Manşetler

Sony düşen satışlara rağmen zararını azalttı

Sony, mali yılın ikinci çeyreğine ait sonuçları gün itibariyle açıkladı. Rakamlara bakıldığında 5.7 milyar dolar zararla kapatılan geçtiğimiz mali yılın ve hayal kırıklığına uğratan bir önceki çeyreğin ardından işler biraz olsun düzelmişe benziyor. Şirket, mali yılın ikinci çeyreğinde 20.5 milyar dolar gelir ve 198 milyon dolar zarar açıkladı. Bir önceki çeyrekte kaydedilen 312 milyon dolar ve geçtiğimiz mali yılın ikinci çeyreğinde kaydedilen 350 milyon dolarlık zarar göz önüne alındığında şirketin mali tablosunun iyiye gittiği görülüyor. Bu iyileşmenin Sony’nin ana faaliyet alanlarındaki düşük performansa ve Çin’de yaşanan sıkıntılara rağmen gerçekleşmesi iyileşmeyi daha değerli kılıyor. Bu rakamlarla birlikte Sony 31 Mart 2013’te sona erecek mali yılı 160 milyon dolar kâr ile kapatma hedefine tutunmaya devam etti.

Vergilerden önce Sony’nin operasyonel kârı 388 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde şirket 20 milyon dolar operasyonel zararı bilançolarına işlemişti. Yeniden yapılanma maliyetlerindeki yüzde 60’lık düşüş bu durumda etkili olurken, Sony küçük ve orta büyüklükteki işlerinden kaynaklanan giderlerde de önemli bir kesinti sağlamayı başardı. Şirket geçtiğimiz yıl Tayland’da yaşanan sel felaketinden ötürü 170 milyon dolarlık bir ödeme alırken, kimya biriminin satışından da 105 milyon dolar gelir elde edildi.

Kaz Hirai’nin CEO olmasıyla birlikte ana faaliyet alanlarına yoğunlaşan şirket oyun, görüntüleme ve mobil birimlerini bu kapsama almıştı. Ancak, bu üç birim de beklenenden uzak bir performans sergileyerek hayal kırıklığı yarattı. Oyun biriminin satışları yüzde 16 geriledi ve birim 29 milyon dolar operasyonel kâr elde edebildi. Görüntüleme birimi de benzer bir performans sergiledi. Birimin satışları yüzde 17 gerilerken, operasyonel kâr 33 milyon dolar oldu. Yaşanan bu düşüşlerin ardından Sony sene sonu beklentilerinde revizyona gitti. Şirket satılması beklenen PSP ve Vita konsol sayısını 12 milyondan 10 milyona çekerken, kompakt kameralarda da hedef 18 milyondan 16 milyona çekildi. PlayStation 3 için belirlenen 16 milyonluk hedef ise korundu. Şirketin PC üretimini de kapsayan Mobil Ürünler ve İletişim birimi ise daha ilginç bir performansa imza attı. Birimin satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre ikiye katlansa da, 29 milyon dolarlık operasyonel zarar kaydedildi. Sony, yaşanan artışın Sony Ericsson ortaklığında Ericsson hisselerinin alınması ile paralel olduğunu ve durumun birim satışına fazla yansımadığını açıkladı. PC satışlarında ise belirgin bir düşüş yaşandı. Sony’nin TV işini de kapsayan Ev Eğlence ve Ses birimi ise yüzde 25’lik satış kaybıyla 203 milyon dolar operasyonel zarara imza attı.

Sony zorlu bir çeyreği geride bırakırken, performans olarak beklenen verim henüz sağlanmasa da Kaz Hirai’nin yeniden yapılanma planının işe yaradığı görülüyor. Kabus gibi geçen 2011’in ardından yenin inatçı bir biçimde güçlü pozisyonu korumasına rağmen işleri kısa sürede kendi lehine çevirebilirse her şeyin Sony adına çok daha iyi olacağı söylenebilir.

İlgili >> Sony