Teknoloji

Sony müzik yayın birimini satmayı değerlendirmiş

sony-new-york-merkez-180113

Bloomberg tarafından yayınlanan şirket içi e-posta sızıntıları, Sony’nin müzik yayın birimi Sony/ATV’yi satma fikrini değerlendirdiğini ortaya koyuyor. Sony Pictures’a düzenlenen sanal saldırının ardından internete düşen e-postalarda Sony’nin büyüme seçenekleri azaldığı için Sony/ATV’yi satma fikrini gündeme aldığı görülüyor. Söz konusu birim halihazırda dünyanın en geniş müzik katalogunu elinde bulunduruyor. 2 milyonu aşkın şarkının haklarını kontrol eden Sony/ATV’nin bünyesinde Beyonce, Jay-Z, Taylor Swift ve Bob Dylan gibi sanatçılara ait şarkıları katalogunda barındırıyor. Efsanevi grup The Beatles’ın pek çok şarkısının hak yönetimi de yine Sony/ATV tarafından gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz kasım ayına ait e-posta mesajlarında satış sürecini Sony Pictures CEO’su Michael Lynton, Sony Corporation of America (SCA) Başkanı Nicole Seligman ve SCA CFO’su Steve Kober’in yürüttüğü görülüyor. E-postalarda satış değerlendirmesi için “çok gizli” tanımlaması kullanırken, sürecin sadece birkaç üst düzey yöneticinin bilgisi dahilinde ilerlediği anlaşılıyor. Değerlendirme sürecinde Sony’nin Tokyo’da bulunan yöneticilerinin Sony/ATV’nin karmaşık ortaklık yapısı ve çevrim içi müzik servislerine yönelen ilgiye dair endişelerini dile getirmeleri de dikkat çekiyor.

Sony/ATV’nin yarısı Michael Jackson’ın varislerinin elinde bulunuyor. 2009 yılında hayatını kaybeden pop yıldızı, 1985 yılında müzik yayın şirketi ATV’yi satın almak için 47.5 milyon dolar ödemişti. 10 yıl sonra Jackson’ın şirketin yarısını Sony’ye satmasıyla birlikte şirket Sony/ATV adını alırken, 2012’de müzik imparatoru David Geffen ve Abu Dabi’nin yatırım kolu olan Mubadala Development isimli şirket Sony/ATV’ye ortak olmuştu. Sony/ATV’nin EMI’ın müzik yayın birimini 2.2 milyar dolar karşılığında satın alma sürecindeyse devreye daha çok ortak girmişti.

Mevcut mali yılı mobil biriminin yol açtığı zarar nedeniyle ilk öngörülerinin beş katı bir zararla kapatmayı bekleyen Sony için müzik yayın biriminin satışı zararı bir nebze de olsa hafifletme imkanı sunabilir. Ancak son derece gizli olarak yürütülen sürecin ortaya çıkmasının şirket ve potansiyel alıcılar nezdinde oluşturacağı etkiyi görmek için de beklemek gerekiyor.