Sony Ericsson’daki dümeni tamamen eline alan Sony, Xperia akıllı telefonları da kendi markası altında çıkarmaya başladı. Geçtiğimiz ay gördüğümüz ilk Xperia telefonu Xperia S bu seride yeni bir tasarım çizgisinin geleceğini haber veriyordu. MWC 2012’de duyurulan Xperia P ve Xperia U cihazları bunun doğruluğunu gösterdi. MWC 2012’deki Sony standına uğradık ve Sony Xperia P’yi, yeni tanıtılan cihazlardan daha büyük olanını bir ön incelemeden geçirdik.
Sony Xperia P’de 1 GHz’lik çift çekirdekli STE U8500 işlemci yer alıyor. Bu işlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor. Xperia P’nin ilk izlenimlerimize göre düzgün bir kullanıcı deneyimi sunduğu söylenebilir. Ekranın dokunmalara verdiği tepki iyi derecede. 4 inç’lik dokunmatik LED arkadan aydınlatmalı ekran 540 x 960 çözünürlüğe sahip. Sony’nin Android 2.3 Gingerbread üzerine giydirdiği kullanıcı arayüzü sayesinde ekran oldukça keskin ve parlak görünüyor. Ekranın altında fiziksel navigasyon tuşları var. Ancak Sony, Xperia U ve Xperia S’teki noktayla işaretlenmiş kapasitif dokunmatik alanın aksine Xperia P’de tüm işlevi ince çubuk üzerindeki bölgeye yüklemiş. Aslına bakarsanız bu ince şerit üzerinde çok küçük şekilde işlenmiş ikonları görmek zor. Neyse ki, geri, ana ekran ve menü şeklindeki tuş dizilimini öğrenmek kolay.
Sony Xperia P’nin önüne genellikle ekran ve siyah renk hakim. Farklı renk seçeneklerinde değişen arkası ve dokunmatik tuşların altındaki bölüm oluyor. Ekranın üstünde VGA çözünürlüklü kamera yer alıyor. Gördüğümüz kadarıyla bu kamerayla 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yapılamıyor, ancak Skype gibi uygulamalarda işe yarayabilir. Cihazın arkasında 8 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Cihazın solunda microUSB, microHDMI portları yer alırken, SIM kart yuvasının da buraya yerleştirilmesi dikkat çekici. Sağda ise yukarıdan aşağı doğru hoparlör, güç butonu, ses tuşları ve kamera tuşu bulunuyor. Geçen yılın Xperia cihazlarının aksine Xperia P’nin tuşları daha büyük ve rahat basılabilir tasarlanmış, özellikle kamera tuşu hoşumuza gitti.
Sony Xperia P’de Android 2.3 Gingerbread yüklü geliyor. Alıştığımız Xperia kullanıcı arayüzü de cihazda yüklü gelmekte. 3D sweep panorama modu da varlığını korumaya devam ediyor. Cihazda kamerayı hızlı bir şekilde açmaya yarayacak yöntem de geliştirilmiş. Diyelim ki, kamerayı hızlı bir şekilde açmak istiyorsunuz. Cihazın ekranı kapalıyken kamera tuşuna 2-3 saniye bastığınızda kamera uygulamasının açıldığını göreceksiniz, hatta hemen bir fotoğrafı bile çekiyor.
Sony Xperia P NFC desteğine de sahip. Uygulama menüsü içinde NFC Tag adı verilen bir uygulama yer alıyor. Sony’nin Xperia S ile birlikte tanıttığı NFC destekli aksesuarları Xperia P ile de kullanmak mümkün olacaktır. Sony Xperia P, standart Sony Xperia çizgisini sürdüren, piyasanın 1000-1500 TL arası bandına oturacağını düşündüğümüz bir akıllı telefon. Cihaza ait birkaç fotoğrafı aşağıdaki galeride bulabilirsiniz. İnceleme videosu da yolda. videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.