İncelemelerManşetler

Sony PlayStation 4 İncelemesi

Oyun dünyasında mobil cihazların ağırlığı giderek artsa da, oyun konsollarının yerinin bir başka olduğunu kabul etmek gerekiyor. Oyun konsolları denince de akla ilk gelen markalardan bir tanesi PlayStation. 2007’nin ilk aylarında Türkiye’de de satışa sunulan PlayStation 3, yaklaşık altı yıl boyunca, farklı tasarım ve depolama seçenekleriyle oyunseverlere hizmet etti. Ancak genel olarak bakıldığında 2007 yılında çıkan PlayStation 3 bu zamana kadar çıkan tüm oyunları sorunsuz şekilde destekledi. Sony benzer bir durumu PlayStation 4’te de tekrarlıyor. Karşımızda yine geleceği düşünen bir oyun konsolu var. Kendisiyle aynı zamanda piyasaya çıkan Xbox One ile kıyasıya bir rekabete girişen, ancak yurt dışında piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra Türkiye’ye geldiği için burada epey avantajlı görünen Sony’nin dördüncü nesil oyun konsoluyla ilgili detaylar incelememizde yer alıyor.

sony-playstation-4-inceleme-00001

İncelemeye başlamadan önce belirtelim. PlayStation 4 için çıkmış oyunlarla ilgili konuşmaktan daha çok cihazın donanımına, oyun kumandasına, kullanıcı arayüzüne ve diğer unsurlarına odaklandık. Yine de, elimizdeki test oyunlarıyla ilgili izlenimlerimize birer paragrafla olsa da yer verdik.

İnceleme Başlıkları:
DonanımDualShock 4Kullanıcı ArayüzüPlayStation Network ve StoreOyunlarUygulamalarSonuç

Donanım

305 x 275 x 53 mm.’lik boyutları ve 2.8 kg. ağırlığıyla PlayStation 4, PlayStation 3’ün birinci nesil versiyonuna göre hem daha az yer kaplıyor, hem de daha rahat taşınıyor. PlayStation 4’ü evinizin içinde veya sırt çantanıza atıp evinizin dışında başka bir yere rahatlıkla taşıyabilirsiniz. PlayStation 4’ün ince olmasında sert plastik ancak ince gövdesinin de etkisi bulunuyor. Keskin köşeleri ve diyagonal hatlarıyla dikkat çeken PlayStation 4’ün gövdesinin büyük bölümü mat, geri kalan bölümüyse parlak plastikten oluşuyor. Siyah renkli kasanın üstünde fazla sayıda rahatsız edici unsur görmüyorsunuz. Doğrusunu söylemek gerekirse Sony sadelik ve estetik arasında ince bir çizgi yakalamış. PlayStation 4 televizyonunuzun yanınızda dururken ev eşyalarınızla olan uyumu bozmayacaktır.

sony-playstation-4-inceleme-00006

PlayStation 4’ün kutusundan PS4 konsol, HDMI kablo, bir adet DualShock 4 kumanda, DualShock 4’ü şarj etmek için bir adet USB kablosu ve güç kablosu bulunuyor. PlayStation 4 sahiplerini en fazla memnun edecek unsurlardan bir tanesi güç kablosu olacaktır. PS4’ün güç beslemesi konsolun gövdesinde bulunduğu için tek bir kablo cihazın elektrik bağlantısını sağlamak için yeterli oluyor. Böylelikle zaten epey bir kablo yığınının mevcut olduğunu düşündüğümüz TV arkasında bir adet de güç besleme kutusu gelmemiş oluyor. Konsolu çalışmaya hazır hâle getirmek için güç kablosunu prize, HDMI kablosunu da TV’ye bağlamanız yeterli oluyor.

sony-playstation-4-inceleme-00005

PS4’ün arkasında güç, ethernet, optik, HDMI çıkış ve AUX portları yer alıyor. AUX portu PlayStation 4 Camera aksesuarının bağlanması için kullanılıyor. Port temini ve dizilimi bakımından sade, ancak yeterli bir durum söz konusu. PlayStation 4’ü Wi-Fi dışında Ethernet kablosuz kullanarak da ağa bağlayabilir, optik çıkış üzerinden ev sinema sistemine bağlayabilirsiniz. Bunların dışında arka bölümde havalandırma amaçlı ızgaraların epey fazla yer tuttuğu görülüyor.

