İncelemelerManşetler

Sony Xperia E4g İncelemesi

sony-xperia-e4g-inceleme-00014

Sony’nin giriş seviyesi Android telefonlarını barındıran Xperia E serisinin belirli bir ilgi gördüğünü biliyoruz. Sony de bu ilgiden aldığı güvenle Xperia E serisine bu yılın başında bir değil, iki ürün birden ekledi. Xperia E4 ve E4g adını taşıyan bu telefonlardan birincisi sadece 3G desteği barındırırken, diğeri 3G’nin yanı sıra 4G desteğine sahip olmasıyla daha çekici görünüyor. Ayrıca teknik özellikler bakımından da Xperia E4g tartıda daha ağır geliyor. Sony bu iki telefonu da Türkiye’de satışa sunacağını web sitesi aracılığıyla işaret etmişti ve her ikisi de geçtiğimiz ayın sonlarında piyasaya sunuldu. Bu ikiliden Xperia E4g ile bir süredir beraberiz, onu kullanıyoruz. Şimdi sıra giriş seviyesi Android telefonuna dair detayları aktarmaya geldi.

sony-xperia-e4g-inceleme-00003sony-xperia-e4g-inceleme-00006sony-xperia-e4g-inceleme-00019sony-xperia-e4g-inceleme-00012sony-xperia-e4g-inceleme-00010Sony Xperia E4g’nin tasarım bakımından fazla göz alıcı bir telefon olmadığını baştan söylememiz gerekiyor. Aslında Xperia E serisinin daha önceki ürünleri de böyleydi, bu nedenle ortada şaşırtıcı bir durum yok. 133 x 7.1 x 10.8 mm.’lik boyutlarıyla bu telefon kaba duruyor. Ancak 135 gr. ağırlığa sahip olan Xperia E4g’nin rahat şekilde kavrandığını ve biraz da 4.7 inç ekranı sayesinde fazla sorun çıkarmadan kullanıldığını söylemek gerekiyor.

Xperia E4g’nin arka kapağı yerinden çıkarılabiliyor, ancak buna rağmen pili değiştirilemiyor, kasaya sabitlenmiş durumda. Ancak arka kapağı çıkararak microSIM ve microSD kart yuvalarına erişebilirsiniz. Sağ kenarda Sony’nin Xperia telefonlarının klasiği hâline gelen küçük güç butonu, onun hemen altında da plastikten yapılmış ve yine epey küçük ve ince olan ses tuşları bulunuyor. Sol kenarda ise microUSB portunu görüyoruz. Alt kenarda herhangi bir giriş-çıkış veya tuş yer almazken 3.5 mm. kulaklık jakı üst kenara yerleştirilmiş.

Xperia E4g’nin önünde herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Android’de gezinme amacıyla kullanılan navigasyon tuşu ekranın alt kısmına yerleştirilen sanal kontroller aracılığıyla sağlanıyor. Mikrofon ve hoparlör ızgaraları alt ve üst kenarlarda simetrik şekilde bulunuyor. Ekranın üstünde Sony logosunu görüyoruz. Bu logonun sol tarafında 2 megapiksel kamera, onun yanında da durum gösterge ışığı bulunuyor. Arka tarafa baktığımızda 5 megapiksel kamera, LED flaş ve ikinci mikrofonun yan yana yerleştirildiği dikkatimizi çekiyor. Bu grubun altında NFC logosuyla gösterilen NFC alanı, daha altta Sony ve XPERIA logoları, en altta da hoparlör ızgarası mevcut.

Hem Xperia E4 hem de Xperia E4g’de qHD, yani 540 x 960 piksel çözünürlüklü ekranlar bulunuyor. Artık giriş seviyesi Android telefonlarında bile HD ekranları görmeye başladığımız bir ortamda Sony bize qHD çözünürlüğü yeniden hatırlatmış oluyor. Xperia E4g’nin ekran büyüklüğü 4.7 inç, bu açıdan 5 inç ekranlı Xperia E4’e göre dezavantaja sahip gibi görünüyor. Ancak aynı çözünürlükte Xperia E4g’nin daha küçük ekranı daha yoğun piksellere, dolayısıyla biraz daha keskin yazı ve grafiklerin elde edilmesine imkan sağlıyor.

