İncelemelerManşetler

Sony Xperia ion İncelemesi

Sony bu yılın başında düzenlenen CES 2012 etkinliğinde önümüzdeki aylarda Türkiye’de de satışa sunulan Xperia S’i çıkarmıştı. Aslında Xperia S bu etkinlikte tanıtılan tek Sony akıllı telefonu değildi, bir de Xperia ion vardı. Ancak o telefon ABD pazarı için çıkarılan bir cihazdı ve doğrusunu söylemek gerekirse çok fazla ilgimizi çekmemişti. Aynı telefonun HSPA destekli, yani ABD dışındaki mobil şebekelerde çalışabilen versiyonu nisan ayında tanıtıldı.

sony-xperia-ion-inceleme-00003

Xperia ion, IFA 2012’de tanıtılan Xperia T’nin atası olarak nitelendirilebilecek bir cihaz. Aynı ekrana sahip olan bu iki cihaz işlemci, dahili bellek ve tasarım gibi unsurlar açısından birbirinden ayrılıyor. Xperia T’yi Türkiye’de piyasaya çıktığında incelemeyi planlıyoruz, ancak şu an için dikkatimizi Xperia ion’a verelim. Sony’nin Android 4.0 Ice Cream Sandwich’e güncellenmiş bu akıllı telefonu kullanıcıları ne kadar tatmin eder? Performansı nasıl? Yazının devamında yer alan detaylı Sony Xperia ion incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Sony Xperia ion 133 x 68 x 10.8 mm.’lik boyutlara sahip bir kasayla geliyor. Aslında 10.8 mm.’lik kalınlık cihazın arkasının dışa doğru kavisli bir yapıya sahip olmasından kaynaklanıyor. Cihazın sol ve sağ kenarları biraz daha ince duruyor. Arkanın kavisli bir yapıda olmasının cihazı biraz daha rahat tutmaya katkı yaptığını söyleyebiliriz. 144 gr. ağırlığın bir cihaz için fazla olduğu gerçek, ancak Sony Xperia ion’un geniş alanı sayesinde bu ağırlık dengeli bir şekilde dağıtılıyor ve ele fazla baskı yapmamasını sağlıyor.

sony-xperia-ion-inceleme-00006

Xperia ion’ın tamamen camla kaplı ön yüzeyinin büyük bölümü 4.55 inç’lik ekrana ayrılmış. Bu ekranın altında menü, ana ekran, geri ve arama olmak üzere dört adet kapasitif dokunmatik tuş bulunuyor. Bu tuşlar biraz dar alana sıkışmış gibi görünse de rahat bir şekilde kullanıldığını söyleyelim. Ekranın üstündeki bölümde ise Sony logosu, 1.3 megapiksel ön kamera ve çevresel ışık sensörü düzgün şekilde yerleştirilmiş. Ön bölümü tamamen kaplayan cam ekranı çizilmelere karşı koruyor. Ancak çok dikkatli baktığımızda bu cam üzerinde de ufak tefek çiziklerin meydana geldiğini görüyoruz. Ne var ki, bunlar göz ardı edilebilecek şeyler.

Xperia ion yekpare tasarıma sahip olmasa da, cihazın gövde elemanları birbirine düzgün şekilde tutturulmuş, sonuç olarak ortaya sağlam bir yapı çıkmış. Bu sağlam yapı içerisinde arka üst bölümde yer alan plastik kapak çıkarılabilir yapı olarak dikkat çekiyor. Parmağınızla bastırıp biraz öne iterek rahatlıkla açabileceğiniz bu kapağın altında microSD ve microSIM kart yuvaları bulunuyor. microSIM kart için turuncu renkli özel bir tepsi bulunuyor. Kartı bu tepsiye yerleştirip yuvaya sokuyorsunuz. Bu tepsiyi yuvaya doğru yönden yerleştirmeye dikkat edin, tepsinin çentikli tarafı sola, yuva üzerinde yer alan oluklu bölüme denk gelmeli. Aksi takdirde SIM kart tepsisini geri çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Xperia ion’ın alüminyumdan yapılmış arka paneli cihaza kaliteli bir hava katmayı başarıyor. Ayrıca sürtünme katsayısı yüksek olan bu parça cihazın elde kaymasının da önüne geçiyor. Bu bölümde cihazın 12 megapiksel kamerası, LED flaşı ve hoparlörü yer alıyor. Alta doğru Sony Ericsson ve XPERIA logoları yer alıyor.

