Kaz Hirai’nin CEO’luk koltuğuna oturmasının ardından Sony’nin mobil birimi önemli bir kâr kaynağına dönüşürken, şirketin ürettiği aynasız dijital fotoğraf makineleri de profesyonel DSLR sınıfı fotoğraf makineleriyle yarışır hale gelmişti. Sony donanım kısmında işleri düzeltme konusunda önemli adımlar atsa da, diğer birimlerde yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Bunların başını ise şirketin eğlence birimi çekiyor. Birimin istenilen performansı gösterememesi ve artan zararları nedeniyle sürekli olarak eleştirilen Sony, film ve eğlence biriminin küçülerek yeniden yapılanmasına ilişkin planı kamuoyuyla paylaştı.
Sony’nin film ve eğlence birimi olan Sony Entertainment’ın ana şirketten ayrılarak bağımsız bir biçimde faaliyet göstermesi gerektiği düşüncesi şirketin bazı büyük hissedarları tarafından dile getirilmiş, ancak CEO Kaz Hirai şirketin yatay entegrasyonunu ve olası bir sinerji kaybını gerekçe göstererek bu öneriyi geri çevirmişti. Hirai’nin bahsettiği yatay entegrasyonun örnekleri arasında şirketin yeni gözde telefonu Xperia Z1’de Elysium filmini ücretsiz indirme hakkının bulunması, James Bond serisinin son filmi olan Skyfall’da Xperia T’nin kullanılması, Vaio bilgisayarların Sony Entertainment veya alt şirketi Columbia Pictures tarafından dağıtılan filmlere yerleştirilmesi bulunuyor.
Elden çıkarmayı reddetse de, Sony de eğlence biriminde bir şeylerin değişmesi gerektiğini kabul ediyor. Beyaz Saray Düştü ve Şirinler 2 gibi filmlerin gişe performansının beklentilerin fazlasıyla altında kalması nedeniyle açıklanan son çeyrek rakamlarında eğlence biriminin yüksek miktarda zarar ettiği görülmüştü. Eğlence bütçesinden 250 milyon dolarlık bir kesinti yapmaya karar veren Sony, yıl içinde vizyona çıkaracağı filmlerin sayısını da 23’ten 18’e indirdi. LA Times’ta yer alan habere göre, danışmanlık şirketinin çalışmalarını tamamlamasının ardından 100 milyon dolarlık bir kesintinin daha yapılması muhtemel gözükyor. Hissedarların endişelerini hafifletmek için birimin şeffaflığını artırmayı planlayan şirket, daha kârlı olarak nitelenen televizyona yönelik yapımların sayısını da artırmayı hedefliyor.
Büyük resme bakıldığı zaman Sony’nin ”Tek Sony” planı çerçevesinde uzun vadeli olarak eğlence sektöründeki varlığını sürdürmek istediği görülürken, şirketin endişeli hissedarları rahatlatmak için bazı tavizler vermesi de gözden kaçmıyor. Bu amaç doğrultusunda alınan önlemlerin ne kadar faydalı olacağını görmek içinse biraz daha beklemek gerekiyor.