[quote_center]DAHA KÜÇÜK BİR EKRAN BARINDIRMASI SONY XPERIA E4G’YE PİKSEL YOĞUNLUĞU AVANTAJI OLARAK GERİ DÖNÜYOR.[/quote_center]

Xperia E4g’nin IPS ekranı çözünürlüğüyle yüzleri güldürmeyebilir. Ancak telefonu kullandığımız süre boyunca bu düşük çözünürlük rahatsız edici olmadı. Gözünüz bir kere alıştıktan sonra okunabilirliği nispeten zor olan küçük yazılar, pikselleri belli olan yazı ve grafikler fazla sorun teşkil etmiyor. Çözünürlüğün dışında diğer kriterler açısından Xperia E4g yeterli ve memnun edecek gibi görünüyor. Renklerin gösterimi bakımından ortalama tutturuluyor, ancak sıcaklığın biraz daha ılık tarafa doğru kaçtığını söylemeliyiz. Parlaklık açısından da Xperia E4g’nin ekranı yeteri kadar tatmin edici, 508 nit gibi yüksek bir en yükseklik parlaklık seviyesine sahip. Ayrıca geniş görüş açıları sayesinde aynı anda ekrana bakan iki kişi aşağı yukarı aynı görsel deneyimi elde edebiliyor. Sonuç olarak ekran çözünürlüğü dudakların bükülmesine neden olsa da, bu 4.7 inç qHD ekran parlaklık, renk ve görüş açısı gibi diğer kriterler açısından beklentilerin üstüne çıkıyor.


sony-xperia-e4g-ekran-goruntuleri-00011sony-xperia-e4g-ekran-goruntuleri-00012Giriş seviyesi Android telefonlarında MediaTek’in işlemcilerini sıklıkla görüyoruz. Sony’nin hem Xperia E4 hem de Xperia E4g’de MediaTek’in işlemcilerine yer veriyor, ancak elimizdeki Xperia E4g’de yer alan MediaTek MT6752 işlemci 1.5 GHz sekiz Cortex-A53 çekirdeği ve 64-bit mimarisiyle kağıt üstünde epey güçlü görünüyor. Bu işlemci Mali-T760 GPU grafik işlemci birimini de barındırıyor. İşlemci bakımından Xperia E4g’nin nispeten göz alıcı olduğunu görüyoruz, ancak diğer unsurlar aynı çekiciliği göstermiyor. Xperia E4g sahipleri 1 GB RAM ve 8 GB dahili hafıza ile yetinmek zorundalar. Üstelik dahili hafızanın sadece 4.8 GB’lık bölümü kullanıcıların dosyaları, fotoğraflar, videoları ve şarkılarına ayrılıyor. Sonuç olarak Xperia E4g’nin 32 GB’ye kadar bellek kartlarını destekleyen microSD kart yuvasını değerlendirmekte fayda var.

[quote_center]SEKİZ ÇEKİRDEKLİ MEDIATEK İŞLEMCİYLE XPERIA E4G SEGMENTİNİN ÜSTÜNDE BİR PERFORMANS SERGİLİYOR.[/quote_center]

Xperia E4g’nin benchmark testlerinde biraz karmaşık sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. AnTuTu Benchmark testinde elde edilen 32 bin seviyesindeki puan bu telefonu geçen yılın amiral gemileriyle boy ölçüşebilecek noktaya koyuyor. Ancak GeekBench 3’te ise daha düşük, ancak 2012 sonu veya 2013’ün başında çıkan üst sınıf Android telefonlarıyla aynı seviyede sonuçların elde edildiğini görüyoruz. Aslında bu durum testlerin pil seviyesinin yüksek ve düşük olduğu farklı zamanlarda yapılmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Pratikteki duruma bakarsak, bu iki sonucun arasında, karışımı şeklinde nitelendirebileceğimiz bir deneyimle karşılaşıyoruz. Xperia E4g’nin kullanıcı arayüzünde gezinirken hafif takılmalar, uygulamaları açarken az da olsa beklemelerle karşılaşıyoruz. Ancak genel olarak Xperia E4g’nin akıcı bir kullanıcı deneyimi sağladığını söyleyebiliriz. Tabii ki, 1 GB gibi, artık düşük miktar olarak sayılan RAM’in varlığı büyük boyutlu uygulamaların açılışını veya bunlara geçişi yavaşlatıyor.

sony-xperia-e4g-inceleme-00013sony-xperia-e4g-inceleme-00023İnternet deneyimi açısından Xperia E4g’nin sorun çıkarmadığını söyleyebiliriz. Web sayfaları makul sürede açılıyor, yüklü olan varsayılan internet tarayıcısı Chrome’un dikkate değer takılmalar veya beklemelere yol açmadığını görüyoruz. Üstelik yoğun içeriğe sahip web sayfalarında bile olumsuzluk gözlenmiyor. Sayfa içinde kaydırma, yakınlaştırma, gezinme gibi işler de yeterli akıcılıkta.