sony-xperia-ion-inceleme-00017

Xperia ion’ın güç, ses ve kamera tuşları diğer Xperia akıllı telefonlarında olduğu gibi cihazın sağ kenarına yerleştirilmiş. Güç butonu ve ses tuşlarının doğru şekilde konumlanması sayesinde cihazı tek elle tutarken herhangi bir hamle yapmadan bu tuşlara tutulan ele göre sol işaret veya sağ baş parmaklarıyla erişmek mümkün. Tuşların boyutları küçük tutulmuş olsa da rahatça basılabildiği söylenebilir. Telefonun sol kenarında bir kapak ve üzerinde de HDMI yazısı yer alıyor. Halbuki arkasında sadece micro HDMI çıkışını değil microUSB portunu da içeriyor. Cihazı ilk kez kullanırken microUSB portunu boşu boşuna aramayın, HDMI yazısı sizi şaşırtmasın. Cihazın üstünde 3.5 mm.’lik kulaklık jakı yer alıyor, altta ise mikrofonun yerleştirildiğini görüyoruz.

Xperia ion’ın 4.55 inç’lik devasa ekranına baktığımızda dikkatimizi çeken ilk şey siyah rengin ne kadar derin olduğu. Cihaz kapalıyken bile ekranı kasasından ayırt etmek oldukça zor, sanki ekranın olmadığı bir cihaza bakıyormuş gibi bir hisse kapılmamak elde değil. Ekranı açıp kullanmaya başladığınızda da siyah renk seviyesinin ne kadar yoğun olduğunu göreceksiniz. Tabii ki, bu seyir zevkini daha da artırıyor. Siyah renk derinliğinin yanı sıra kontrast da oldıukça iyi. Bu arada 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip olan ekran böylelikle 323 ppi gibi yüksek bir inç başına piksel yoğunluğuna ulaşıyor. Bu da yazıların ve grafiklerin daha temiz, pikselleşmeden etkilenmemiş şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Görüş açısı arttıkça renk doğruluğunun hafif azaldığını görsek de, görüntünün anlaşılabilirliğinde herhangi bir problem çıkmıyor, yine iyi bir seyir zevki sağlanıyor. Sony’nin Xperia telefonlarında artık bir demirbaş hâline gelen Mobile BRAVIA Engine de görüntü kalitesini artıran bir unsur.

sony-xperia-ion-inceleme-00007

Sony Xperia ion’da 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm MSM8260 Snapdragon S3 yongaset bulunuyor. Bu yongaset Adreno 220 GPU grafik işlemciyi de bünyesinde barındırıyor. 1 GB RAM, 13.2 GB dahili depolama alanına sahip olan cihazda yer alan microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, GLONASS ve A-GPS destekli GPS, NFC, HSDPA 42 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps desteğinin bulunduğunu görüyoruz. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula da Xperia ion’ın diğer çoğu akıllı telefon gibi sahip olduğu sensörleri oluşturuyor.

Yazılım

Sony Xperia ion Android 2.3 Gingerbread yüklü şekilde tanıtılmıştı, ancak Türkiye’ye Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü bir telefon olarak gelecek. Android 4.0 ile birlikte Google’ın mobil işletim sisteminin kullanıcı arayüzünde Gingerbread’inkine göre hatırı sayılır değişiklikler oldu. Ancak Sony’nin Xperia kullanıcı arayüzü bu değişikliklerin çoğunu perdeleyerek kullanıcıların güncelleme sonrasında da aynı kullanıcı arayüzünü ve dolayısıyla aynı kullanıcı deneyimini yaşamalarını mümkün kılıyor. Tabii ki, Ice Cream Sandwich’in kullanıcı arayüzü üzerindeki etkilerini çeşitli noktalarda görmek mümkün. Bunların en başında Ayarlar uygulaması geliyor. Bu bölüme bölüme baktığınızda Ice Cream Sandwich tarzı dizilim ve buton yapısı dikkat çekiyor. Tabii ki, kullanıcı arayüzünün çeşitli noktalarında çıkan bildirim pencereleri, uygulamaların menüleri ve bunun gibi yerlerde de ICS’in izleri göze çarpıyor. Bir de kendini tasarım açısından Android 4.0’dan sonra getirilen yeniliklere uydurmuş uygulamalar var. Onları da unutmamak gerek.

sony-xperia-ion-inceleme-00019

Xperia ion’da bulunan beş farklı giriş ekranını çeşitli bileşenler ve kısayollarla doldurmak mümkün. Parmağınızı ekrana basılı tuttuğunuzda üstte bir çubuğun belirdiğini ve bunun her iki tarafında birer ikonun bulunduğunu göreceksiniz. Bunlardan solda olanı tema ve duvar kağıdı gibi görsel değişikliklere odaklanırken sağda yer alanı ise yeni bileşen eklemeye imkan tanıyor. Bileşen ekleme ekranı elden geçirilmiş daha düzgün ve daha kolay kullanılabilir hâle getirilmiş. Giriş ekranının alt bölümünde daha önceden alıştığımız gibi hızlı başlatıcı bulunuyor. Burada telefon, SMS gibi sık kullanılan araçlara hızlı bir şekilde ulaşılıyor. Uygulama menüsü kısayolu da en ortada yer alıyor. Sony, medya kısayollarını özel bir klasör altında göstermeye devam ediyor.