sony-playstation-4-inceleme-00017

Konsolun ön tarafında iki adet USB 3.0 portu görüyoruz. Bunların temel görevi DualShock 4 oyun kumandasını şarj etmek. Ayarlar içinde yer alan özel bir seçenek sayesinde PS4 bekleme modundayken de DualShock 4 kumandayı şarj edebilirsiniz. Bunun dışında harici disk veya USB parmak sürücü bağlantısı da buradan sağlanıyor.

sony-playstation-4-inceleme-00014Ön bölümde USB 3.0 portlarıın dışında yuva biçiminde DVD/Blu-ray sürücüsü bulunuyor. Bu yuvanın her iki yanına, tam ortalanacak şekilde güç ve disk çıkarma butonları yerleştirilmiş. Dokunmatik özelliğe sahip bu tuşlar PS4’ü kesen şeridin üstüne yerleştirilmiş. Üstlerinde yer alan işaretler de epey küçük yapıldığı için bu tuşları ilk bakışta farketmeniz oldukça zor oluyor. Büyük ihtimalle PlayStation 4’ü ilk kez çalıştıracağınızda nereden açacağınızı bulmak için konsolun etrafını biraz kurcalayacaksınız. Ancak bir kez bu tuşların yerini öğrendikten sonra kullanması epey kolay oluyor, hafif bir dokunuş konsolu açmak veya diski çıkarmak için yeterli oluyor.

sony-playstation-4-inceleme-00010

Yukarıda bahsettiğimiz ve PS4’ün gövdesini ikiye bölen şeride yerleştirilmiş olan lamba, konsolu ilk kez çalıştırdığınızda mavi ışık yayıyor. Makinenin işlediği sıralarda bu şeridin renginin beyaza, konsol bekleme modundayken de turuncuya döndüğünü göreceksiniz.

PlayStation 4 verimli bir havalandırma mekanizmasına sahip. Konsolu ister yatay ister dikey şekilde yerleştirin, havalandırma ızgaraları hiçbir şekilde kapanmıyor. Yatay yerleştirildiğinde kısa kenarlarda yer alan kanalın kenarlarına yerleştirilen hava ızgaraları, konsol dikey şekilde, bu kenarlarının biri üstüne yerleştirilse bile havayı atacak bir boşluk buluyor. Konsolun ısınması gibi bir problem tespit etmedik, ancak uzun süre boyunca çalıştırıldığında doğal olarak ısındığı da bir gerçek.

sony-playstation-4-inceleme-00020

Konsol yatay şekilde yerleştirildiğinde altta kalacak olan geniş kenarda altta bir, ortada da ikişer tane olmak üzere üç adet lastik tampon yer alıyor. Bunlar sayesinde konsol herhangi bir yüzey üzerinde daha düzgün ve kararlı şekilde duruyor. Konsolun geneli parmak izlerine karşı biraz hassas. Siyah renkli kasanın çeşitli bölümlerinde parmak izlerinizi görebilirsiniz.

PS4’ün gövdesinin içinde AMD tarafından üretilen, 8 çekirdekli Jaguar CPU ve 1.84 TFLOPS işlem kabiliyetli AMD Radeon GPU (Graphics Core Next motorlu) barındıran tek yonga tabanlı özelleştirilmiş işlemci yer alıyor. 8 GB GDDR5 RAM de uzun soluklu çalışma için epey yeterli olacaktır. PS4’ün başlangıçta güçlü şekilde tasarlanan donanım paketi bu konsolun önümüzdeki birkaç yılı performans sıkıntısı olmaksızın götürmesini sağlayacaktır. Gelecek nesil oyunlar da bu konsolla rahatlıkla oynanacaktır.

Ne var ki, kablosuz bağlantı tarafında işlemci tarafındaki parlak durum söz konusu değil. PlayStation 4, 2.4 GHz frekans bandında 802.11b/g/n Wi-Fi desteğine sahip. 802.11ac veya 5 GHz frekans bandı desteklenmiyor. Oyunları Wi-Fi üzerinden indirirken zaman aşımı nedeniyle kesintiler yaşamanız muhtemel. Bu nedenle konsolu, eğer modeminize yakın bir yerdeyse Ethernet kablosunu kullanarak ağa bağlamanız daha iyi olabilir.

Bluetooth tarafında da konsol ve oyun kumandası arasında bağlantının Bluetooth 2.1 ile sağlandığını görüyoruz. Giderek popülerleşmeye başlayan Bluetooth 4.0 Low Energy desteğini görmüyoruz. Üçüncü taraf Bluetooth çevresel arabirim cihazları Sony’nin yayınlayacağı yazılım güncellemeleriyle daha da genişleyebilir. Şu an için herhangi bir özel USB bağlantı aygıtına ihtiyaç duymayan Bluetooth fare veya klavyeleri PS4 sistemine bağlayabilirsiniz.

