Yıllık kazanç öngörülerini güncelleyen Sony, listeye ”iyi niyet bozulma ücreti” olarak tanımladığı 180 milyar yen (yaklaşık 3.7 milyar TL) tutarında yeni bir kalem daha ekledi. Bu ekstra yükün öngörüye eklenmesinin sebebiyse Sony’nin mobil iletişim birimi oldu. İlk etapta daha fazla akıllı telefon ve tablet satmayı öngören şirket, hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığının farkına varınca stratejisinde revizyona giderek zararı kabul etti. Böylelikle Sony’nin önümüzdeki mart ayınının sonunda bitecek mali yıl için toplam zarar beklentisi 4.4 milyar TL’yi aştı.
Birkaç yıldır yeniden yapılanma sürecinde olan Sony, CEO Kaz Hirai’nin çizdiği ”Tek Sony” planı çerçevesinde belli alanlara odaklanmaya ve daha sağlam bir şirkete dönüşmeye çalışıyor. Bu çabaların merkezindeyse Sony’nin mobil cihazlarına yönelik planları yer alıyor. Şirket bu plan doğrultusunda VAIO dizüstü bilgisayar serisi gibi ikonik ürünlerinin üretim sürecinden çekilme kararı almıştı.
Yeni dönemin omurgası olması beklenen mobil cihazların istenilen satış rakamlarına ulaşamamasının kabul edilmesi, Sony açısından beklenmedik bir kırılganlığa işaret ediyor. Öngörülerde gerçekleştirilen revizyon Sony’nin pazar payı kazanma adına cihazları düşük kâr marjlarıyla satma stratejisinin işe yaramadığını gösterirken, şirket strateji değişikliğine gerekçe olarak risk ve volatilitenin azaltılması ve daha dengeli kârlar elde etme isteği gösterildi. Bu da şirketin orta sınıf telefonların sayısını azaltacağı ve Xperia Z3 gibi üst sınıf cihazlara odaklanacağı anlamına geliyor.
Sony mobil pazarda ve rekabetçi ortamda yaşanan bariz değişimin de hedef revizyonunda önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Sony yönetimi tarafından alınan bu karar nedeniyle yatırımcılara bu yıl içinde kâr payı ödemesi yapılmayacak. Her şey rayına oturana dek Sony’nin yeniden kâra geçmesi pek olası gözükmüyor.