Sony’nin bizim zaman dilimimize göre geceyarısı başlayan New York’taki basın toplantısında yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’ün duyurusu yapıldı. 2013’ün sonunda piyasaya çıkacak olan ürünün ne kadara satılacağıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Ayrıca Sony bu konsolun neye benzediğini de pek belli etmedi, ortada gösterilecek bir donanım yoktu. Duyuru daha çok Sony’nin gelecek nesil oyun konsolunun hangi işlev ve unsurlara sahip olacağına odaklanmıştı.
PlayStation 4, X86 tabanlı bir işlemci, PC’lerdekine benzer geliştirilmiş bir grafik işlemci ve 8 GB’lık GDDR5 bellek içerecek. 8 CPU çekirdeği barındıran konsol böylelikle hemen hemen 2 teraflopluk işlem performansı sağlayacak. Bu, gerçek zamanda 30 bin poligonun işlenebilmesi anlamına geliyor. Karşılaştırma yapılacak olursa, PS3’teki Heavy Rain oyunu 15 binlik bir poligon işleme hızı söz konusuydu. Konsolla birlikte üzerinde Vita’da olduğu gibi izleme dörtgeni ve oyuncuları ayırt etmeyi sağlayan ışık çubuğu barındıran yepyeni DualShock 4 oyun kumandası gelecek. PS4’te yer alacak 3D kamera sayesinde çubuğu kullanan oyuncuların çeşitli hareketleri kontrol edilecek.
Uzun yükleme sürelerinden sıkılanlar için yeni PlayStation 4 sadece güç butonuna basarak oyunu askıya alma ve yeniden balatma imkanı sunacak. Ayrıca konsolda yer alacak ikincil yonga sayesinde yükleme ve indirme işlemleri, cihaz kapalı olsa bile, yönetilebilecek; internetten indirilen dijital içerikler daha indirme işlemi sürerken oynanabilecek. Yükleme tarafına baktığımızda PS4’ün her zaman aktif video sıkıştırma özelliği sayesinde kullanıcılara anında video yükleme imkanı sunacağını, oyuncuların oyun içindeki ekran görüntülerini veya belirli bölümleri internet üzerinden anında paylaşmaya izin vereceğini görüyoruz.
Oyun görüntülerini hızlı bir şekilde sosyal platformlarda paylaşmanın yanı sıra sohbet de PlayStation 4’ün sosyal niteliklerinden bir tanesini oluşturuyor. Oyun konsolu başkaları tarafından oynanan oyunların izlenmesine izin veriyor. Ayrıca başkasının konsoluna bağlanıp onun konsolu üzerinden oyun oynamak gibi bir imkan da sunulacak. PlayStation 4 sahipleri akıllı telefonlarını veya diğer kişisel cihazlarını kullanarak videolarda gezinebilecek, yardımcı uygulamalardan yararlanabilecek. PlayStation 4 üzerinde çalışacak üçüncü taraf servisler arasında Facebook ve Ustream de bulunuyor.
Sony PlayStation 4’ü tanıttı, ama PlayStation Vita’yı da bir kenara atmıyor. Yazılımcılar ikinci ekran işlevi sayesinde PlayStation 4 oyunlarının Vita üzerinden de oynanmasına izin verecek. Amaç, tüm PlayStation 4 oyunlarının Vita üzerinden oynanabilmesini sağlamak. Ne var ki, yeni konsol mevcut PlayStation 3 oyunlarını oynatmak gibi bir imkan sunmayacak. PlayStation 3 oyunlarının internet üzerinden akıtılabilir şekilde oynanması gibi bir beklenti ne yazık ki gerçeğe dönüşmedi. Ancak Sony PlayStation 3 oyunlarının hemen hemen her cihazda oynanabilir olması için imkanları araştırmaya devam ediyor.
Sony, PlayStation 4’ün fiyatı ve tam olarak ne zaman çıkacağı dışında epey bilgi verdi. Önümüzdeki yazın hemen başında düzenlenecek olan E3’te konsolla ilgili yepyeni detayları göreceğimizi tahmin ediyoruz. Belki o zaman yeni donanımla ilgili bazı somut ayrıntıları da elde etmek mümkün olur.
İlgili >> The Verge, Sony PlayStation Blog