Galeri: PlayStation 4

 

 

Gürültü konusunda PlayStation 4’ün sahiplerini bir hayli memnun edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Sadece belirli durumlarda veya disk tabanlı oyunun yüklemesi yapılırken konsol biraz daha sesli şekilde çalışıyor.

Dualshock 4

PlayStation 4 ile birlikte yepyeni bir oyun kumandası, DualShock 4 geliyor. Her ne kadar görünüş itibarıyla PlayStation 3’ün DualShock kumandasına benziyor olsa da, yeni nesil kumandanın biraz daha büyük olduğunu ve daha fazla kontrol unsuru ve özellik barındırdığını görüyoruz.

sony-playstation-4-dualshock-00014

Kumandanın üstünde bir hoparlör, mikrofon ve kulaklık bağlamaya olanak sağlayan port, dokunmaya duyarlı izleme dörtgeni, PS3 Move’da olduğu gibi PlayStation Camera tabanlı sistemin oyun kumandasını izlemeye olanak sağlayan, ayrıca belirli oyunlarda oyuncunun sağlık durumunu gösteren lamba yer alıyor. Eskinin Start ve Select butonları kaybolurken bunların yerine Options ve Share tuşlarının geldiğini görüyoruz.

Analog çubuklar varlığını koruyor, ancak biraz daha sağlam ve kısa boylu hâle getirilmiş. Böylelikle oyun sırasında kontrol daha rahat yapılıyor. Klasik yön tuşları solda yer alırken sağ tarafta da standart PlayStation tuşlarını görüyoruz. PS tuşu da analog çubukların ortasında yer alıyor. İzleme dörtgeni de analog çubukların üstündeki bölgeye konumlandırılmış. Baş parmaklarınız yardımıyla hem analog çubuklara hem de izleme dörtgeni bölgesine rahatlıkla erişebilirsiniz.

sony-playstation-4-dualshock-00007

PlayStation 4’ün sert plastikten yapılmış gövdesi yeteri kadar hafif . Yaklaşık 200 gr. ağırlığa sahip olan bu kumanda uzun süreli oyun seanslarının sonunda bile elde çok fazla yorgunluk hissi yaratmıyor. Konsolun arkası ve kabza bölümü dokulu bir plastik yüzeye sahip. Bu da kavramayı daha iyi hâle getiriyor. Konumları değiştirilen titreşim motorları sayesinde de oyun içinde daha etkili şekilde geri bildirim almanız, kendinizi oyuna daha fazla kaptırmanız mümkün oluyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Start ve Select tuşlarının yerini Options ve Share tuşları alıyor. Yukarıda, biraz kenarlara doğru itilen bu tuşlara yanlışlıkla basmak gibi bir durum söz konusu olmuyor, bu açıdan rahatsınız. Herhangi bir oyun sırasında Options tuşuna bastığınızda oyun duraklatılıyor ve karşınıza seçenekler menüsü çıkıyor; tıpkı Start butonuna basıldığında olanlar gibi. Share ise oyun içinde kaydedilen ekran görüntüleri veya videoların sosyal ağlarda paylaşımını sağlıyor.

sony-playstation-4-dualshock-00006

DualShock 4 oyun kumandasının üstünde yer alan kulaklık jakı kullanıcıları fazlasıyla sevindirecektir. Gece herkes yatağına çekildiğinde oyun oynamaya devam etmek istiyor, ancak kısık ses nedeniyle yeterli zevki alamayacağınızı düşünüyorsanız, aklınıza gelen şey TV’ye kulaklık bağlamak olacaktır. Ancak bu durum hareket kabiliyetinizi kısıtlayacaktır. Ne var ki, DualShock 4’ün kumandası üzerinde yer alan standart kulaklık jakına bir kulaklık bağlayarak engelleri aşabilir, etraftakileri rahatsız etmeden dilediğiniz gibi oyun keyfine varabilirsiniz. Kulaklığın tüm sistem seslerini yansıtması için Ayarlar içinde yer alan Ekran ve Ses bölümü altını ziyaret etmeli ve buradan gerekli ayarı yapmalısınız. Bu arada kumanda üzerindeki hoparlör bazı oyunlarda ikincil ses çıkışı işlevi görüyor, sadece telsiz seslerini veya çeşitli komutları yansıtıyor.