Sony Xperia ion’ın uygulama menüsü yine sayfalı bir yapıda geliyor. Buradaki ikonları düzenlemek için ekranın üst bölümüne yerleştirilmiş ikonlardan yararlanabilirsiniz. Bunlar uygulamaların sıralarını belirli bir düzene göre dizmenizi, kendi sıralamanızı oluşturmanızı veya uygulamaları cihazdan kaldırmanızı sağlıyor. Listeye baktığımızda daha önceki Sony Xperia cihazlarında alıştığımız birçok uygulamanın varlığını koruduğunu görüyoruz. Office Suite ofis uygulaması, pili idareli şekilde kullanmaya yardımcı Güç Tasarrufu, NeoReader etiket okuyucu, TrackID şarkı bilgisi bulucusu, Sony’ye ait PlayNow içerik kütüphanesi varlığını koruyor. Facebook da cihazda yüklü gelen uygulamalar arasında yer alıyor.

sony-xperia-ion-inceleme-00022

Sony’nin Xperia Android telefonlarında uzun zamandır yer alan Timescape tabii ki Xperia ion’da da bulunuyor. Bu uygulama sayesinde Twitter, Facebook hesaplarınızı tek bir yerden takip edebilirsiniz. Timescape Google Play Store’a bağlanıp farklı sosyal servislerin kullanımına olanak sağlayacak ayarları da indirebiliyor. Artık her sosyal ağ uygulamasının bir Android uygulaması var ve onları kullanması oldukça pratik. Ancak Timescape gibi toplu bir çözüm hoşunuza da gidebilir.

Sony Xperia ion’da Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, Latitude, Google Talk gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra Google Play Store üzerinden yerli ve yabancı birçok uygulamayı da telefona indirmeniz mümkün.

Performans ve Batarya

Sony Xperia ion Qualcomm’un Snapdragon serisinin S3 ailesine mensup MSM8260 yongasetiyle birlikte geliyor, bu yongaset Adreno 220 GPU barındırıyor. 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemcinin orta seviye bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Cihazda gezinme, kullanıcı arayüzü içinde gezinme hızlı sayılır, ancak bazı durumlarda, örneğin giriş ekranında parmak kıstırma hareketi yapıp genel görünüme geçmeye çalıştığımızda, hafif gecikme gözlemledik. Ayrıca özellikle DivX videoların oynatılması sırasında gözlemlediğimiz, ancak çok zor farkedileceğini düşündüğümüz hafif bir ağırlaşma söz konusu. Bunun dışında cihazın performansının genel olarak tatmin edici olduğu söylenebilir. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri de bu sonucu yansıtıyor.

Sony Xperia ion Samsung Galaxy S III HTC One X
Quadrant 3195 5456 4544
AnTuTu 6800 Veri yok Veri yok
SunSpider 1993.5 +/- %2.9 1463.6 +/- %1.5 2313.8 +/- %1.7
* SunSpider Benchmark sonuçlarında daha küçük sonuç daha iyi anlama geliyor.
* Samsung Galaxy S III ve HTC One X sonuçları eski incelemelerden alınmıştır.

Sony Xperia ion’ın sahip olduğu yerleşik mobil internet tarayıcısı yukarıdaki SunSpider Benchmark testindeki sonucu pratiğe dökecek performansı gösteriyor. Masaüstü web sitelerini bile tatmin edici bir sürede yükleyen bu internet tarayıcısı yakınlaştırma ve uzaklaştırma işleminde düzgün bir görüntü için gereken yeniden işleme işlemini çok seri şekilde gerçekleştiriyor, böylelikle Xperia ion’ın 4.55 inç’lik büyük ekranında düzgün bir internet deneyimi sunmayı başarıyor. Sayfa içinde kaydırma işlemi de hızlı şekilde yapılıyor.

