorama Taraması ve Yüz Yumuşatma gibi çeşitli çekim uygulamaları bulunuyor. Arzu edenler Sony Select üzerinden daha fazla kamera uygulamasını indirebilirler.
Süper otomatik modda diğer Sony Xperia telefonlarında olduğu gibi tüm ayarlar otomatik olarak yapılıyor. Fotoğraf ve video çekimi için yapmanız gereken tek şey ilgili işlevler için atanan tuşlara dokunmak. Elle modunda ise çekimle ilgili bütün ayarları yapmak sizin elinizde. Pozlama telafisi, beyaz dengesi gibi ayarları değiştirebilir, dilerseniz HDR modunu açarak ışığın dengeli olmadığı, gölgeli alanın fazla olduğu sahnelerde de parlak ve detayların anlaşıldığı fotorğaflar çekebilirsiniz.
Xperia T3 ile çekilen fotoğraflarda detaylar yeterli seviyede. Ortamdaki ışık yeterli olduğunda da gayet parlak, canlı renklere sahip ve renk doğruluğunun yüksek olduğu fotoğrafları çekmek mümkün oluyor. Gölgede çekilen fotoğraflarda ise kırmızı tonlarındaki, fazla sıcak renklerde patlama olabiliyor, bu da fotoğrafların gerçekliğini biraz götürüyor. HDR modu iyi çalışıyor, eğer ortamda ışık dengeli dağılmıyorsa, HDR moduyla daha parlak ve aydınlık sahneler yakalayabilirsiniz. Gece çekimleri de fena sayılmaz; hafif de olsa kumlanma görülüyor, buna rağmen gece manzara çekimleri genel olarak başarılı.
Video tarafında Sony Xperia T3’ün 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Ayrıca AR efekti uygulamasını kullanarak sanal ve gerçeğin üst üste bindiği eğlenceli videolar çekebilirsiniz. Öndeki 1.1 megapiksel, 720p video kayıt destekli kamera selfie fotoğraflar için mükemmel değil, ancak Yüz yumuşatma modu sayesinde sizi biraz daha yakışıklı veya güzel gösteren fotoğraflar çekebilirsiniz.
Sonuç
Eğer en Full HD çözünürlüklü ekran, üst düzey işlemci, geniş saklama alanı, yüksek çözünürlüklü kamera gibi özellikler arıyorsanız, Sony Xperia T3 sizin ihtiyacınız olan telefon değil. Sony Xperia T3 bütçesini 2000 TL yakınlarına çıkarmak istemeyen, buna karşılık kaliteli bir telefon arayanlar için tercih edilebilir model olma özelliğini taşıyor.
Sony Xperia T3 ile aynı seviyede donanım bileşenlerine sahip olan akıllı telefonları 1000 TL fiyat seviyesinde bulmak mümkün. Sony Xperia T3’ü ise piyasadan 1200-1400 TL arasında bir fiyattan edinebilirsiniz. Anlayacağınız sadece teknik özelliklere baktığımızda fiyat biraz yüksek görünebilir, ancak bu farkı 5.3 inç ekran ve sadece 7 mm. kalınlıklı ve çekici görünen gövde için verdiğinizi düşünürseniz içiniz biraz daha rahatlayabilir. Ayrıca Xperia T3’ün kağıt üstündeki performansı da diğerlerinden biraz daha yukarıda duruyor.