Kumanda tek bir şarjla 7-8 saat aralıksız oyun oynama imkanı sağlıyor. microUSB portu üzerinden şarj işlemi mümkün; ister konsola isterseniz bilgisayara bağlayarak şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. PS4’ün Ayarlar bölümünde yer alan bir seçenek aracılığıyla konsol bekleme modundayken de DualShock 4 kumandayı şarj edebilirsiniz.

Galeri: DualShock 4

 

 

Kullanıcı Arayüzü

PlayStation 4’ü ilk kez çalıştırdığınızda sizi yaklaşık 20 dakika sürecek olan bir kurulum süreci bekliyor. Bu süre içinde son sürüm yazılım (incelemeyi hazırladığımız sırada 1.52’ydi) indirilecek ve sisteminiz güncel hâle getirilecek. Kendinize bir oyuncu profili oluşturarak oyun ve ayarlarınızı kayıt altına alabilirsiniz. Bu profil oluşturma işlemine bir Sony PSN hesabı oluşturmak ve bunu Facebook profilinize bağlamak da dahil. Eğer daha önce PSN hesabı oluşturduysanız, o bilgilerinizle doğrudan giriş yapabilirsiniz.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00027

Herhangi bir kullanıcı profili oluşturmadan, PS4’e Misafir girişi yapabilirsiniz. Ancak bu durumda oyunlarda kaydettiğiniz ilerlemeler veya bilgileriniz kaydedilmeyecek, kullanıcı çıkışı yaptığınızda bunları kaybeeceksiniz.

Güncelleme, PSN hesabı ve profil oluşturma gibi tüm kurulum adımlarını tamamladıktan sonra karşınıza çıkacak PlayStation 4 kullanıcı arayüzü daha önce PS3 kullandıysanız size çok da yabancı gelmeyecektir. Ancak karşımızda daha fazla kişiselleştirme içeren bir kullanıcı arayüzünün bulunduğunu görüyoruz. Sadece son hareketler veya başarılar gösterilmekle kalmıyor, oyun ve PlayStation Store’dan diğer içerik tavsiyeleri de ana sayfada gösteriliyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00004

Tabii ki, Türkiye’deki PS4 sistemlerinde yer alan başlangıç ekranı yurt dışındakilere göre biraz daha fakir. İki parçalı yapıdan oluşan ve DualShock 4’ün analog kumandasını yukarı ve aşağı hareket ettirerek geçiş yapılan menülerden birincili hızlı şekilde oyuna başlama fırsatı sunuyor. Yenilikler bölümü altında PlayStation 4 üzerindeki son faaliyetleriniz listelenirken son oynadığınız oyunlar veya açtığınız uygulamalar da bu listede gösteriliyor. PlayStation 4’te disk üzerinden başlattığınız veya dahili hafızadan yürüttüğünüz oyunlar, İnternet Tarayıcısı, PlayStation’dan Canlı Yayın ve indirilen oyunları barındıran Kütüphane bölümü birincil menüde yer alıyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00011

Daha küçük ikonlardan oluşan ve daha zengin görünümlü ikincil menüde ise PlayStation Store, Bildirimler, Arkadaşlar, Mesajlar, Parti, Profil, Kupalar, Ayarlar ve Güç gibi unsurları görüyoruz. Birincil menü ön plandayken ikincil menünün de başlıca unsurları; PlayStation Store, bildirimler, profil ve kupalar da üstte yer alan bir çubuk üstünde sergileniyor. Ayrıca ekranın sağ üst köşesinde saat bilgisini görmek de mümkün.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00019

Bildirimler sayfası altında da indirilen oyunlar, yüklenen içerikler, oyun uyarıları, gelen davetler gibi içerikler kategori bazında gösteriliyor. Kullanıcı arayüzü içinde de bildirimler biraz daha ön plana çıkarılmış gibi görünüyor. Bildirimlerin kullanıcının dikkatini kolaylıkla çekeceği şekilde gösterilmesi güzel, ancak tüm bildirimleri bir arada görmek için Bildirimler sayfasına gitmek gerekiyor. Bu da birkaç analog çubuk hareketini gerektiriyor.