Sony Xperia ion’ın sahip olduğu 1900 mAh’lik batarya kendisiyle aynı sınıfta olan cihazlarda gördüğümüz bataryalarla hemen hemen aynı kapasitede. Katalog değerlerine baktığımızda bu batarya sayesinde Xperia ion 350-400 saat arası bekleme, 4 ile 10 saat arası konuşma, 12 saate kadar da müzik dinleme imkanı sunuyor. Deneyimlerimiz, Sony Xperia ion’ın Wi-Fi ve mobil genişbant erişiminin sürekli açık olduğu, arka planda veri alışverişi ve güncelleme işlemlerinin yapıldığı, telefon görüşmesi, Facebook, Twitter gibi sosyal ağların kontrolü, e-posta alımı ve okuma gibi bir koşulda sabahtan akşama bir günü çıkarabileceğini, ancak bir sonraki gün için yeniden şarj edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

sony-xperia-ion-inceleme-00005

Sony Xperia ion ile yapacağınız telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini net ve berrak şekilde almak mümkün. Telefon dış ortamın gürültüsünü bastırma ve sesinizi karşı tarafa daha anlaşılır şekilde iletme konusunda da üstüne düşeni yapıyor. Önde yer alan kamera 3G şebekesi üzerinden video görüşmeler için kullanılmıyor. Skype veya Google Talk gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşmelerde bu kameradan yararlanmak mümkün.

Kamera

Sony Xperia ion’ın arkasında 12 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Sahip olduğu piksel sayısıyla rekabette öne çıkan Xperia ion’ın kamerası diğer Xperia telefonlarında görmeye alıştığımız kullanıcı arayüzü sayesinde kolay bir şekilde yönetiliyor. Farklı çekim modları, gülümseme algılama, ekrana dokunarak odaklama ve çekim gibi niteliklere sahip olan bu telefon, cihazın ekranının kapalı olduğu durumda yanda bulunan kamera tuşunu bir süre basıldığında hemen fotoğraf çekilmesine olanak sağlıyor, böylelikle en güzel anı kaçırmamış oluyorsunuz. 12 megapiksel fotoğraflar 4:3 formatında yakalanıyor, eğer ekranı tamamen dolduracak 16:9 fotoğraflar çekmek isterseniz, o hâlde 9 megapiksel çözünürlükle yetineceksiniz demektir.

sony-xperia-ion-kamera-00008

Sony Xperia ion’ın kamerası ışık şiddetinin yeterli olduğu kapalı ortamlarda veya açık havada parlak ve canlı renklerde kareler yakalama fırsatı sağlıyor. Ancak fotoğraflarda yakınlaştırma yapıldığında sıkıştırmanın etkileri detayların kaybolması şeklinde kendisini gösteriyor. Yine de durum akıllı telefon kamerası için fena sayılmaz. Gürültü etkisinin hissedilmesine rağmen düşük ışıklı ortamlarda da tatmin edici sonuçlar elde ettik. Otomatik odaklama özelliği çoğu durumda düzgün çalışsa da ışık şiddetinin çok fazla veya çok az olduğu ortamlarda odağın düzgün yapılamaması gibi durumları da gözlemledik. Kameranın renk doğruluğunun çoğu durumda fazlasıyla iyi olduğunu söyleyebiliriz, renkler memnun edecek şekilde canlı.

Galeri: Sony Xperia ion’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1045]

Sony Xperia ion’ın arkasındaki 12 megapiksel kamera 1080p HD video kayıt yeteneğine sahip. Bu kameranın performansının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çekilen videoların kalitesi, renk doğruluğu, parlaklığı tatmin edici seviyede. Optik görüntü dengeleme sistemi de videoların biraz daha dengeli, sabit durmasına yardımcı oluyor, yine de el hareketlerinin videoya etkisini görmekteyiz.

Video: Sony Xperia ion Kamerasından 1080p Video

Multimedya

Sony Xperia ion’ın 4.55 inç’lik, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekranında film izlemek gerçekten büyük bir zevk. Cihazda yüklü gelen Filmler uygulaması dahili belleğe veya microSD karta attığınız ve uygulamanın desteklediği tüm dosyaları otomatik olarak buluyor ve kütüphanesine ekliyor. Üstelik Gracenote’un veri tabanından yararlanarak bu videolara afiş ve ek bilgilerin internet üzerinden sağlanması da ayrı bir güzellik katıyor. Filmler uygulamasında alt yazı desteği göremedik, bu durum bizim için biraz can sıkıcı ve ister istemez Google Play Store’da üçüncü taraf uygulama aramamıza neden oluyor. Bu arada cihaza yüklediğimiz 720p kalitesindeki videonun düzgün bir şekilde oynatılıp sesin çıkmaması durumunu burada da gözlemledik. Bu durum da üçüncü taraf uygulama aramamıza neden olan sebeplerden bir tanesi.