Xperia E4g’nin kablosuz bağlantı tarafındaki en büyük avantajı tabii ki sahip olduğu 4G modem. Gelecek yıl 4G şebekeleri faaliyete geçtiğinde Xperia E4g ile zaten hazır olacaksınız, 4G’den yararlanmak için yeni bir telefon satın alma durumu söz konusu olmayacak. 4G desteğinin yanı sıra 42.2 Mbps HSPA+ mobil geniş bant desteği de mevcut. Yani Xperia E4g ile pratikte 20 Mbps’ye varan hızlarda veri indirebilirsiniz. Mobil geniş bant desteklerinin yanı sıra Wi-Fi, Bluetooth 4.1, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, RDS destekli FM radyo, DLNA ve NFC gibi kablosuz bağlantı unsurlarının bulunduğunu görüyoruz. Bunlara ek olarak Sony Miracast desteğini de eklemiş. Böylelikle Xperia E4g’nin ekranını harici monitör veya TV’lere yansıtabilir, filmleri Miracast sayesinde kabloya ihtiyaç duymadan TV’den izleyebilirsiniz.

Sony Xperia E4g’nin 2300 mAh kapasiteli pili fazlasıyla yeterli görünüyor. Sony bu telefonun tek bir şarjla iki güne kadar çalışabileceğini belirtiyor. Pratikteki durum şirketin haklı olabileceğini gösteriyor, ancak STAMINA, Ultra STAMINA gibi pil seviyesinin azaldığı durumlarda güç tasarrufunu etkinleştiren, telefonun sadece temel özelliklerini açık bırakan pil tasarruf özelliklerinden yararlanmak gerekiyor. Ancak normal yoğunluklu bir kullanımda, bu telefonun sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Yani sabah işe gitmeden önce prizden tam dolu şekilde aldığınız Xperia E4g’yi gün boyunca, yeniden şarj etme ihtiyacı duymadan kullanabilirsiniz. Bunun da çoğu tüketici için kabul edilebilir bir kriter olduğunu düşünüyoruz.

sony-xperia-e4g-ekran-goruntuleri-00003sony-xperia-e4g-ekran-goruntuleri-00002 Yazılım tarafında Xperia E4g’nin diğer Xperia telefonlarından fazla farkı yok. Android 4.4.4 KitKat ile çalışan Xperia E4g’de Sony’nin yoğun özelleştirmeler içeren Xperia UI kullanıcı arayüzü mevcut. Xperia UI kullanıcı arayüzüne daha önce incelediğimiz diğer Xperia telefonlarından aşinayız ve Xperia E4g’de de farklı bir şey görmüyoruz. Değiştirilebilir renkteki temalar, çeşitli ana ekran bileşenleri, kamera özelliklerini bir çubuk içinde sunan özel ana ekran bileşeni, Sony’nin Müzik, Albüm ve Video adlı multimedya uygulamaları aynı şekilde karşımızda. Bunun dışında Google’ın çeşitli servislerine ait uygulamalar ve Google Play Store da Xperia E4g’de mevcut. Office Suite, Garmin’in sunduğu Navigasyon uygulaması, Çizim, AVG Protection gibi uygulamaları da Xperia E4g’de yüklü olarak görüyoruz.

Xperia E4g’nin son görevler arayüzünden ulaşılan Küçük Uygulamalar paketi içinde ekranın en üst katmanında sürekli açık hâlde kullanılabilen, ayarlanabilir ve hareket ettirilebilir pencereli beş farklı uygulamasını görüyoruz. Bu da daha önceki Xperia telefonlarında mevcut olan bir özellik.

Xperia Z3’te de gördüğümüz PlayStation entegrasyonunu bu giriş seviyesi telefon için farklılık olarak değerlendirebiliriz. Uzaktan Oyun desteği sayesinde PlayStation 4 oyunlarını doğrudan Xperia E4g üzerinden oynamanız mümkün oluyor. Buna ek olarak PlayStation uygulaması sayesinde PlayStation Network hesabınıza erişebilir, oyunları Xperia E4g’den satın alarak siz eve gitmeden PlayStation 4’ünüze indirilmesini sağlayabilirsiniz.

sony-xperia-e4g-ekran-goruntuleri-00020Kameralar bakımından Xperia E4g’nin tatmin edicilikten uzak olduğunu söylememiz gerekiyor. Ancak karşımızda giriş seviyesinde bir Android telefonu var ve bunu bilen kullanıcılar için de 5 megapiksel arka kamera ve 2 megapiksel ön kameranın da yeterli olacağını düşünüyoruz.