PlayStation Network ve Store

Sony’nin gelecekte PlayStation 4’ten daha fazla gelir elde etmesine yönelik stratejide PlayStation Network merkezde bulunuyor. PlayStation 4 kullanıcılarının birbirleriyle oyun oynamaları için belirli bir ücreti gözden çıkarmaları gerekiyor. Söz konusu hizmet PlayStation Plus kapsamında sunuluyor. Yeni bir PSN profili açan PS4 kullanıcıları PlayStation Plus’ı 14 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabiliyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00013

PlayStation Plus’a 1 aylık, 3 aylık ve 1 yıllık dönemler için 14, 29 veya 99 TL ödeyerek abone olmak mümkün. Kredi kartı bilgileriniz Sony’nin sisteminde kaydediliyor ve dönem sonunda otomatik olarak yenileme yapılıyor. Eğer otomatik yenileme istemiyorsanız, PlayStation 4’te yer alan profil ayarları bölümünden otomatik yenilemeyi kapatabilirsiniz.

Sony PlayStation Plus aboneliğini daha çekici hâle getirmek amacıyla bazı oyunları çeşitli dönemler için ücretsiz olarak indirme fırsatı sunuyor. Bu nedenle sadece çoklu oyuncu desteği için para vermek istemeyenlere PlayStation Plus aboneliği daha çekici hâle getiriliyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00002

Yukarıdaki “Kullanıcı Arayüzü” bölümünde de bahsettiğimiz gibi, PlayStation Network başlangıç ekranının kalbine yerleşiyor. Yenilikler bölümü üzerinden PlayStation Network üstündeki tüm faaliyetlerinizi, arkadaşlarınızın neler yaptıklarını takip edebilirsiniz. Google+ tarzı bir dizilime sahip olan PlayStation Network girişleri sayesinde ağda neler olup bittiğini görme fırsatına sahipsiniz.

İkincil menü üzerinden ulaşılan Arkadaşlar bölümü altından PS4 sahipleriyle yeni arkadaşlıklar kurabilir, onlar çevrim içi olduklarında oyun isteği gönderebilir ve birlikte oyun oynamaya başlayabilirsiniz, tabii ki, çoklu oyuncu desteği için para verdiğiniz takdirde. Arkadaşlar bölümü PlayStation Network üzerindeki arkadaşlarınızı bulmanıza, takip etmenize ve yönetmenize olanak sağlıyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00020

Profil bölümüyse sizin PlayStation Network içindeki özel sayfanız. Burada kupalar, son etkinlikleriniz, arkadaşlarınız ve hakkınızdaki bilgiler bir Facebook profilinde olduğu gibi gösteriliyor.

PlayStation 4 oyunlarını disk olarak satın alabileceğiniz gibi, PlayStation Store üzerinden de dijital kopyalarını satın alabilirsiniz. Türkiye’ye de açık olan PlayStation Store’da FIFA’dan Killzone Shadow Fall’a kadar birçok oyun bulunuyor. PlayStation Plus aboneliğini de PlayStation Store bölümünden başlatabilirsiniz. Daha önce PlayStation Store’dan satın alınan PS3 oyunlarının PS4 versiyonlarına indirimli fiyatlarla terfi imkanı da PlayStation Store’da bulunuyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00012

PlayStation Store’da karışmak biraz karışık görünüyor. PlayStation Plus biraz daha ön plana çıkarılmış gibi görünüyor. Oyunları görmek için sol sütunda bulunan Oyunlar bağlantısını seçmeniz gerekiyor. Yurt dışındaki PlayStation Store’lar içinde uygulama ve multimedya bölümleri de bulunuyor. Ancak Türkiye’deki kullanıcılar şimdilik bunlardan yoksun şekilde idare etmek zorunda.

Oyunlar

PlayStation 4 henüz yeni bir konsol olduğu için destekleyen oyunların sayısı da nispeten düşük. Yine de, Sony’nin fena sayılmayacak bir başlangıç performansı ortaya koymadığını söyleyebiliriz. PlayStation Store’un oyun bölümüne baktığımızda Killzone Shadow Fall, FIFA 14, Call of Duty Ghosts, Assassins Creed IV, Need for Speed Rivals, Battlefield, Lego Marvel Super Heroes gibi popüler başlıkları görüyoruz. Bu oyunların 1080p desteğiyle sunulduğunu da belirtmek gerekiyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00017

Bu oyunları herhangi bir fiziksel mağazadan Blu-ray disk olarak satın alıp kurabileceğiniz gibi, PlayStation Network’te kayıtlı olan kredi kartı bilgilerinizi de kullanarak, dijital kopyasını satın alıp PS4’e indirebilirsiniz. Oyunların fiziksel ve dijital kopyaları arasında fiyat farkı yok gibi görünüyor. Halbuki dijital kopyalar lehine yapılacak küçük bir indirim dijital dağıtımı daha çekici hâle getirebilir.