sony-xperia-ion-inceleme-00024

Sony Xperia ion’daki müzik uygulaması Walkman olarak adlandırılmış. Sony yılların markası Walkman’i bu şekilde Android telefonlarında yaşatmayı planlıyor. Walkman de cihaza yüklediğiniz şarkıları otomatik olarak kütüphanesine ekliyor, Gracenote sayesinde şarkılara ait bilgileri ve albüm kapaklarını düzenlemek, kütüphaneyi daha düzgün görünümlü bir hâle getirmek de mümkün. Müziğim sekmesi altında Parçalar, Albümler, Sanatçılar, Çalma Listeleri gibi geleneksel başlıkların yanı sıra SensMe adı verilen ve kütüphanede bulunan şarkıları seçeceğiniz ruh hâline göre liste oluşturup çalan özel bir alt uygulama bulunuyor. Bunun yanı sıra Xperia içindeki Facebook aracında oturum açmanız ve otomatik senkronizasyonu da aktifleştirmeniz hâlinde, Arkadaşların müzikleri bölümü altında Facebook’taki arkadaşlarınızın paylaştıkları şarkıları görebilir, onları anında dinlemeye başlayabilirsiniz, tabii ki internet üzerinden. Çalınıyor sekmesi altında o an çalınan şarkıyla ilgili temel bilgiler ve çalma kontrollerinin yanı sıra sanatçı hakkında bilgileri Wikipedia’da arama, YouTube’da karaoke ve müzik videosu arama, şarkı sözlerini Google’da arama gibi imkanlar da sunuluyor.

2012’de Xperia’ların çoğunda gördüğümüz XLOUD ve kulaklık efektleri Xperia ion’da da bulunuyor. Cihazın arkasındaki hoparlörün ses çıkışı bir akıllı telefonun ortalamasında sayılacak seviyede, ne çok az ne de çok yüksek. Xperia ion’da da TrackID uygulaması bulunuyor, böylelikle cihazdaki yerleşik FM radyo uygulamasında veya dışarıda herhangi bir yerde kulağınıza çalınan, ancak kim tarafından söylendiğini bilmediğiniz şarkılarla ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilir, şarkının klibini YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.

Galeri: Sony Xperia ion
[nggallery id=1044]

Sony galeri uygulamasını da güncellemiş, Albüm adını alan uygulama cihazla çekilmiş fotoğrafları küçük resimler hâlinde görme fırsatı sunuyor. En son çekilen fotoğraf veya videonun biraz daha büyük bir karede gösterilerek ön plana çıkarıldığını belirtelim. Xperia ion’ın coğrafi etiketleme özellikli kamerası sayesinde, bu özellik açıkken çekilen fotoğraflar harita üzerinde gösterilebiliyor. Çevrimiçi sekmesi altında da Facebook ve Picasa gibi çevrimiçi ortamlarda paylaşılmış fotoğraflar gösteriliyor.

Sony Xperia ion’ın ekran görüntüsünü uygun bir mini HDMI kablosu yardımıyla harici ekrana aktarmak mümkün. Bunun yanı sıra DLNA desteği sayesinde cihazda yüklü olan multimedya dosyalarını DLNA destekli diğer cihazlarda da gösterebilirsiniz.

Sonuç

Sony Xperia ion’ın sahip olduğu 720p çözünürlüklü büyük ekran hem Android uygulamalarının kullanımını hem de multimedya içeriğin tüketimini bir hayli zevkli kılıyor. Her ne kadar kullanılan Snapdragon işlemcisi eskimeye başlamış olsa da, kullanıcılara işlerini görecek yeterlilikte performansı sağlıyor. 12 megapiksel kamera kağıt üzerinde kulağa oldukça hoş geliyor, ancak otomatik odaklama konusunda çeşitli problemlerin bulunduğunu söylemek gerek. Tabii ki, bu 12 megapiksel kamerayla iyi fotoğraflar çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sony’nin diğer telefonları gibi Xperia ion da multimedya tüketimine ayrı bir önem veriyor. Xperia ion’ın sahip olduğu uygulamalar sayesinde cihaz üzerinde müzik dinlemenin veya film izlemenin keyifli hâle geleceğini söyleyebiliriz. Ancak bunu yaparken kulaklık kullanmanızda fayda var, çünkü cihaz üzerindeki hoparlör iyice havaya girmenize engel olabilir.

sony-xperia-ion-inceleme-00004

Sony Xperia ion önümüzdeki haftalarda piyasaya girmiş olacak. Cihazın ne kadar tercih edilebilir olduğunu biraz da fiyatı belirleyecek. Telefon için 1400-1500 TL seviyesinde bir fiyat makul görünüyor.