Arkada yer alan 5 megapiksel ana kamera f/2.8 diyafram açıklığıyla ışık geçirgenliği bakımından biraz geride kalıyor, ancak LED flaş ile düşük ışıklı ortamda durumu bir nebze olsun idare edebilirsiniz. Telefon HDR fotoğraf çekim desteği ve 1080p video kayıt seçeneklerini de sunuyor. Bunların giriş seviyesi telefonlarda sık karşılaşılan özellikler olmadığını söylemek gerekiyor. Önde yer alan 2 megapiksel kamera ise 720p video kayıt yeteneğine sahip. Günümüzde 5 megapiksel ve üstü çözünürlüğe sahip ön kameraları barındıran telefonları gördüğümüz ortamda 2 megapiksel kulağa pek hoş gelmiyor, ancak Xperia E4g ile de idare edecek nitelikte selfie fotoğraflar çekebilirsiniz.

Sony’nin son 1-2 yıldır çıkardığı akıllı telefonlarında gördüğümüz Kamera uygulaması Xperia E4g’de de karşımıza çıkıyor. Kolay kullanıma sahip olan bir arayüz barındıran bu uygulamada yer alan Otomatik mod içinde, adından da anlaşılacağı üzere bütün ayarlar otomatik olarak yapılıyor ve size sadece çekim tuşuna basmak kalıyor. Elle moduna geçiş yaparak ayarlar üzerinde daha fazla söz sahibi olabilirsiniz. Genel olarak Otomatik modda kalmak yeterli olacaktır, ancak çözünürlüğü değiştirmek veya sahneyi isteğinize göre farklılaştırmak için Elle moduna geçiş yapmanız yerinde olacaktır.

Xperia E4g ile çekilen fotoğraflarda az bir miktarda da olsa doğal olmayan renkler görünüyor, sarı ve kırmızı gibi tonların biraz daha yoğunlaştırılmış olduğu hissediliyor. Ancak dış ortamda, yeterli ışık altında çekilen fotoğraflar iyi olarak değerlendirilebilir. 5 megapiksel çözünürlükteki fotoğraflarda bile detayların miktarı düşük görünüyor. Bunun dışında beyaz dengesi veya dinamik alan gibi unsurlar bakımından 5 megapiksel kameranın makul sonuçlar gösterdiğini görüyoruz. Işık şiddeti azalmaya başladığında çekilen karelerde keskinliğin azaldığına, çamurlaşmanın gözlendiğine tanık oluyoruz.

sony-xperia-e4g-inceleme-00009sony-xperia-e4g-inceleme-00016Xperia E4g’nin Sony tarafından tavsiye edilen satış fiyatı, bu incelemeyi hazırladığımız zamanda 639 TL olarak veriliyor. qHD çözünürlükte ekranının bulunması bu telefona kafada soru işaretleri taşıyarak bakmaya neden oluyor. Ayrıca tasarım bakımından da Xperia E4g fazla çekici görünmüyor. Kameralar bakımından da Xperia E4g’nin ışıldamadığı da bir gerçek. Ancak özellikle işlemcisi ve 4G desteği barındırmasıyla Xperia E4g kağıt üstünde artı puan kazanmayı başarıyor.

Pratikteki duruma baktığımızda ilk bakışta gözünüze hoş gelmeyebilecek tasarımın yeterli ergonomiye olanak sağladığını, telefonu kullanmanın ve cepte taşımanın kolay olduğunu görebilirsiniz. Düşük çözünürlüklü ekran belki yüksek seviyede görsel zevk sunmuyor, ancak canlı renkleri, parlaklığı ve geniş görüş açılarıyla işinizi rahatlıkla görmenizi sağlıyor, film izlerken veya fotoğraflara bakarken canınızı sıkmamayı başarıyor. Sekiz çekirdekli MediaTek işlemcinin de performans bakımından bu fiyat çizgisindeki telefonda beklenenin üzerinde bir çizgiyi tutturduğunu görüyoruz. Kameralardan harika fotoğraflar ve videolar beklememeniz gerekiyor, ancak ihtiyaç duyduğunuzda, elinizi cebinize attığınızda idare edecek seviyede fotoğraflar ve videolar çekecek bir telefonunuzun olacağını bilin.

Piyasaya baktığımızda Android telefonlarının genellikle 600 TL civarında fiyatlardan başladığını görüyoruz. Xperia E4g bu açıdan fiyat çizgisinin epey başlarında bulunuyor, ancak sunduğu performans ve memnuniyetle çizgisini biraz olsun aşmayı başardığını söyleyebiliriz.