PlayStation Store’dan satın aldığınız dijital kopyaların boyutları genellikle büyük oluyor. Bu durum aklınıza oyunu oynamak için uzun bir süre beklemek zorunda olduğunuzu aklınıza getirebilir, ancak Sony bunu düşünerek PS4’e indirirken oyun oynama imkanı getirmiş. Dijital oyun kopyası parçalar hâlinde indiriliyor ve böylelikle oyunu, tabii ki belirli özellikler kısıtlanmış şekilde oynama fırsatı elde ediyorsunuz. Oyundan çıkıp tekrar girdiğinizde yeni unsurların eklendiğini görüyorsunuz ve oyunun indirme işlemi bittikten sonra da oyun keyfini eksiksiz yaşamanız mümkün oluyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00016

PlayStation Store’da FIFA 14 gibi bazı oyunların demo versiyonu da sunuluyor. Bu gibi demolar sayesinde oyun için para vermeden önce neye benzediğini görmek mümkün oluyor.

PlayStation Plus aboneliğinin en önemli avantajını çoklu oyuncu desteğini getirmesi olduğunu söylemiştik. Ancak bu aboneliğin oyun dağıtımı konusunda da bir avantajı bulunuyor. Sony seçtiği oyun veya oyunları belirli bir zaman aralığı için ücretsiz olarak sunuyor. PlayStation Plus aboneleri de bu şekilde oyun kütüphanelerine para ödemeden yeni başlıklar ekleme fırsatı elde ediyor. PS4’ü test ederken açmış olduğumuz PlayStation Plus deneme aboneliği süresi boyunca Resogun ve Warframe gibi oyunları bu şekilde indirip oynama fırsatı bulduk.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00008

PS4 ile birlikte gönderilen iki farklı Sony oyununu da test etme fırsatı bulduk: Killzone Shadow Fall ve Knack. Killzone Shadow Fall, Sony’nin PS4’ü birlikte lanse ettiği seçkin oyunlardan bir tanesi ve gerçekten etkileyici. Ses efektleri, grafikler, görseller sayesinde gerçekten oyun oynarken kendinizi bir aksiyon filminde hissetmeniz mümkün oluyor. Killzone Shadow Fall Türkçe dil desteğine de sahip. Bu sayede oyunun hikayesine daha kolay şekilde çekiliyor, oyun içindeki komutları daha iyi anlıyorsunuz. Oyunun tecrübeye göre acemi, orta, tecrübeli modları bulunuyor. Pek bu oyunlarla haşır neşir olmadığımız için doğal olarak seçimimiz acemi mod yönünde oldu. Oyun süresince yardımcı olan tuş kılavuzları sayesinde ilerlemek biraz daha kolay oldu. DualShock 4 de oyunu en rahat şekilde yönetmeyi sağlıyor. Kumanda üzerindeki hoparlör de oyun içindeki bazı sesleri yansıtmasıyla yardımcı olurken, yine kumanda üstündeki lamba da sağlık durumunuzu görmenize imkan tanıyor.

Knack de Killzone Shadow Fall kadar etkileyici bir grafik akıcılığına sahip olmasa da, oynaması epey eğlenceli bir oyun. Aslında Knack’i Killzone Shadow Fall’dan daha fazla eğlenceli bulduğumuzu söylemeliyiz ki, bu sadece kişisel bir seçim. Knack adlı kahramanın Goblinler’i alt etme macerası sırasında epey eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Knack’in güneş enerjisini toplarken DualShock 4’ün hoparlöründen yayılan şıkırtı seslerini duymak bir hayli güzel oluyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00010

PlayStation Store’da sadece dijital içerikler de bulunuyor. Bunları ücretsiz veya ücretli olarak indirebilir ve konsol üzerinde oynayabileceğiniz oyun seçeneklerini artırabilirsiniz. Bu oyunlar arasında Angry Birds Star Wars II de bulunuyor. Ancak bu oyunu PS4’te oynamanın bedeli 94 TL. Halbuki aynı oyunu Android tablet veya akıllı telefonlarda ücretsiz şekilde oynamak mümkün. Tabii ki, büyük ekranda Angry Birds oynamanın keyfi başka olabilir ve biçilen değeri karşılıyordur.

DualShock 4 üzerinde yer alan Share butonuna bastığınızda oyun oturumunuzun video görüntüsünü veya anlık bir ekran görüntüsünü sosyal ağlarda paylaşma fırsatı elde ediyorsunuz. Video Facebook’ta paylaşılırken anlık görüntülerin paylaşımı Facebook veya Twitter üzerinden yapılabiliyor. Giriştiğiniz bir mücadeleyi veya attığınız enfes bir golü Facebook üzerinden paylaşarak arkadaşlarınızın başardığınız bu önemli işi görmesini sağlayabilirsiniz.

