Sony ve Microsoft arasındaki Activision Blizzard veya daha da temelinde Call of Duty kavgası devam ediyor. Bu kavga şu sıralar yeniden alevlenmiş gibi görünüyor. Axios’un haberine göre; Microsoft, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından açılan dava çerçevesinde Sony yöneticilerinin çalışan dosyalarını görmek istedi. Yazılım devi, bunun keşif amacıyla talep edildiğini belirtti. Sony Microsoft’un bu talebini “aleni taciz” olarak tanımladı.
Sony tarafından mahkemeye gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Microsoft’un Sony Interactive Entertainment üst yönetiminin performans değerlendirmelerini görme talebi aleni bir tacizdir. İş davalarında bile mahkemenin bu tarz çalışan dosyalarına erişim için özel ve ilgili bir neden göstermeleri gerekir. Bu bir iş davası değil.”
Bu konuda mahkemenin de kararı Sony’den yana oldu. Davanın hakimi D. Michael Chappell, “Sony Interactive Entertainment bahsi geçen talebe karşı sunduğu gerekçeler yeterlidir” ifadesini kullanarak Microsoft’un talebini reddetti.
Activision Blizzard’ın patronu Bobby Kotick ise verdiği röportajlarda şirketinin Microsoft’a satış sürecinin tamamlanmasına yönelik isteğini sıklıkla dile getiriyor. İngiltere’den gelecek bir engelin ülkeyi Brexit sonrasında “Ölüm Vadisi” gibi göstereceğini söyleyen Kotick, Sony’yi de anlaşmayı sabote etmeye çalışmakla suçluyor. Sony’nin bu anlaşmayı engellemeye çalıştığını söylemek pek de yanlış değil.
Sony’nin üst yönetiminin Microsoft’la iletişimi kestiğini söyleyen Kotick, kendisinin de Sony yetkilileriyle görüşemediğini belirtti. Tüm bunları sabotaj çabası olarak niteleyen Activision Blizzard’ın patronu, kendilerinin veya Microsoft’un PlayStation’ı desteklemeyeceği fikrinin “saçma” olduğunu dile getirdi.
Sony Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasına neden karşı çıkıyor?
Sony Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasına en başta Call of Duty için karşı çıkıyor. Uzun süredir çok yakın çalışan Sony ve Activision’ın bu yakınlığının en somut göstergesi Call of Duty serisiydi. Bu seri ekseninde yapılan özel anlaşma ve sunulan içerikler sayesinde hem Sony hem de Activision büyük gelir elde etmişti. Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasının ardından bu imtiyazları kaybedecek olan Sony de sürece yönelik itirazların destekçisi olmuştu. Microsoft ise bütün bu itirazlara karşı çeşitli taahhütlerde bulunmuş ve Call of Duty’yi rakip konsollarda da tutma sözü vermişti.