Uygulamalar

Yurt dışında satılan PS4’ler uygulama desteği açısından biraz daha zengin. PlayStation Store içinde Uygulamalar için özel bir mağaza var, ancak Türkiye’deki PS4’lere özel mağaza böyle bir bölüm içermiyor. En azından şimdilik özel uygulama desteği olmadan idare etmek gerekiyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00007

PS4 kullanıcıları konsollarını ilk kez açtıklarında İnternet Tarayıcısının kendilerini hazır şekilde beklediğini görecekler. Artık internette gezinmek için birçok farklı araç var, ancak işiniz konsola kaldığında PS4 ihtiyaçlarınızı karşılayacak yeterlilikte bir internette gezinme deneyimi sunmayı başarıyor. İnternet tarayıcısı web sayfalarını yerleştirilmiş olan videoları da oynatıyor.

PlayStation’dan Canlı Yayın uygulaması başkalarının PS4 oyunlarını izleme veya kendi oyununuzu Twitch veya Ustream gibi servisler üzerinden canlı yayınlama fırsatı veriyor. Böylelikle oynayamadığınız oyunların keyfini, en azından izleyerek biraz olsun çıkarma şansına sahipsiniz. Çocukluğumuzda hepimizin başından böyle anlar geçmiştir ve PS4’te de bu şekildew geçmişi anabilirsiniz. Ayrıca oyun canlı yayınlarını izlemek satın almayı düşündüğünüz oyunlar hakkında da size ön fikir verme niteliği taşıyacaktır.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00005

Eğer bir iPhone veya Android telefon sahibiyseniz, yardımcı PlayStation uygulamasını cihazınıza yükleyerek PS4 deneyimini biraz daha öteye taşıyabilirsiniz. PlayStation mobil uygulaması PS4’e bağlandıktan sonra, PS4 kullanıcı arayüzünde gezinme, mobil cihazın sanal klavyesini kullanarak metin girme, çeşitli oyunlarda mobil cihaz ekranını ikinci ekran olarak kullanma gibi işlevler sunuluyor.

PlayStation uygulamasını kullanmaya başlamadan önce Sony PSN hesap bilgilerinizle uygulamaya giriş yapmak zorundasınız. Daha sonra PS4’ün Ayarlar bölümü altında bulunan PlayStation App Bağlantı Ayarları bölümü üzerinden uygulama ile konsol bağlantısını gerçekleştirebilirsiniz.

sony-playstation-app

PlayStation App PS4’ü kontrol etmenin dışında PSN profilinizi yönetme imkanı da sunuyor. Ayrıca PlayStation Store’a açılan bir bağlantı da içeriyor. PlayStation Store üzerinden gezinti internet tarayıcısı üzerinden sağlanıyor. Tahmin ediyoruz ki, Sony uygulama içi satın alma gelirlerini paylaşmak için böyle bir adım atmış olmalı. PlayStation 4’ünüzü etkinleştirdiğiniz takdirde mobil cihaz üzerinden satın aldığınız bir oyunun hemen konsola indirilmesini başlatabilirsiniz.

Diyelim ki, dışarıdasınız ve PlayStation Store’da gezinerek bir veya birkaç oyun satın aldınız. Daha dışarıdayken bunların konsola indirilmesini başlatabilir ve eve geldiğinizde istediğiniz oyunu kuruluma hazır şekilde bulabilirsiniz.

Ayarlar

Sony PlayStation 4’ün ikincil menüsü üzerinden ulaşılan Ayarlar bölümü altında konsolunuzla ilgili tüm ayarları bulabilirsiniz. Veri toplama, bildirimler, ebeveyn kontrolleri, oturum ayarları, sistem depolama alanının yönetimi, cihazların kontrolü, Remote Play gibi ayarları Ayarlar menüsü altında bulmak mümkün.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00022

PS4’ün dahili hafızasındaki oyun ve uygulama verilerini Sony PlayStation Network çevrim içi depolama alanına veya USB portuna bağlayacağınız bir USB parmak sürücüsüne taşıyabilir, bu şekilde verilerinizi farklı PS4’ler arasında da taşıyabilirsiniz. Sistem Depolama Alanı Yönetimi bölümü de elimizdeki 500 GB kapasiteli Sony PS4’ün hafızasının ne kadarlık bölümünün hangi içeriklerle dolu olduğunu ve ne kadar boş alanın kaldığını gösteriyor.

PlayStation 4’ün ağ bağlantısını sağlama, sistem yazılım güncellemelerini kontrol etme gibi unsurlar da Ayarlar altında yer alıyor. Cihazlar bölümü altında da Bluetooth, ses, kontrol, harici klavye, PlayStation Camera gibi cihazların bağlantılarını sağlamak mümkün oluyor.

sony-playstation-4-kullanici-arayuzu-00024

PlayStation 4 kullanıcı arayüzü açıkken, arka planda çalan sesten rahatsız olursanız, bu sesin kapatılması için de Ayarlar altında bulunan Ses ve Ekran seçeneğini takip etmeli ve Sistem Müziği seçeneğinin karşısındaki seçimi kaldırmanız gerekiyor.

Sonuç

PlayStation 4’ün önemli yenilikleri arasında bulunan PlayStation Camera’yı test ürünü sağlanmadığı için test edemedik. Aynı şekilde elimizde bir PS Vita konsol bulunmadığı için Remote Play özelliğini de deneyimleme fırsatı bulamadık. Ancak bunların opsiyonel, yani kullanıcının imkanlarına bağlı işlevler olduğunu düşünecek olursak, yaptığımız PS4 incelemesinin çok da eksik kalmadığını söyleyebiliriz.

sony-playstation-4-inceleme-00012

Sony tıpkı 2006 yılında olduğu gibi güçlü ve önümüzdeki birkaç yılı rahatlıkla götürecek, geleceği düşünen bir donanım geliştirmiş. İleride çıkacak yazılım güncellemeleriyle birlikte konsolun yeni işlevler kazanacağını da rahatlıkla söyleyebiliriz.

PlayStation 4 henüz yepyeni bir konsol olduğu için imkanları biraz kısıtlı. İmkanlar derken teknik özelliklerini ve performansını kastetmiyoruz. Kastettiğimiz şey PS4 için sunulan içerik desteği ve yazılımsal özellikler. Her ne kadar Sony daha başlangıçta güçlü ve iddialı başlıkları PS4 için uygun hâle getirmiş olsa da, oyun seçeneği hâlâ fazla değil. Neyse ki, bu sorun fazla uzun süreli olmayacak, 2014’te yepyeni PS4 oyunlarının hızlı şekilde ve fazla sayıda çıkacağını düşünüyoruz. Blu-ray disk olarak satın almanın yanı sıra, PlayStation Store’dan da dijital versiyonların satın alınmasına fırsat sunulması da memnun edici. Ancak fiyatlar biraz daha uygun hâle getirilse, dijital içerik dağıtım kanalı daha cazip hâle getirilebilir.

sony-playstation-4-inceleme-00011

Türkiye’de satılan PS4’ler uygulama desteği bakımından henüz yetersiz. PlayStation Store’da üçüncü taraf uygulamaları barındıran Uygulamalar bölümünün Türkiye için açık olmaması en büyük neden olarak gösterilebilir. PS4 daha fazla kullanıcıya açıldıkça üçüncü taraf uygulama konusunda engellerin de kalkacağını tahmin ediyoruz.

Yine Türkiye’ye açık olmayan Sony Music Unlimited ve Video Unlimited servislerinin eksikliği de PS4’ün multimedya ayaklarının eksik kalmasına neden oluyor. Blu-ray ve DVD filmlerinizi konsol aracılığıyla izleyebilirsiniz, ancak bunun dışında gidilebilecek çok fazla alan yok. En azından şu an için durum bu. Sony, PS4’e başlangıçta MP3 ve DLNA desteği de eklemedi, halbuki PS3’te bu işlevlerden yararlanmak mümkün oluyordu. Ancak ilerleyen aylarda gelecek yazılım güncellemeleriyle birlikte bu eksiklikler de kapatılacaktır.

Sonuç olarak, PlayStation 4 gerçekten de heyecan verici, güçlü ve sahip olmak isteyeceğiniz bir konsol. Her ne kadar mobil cihazlar konsol tadında oyun keyfi sunmaya başlasalar da, PlayStation’ın yeri ayrı. PS4 de bunun boş olmadığını gösteriyor. Ancak bazı unsurlar bakımından PlayStation 4 eksik kalıyor, onların önemlilerini yukarıda sıraladık. Ancak bunlar da gelecek güncellemelerle birlikte kapatılacak eksikler. Yani, PS4 sahiplerini ileride daha iyi günler bekliyor. PS4’ü şimdi veya daha sonra satın almak ise size kalmış.