Akıllı telefonların kameraları giderek daha yüksek megapiksel sayılarına ulaşıyor, gelişmiş özellikler kazanıyor. Bunun sonucunda günlük hayatta veya seyahatlerde akıllı telefon kameralarına daha fazla güvenir olduk. Bu durum kompakt dijital fotoğraf makinelerine olan ilgiyi biraz azalttı. Bu segmentin ürünleri de NFC ve Wi-Fi gibi desteklerle açığı kapatmaya çalışıyor. Hem akıllı telefon hem de dijital fotoğraf makinesi pazarında iddialı oyunculardan biri olan Sony geçtiğimiz eylül ayında farklı iki ürünle tüketicilerin karşısına çıktı.
Sony Cyber-shot QX10 ve QX100 adlarını taşıyan ürünler “lens kamera” olarak nitelendiriliyor, sıradan bir kameradan farklı olarak vizör veya ekran barındırmıyor, sadece lens bölümünden oluşuyor. Wi-Fi ve NFC desteğine sahip olan, bağlandığı mobil cihazla kontrol edilebilen bu Cyber-shot lens kameralardan QX100 Sony’nin amiral gemilerinden RX100 Mark II’yle aynı optik sistemi barındırırken, QX10 ise daha mütevazı yapısıyla genel kullanıcı kitlesini hedefliyor. QX10 ile ilgili izlenimlerimizi yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları:
Donanım – Yazılım – Performans ve Batarya – Görüntü Kalitesi – Sonuç
Donanım
“Lens kamera” olarak nitelendirilen QX10 doğal olarak bir lens görünümüne sahip. Görüntü itibariyla bir değiştirilebilir lensli makinenin gövdesine tutturabilir gibi görünen bu aygıtın içinde 1/2.3 inç, 18.9 megapiksel sensör bulunuyor. Bu boyutlara sahip olan sensör genellikle orta seviyedeki basçek kameralarda yer alıyor. f/3.3-5.9 10x optik zum G lensin de akıllı telefonlara yerleştirilmiş lenslerden daha büyük olduğunu da söylemek gerekiyor.
Sony QX10 kapalıyken lens bir kapakla örtülü şekilde duruyor. Tepesinde bulunan güç butonuna bastığınızda kapak açılıyor ve lens sistemi öne çıkıyor. Cihazın önden bakıldığında sağda kalan tarafında deklanşör tuşu ve optik zum ayar düğmeleri bulunuyor. Bunların karşısına gelen tarafta ise küçük bir LED ekran dikkat çekiyor. Bu ekranda microSD kartın takılı olup olmadığı veya pil durumuyla ilgili bilgiler gösteriliyor. Altta tripod bağlantısını sağlayan bir yuva dikkat çekiyor, bu da QX10’un bir tripoda sabitlenip, akıllı telefonla uzaktan kumanda edilerek fotoğraf veya video çekimi yapılabileceğini gösteriyor.
Deklanşör tuşunun olduğu tarafta, tuşun hemen altında bir kapak arkasına gizlenmiş microUSB portu bulunuyor. Bu port hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı için kullanılıyor. Portun karşısına gelecek taraftaysa bileklik kayışının bağlanmasını sağlayan bir delik bulunuyor. Kutu içinden de bir adet bilek kayışı çıkıyor.
QX10’un arkasında yer alan kapağı parmağınızla aşağı iterek açtığınızda karşınıza değiştirilebilir lityum iyon batarya çıkıyor. Bataryanın hemen altında da microSD kart yuvası bulunuyor. QX10 ile yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekimi veya video kaydı yapmak için bir bellek kartına ihtiyaç var.
Sony Cyber-shot QX10’un akıllı telefona monte edilmesini sağlayan bir bağlantı aksesuarı da kutuda bulunuyor. Bu aksesuar sayesinde yaklaşık 5.5 inç ekran büyüklüğüne sahip olan akıllı telefonlara QX10’u monte etmek mümkün oluyor. Bu aksesuar QX10’un gövdesine, arkada yer alan oluklara oturtularak monte ediliyor, yuvaya oturttuktan sonra hafif bir çevrimle mekanizma kilitleniyor. Bu arada QX10’un tabletlere monte edilmesini sağlayan benzer bir aksesuar da opsiyonel olarak sunuluyor.
Bağlantı aksesuarının bir yüzünde yer alan iki kanadı açarak ve yuvasında ok işareti bulunan kanadı yukarı çekerek akıllı telefona monte edebilirsiniz. Kanadın akıllı telefonla temas eden iç yüzeyleri lastikle kaplı olduğu için akıllı telefonun herhangi bir zarar görmesi de söz konusu olmuyor.
Yazılım
Sony Cyber-shot QX10’un çekim sırasında kılavuzluk edecek, görsel geri bildirim sağlayacak bir ekranı veya vizörü bulunmuyor. Cihazın üstünde yer alan deklanşör tuşunu kullanarak gelişigüzel fotoğraf ve video çekebilirsiniz, ancak ne çektiğinizi belirleme ve sonrasında ön izlemek için PlayMemories uygulamasına ihtiyacınız var. Sony’nin geliştirdiği PlayMemories mobil uygulaması iOS ve Android versiyonlarıyla iPhone ve Android telefon kullanıcılarına destek veriyor.
QX10 dahili Wi-Fi desteğine sahip ve kendisini bağlantı kurulabilecek bir Wi-Fi kişisel erişim noktası olarak gösteriyor. Eğer bir iPhone sahibiyseniz, öncelikle Wi-Fi ayarlarına girerek telefonunuzu QX10’un Wi-Fi erişim noktasına bağlamanız gerekiyor. Söz konusu ağın SSID ve şifre bilgileri QX10’un pil kapağının altında yer alıyor. Şifreyi bir kere girdikten sonra bu ağ cihaz tarafından kaydedileceği için daha sonra QX10 ile iPhone’unuzu bağlamak istediğinizde yeniden şifre girmek zorunda kalmayacaksınız. Eğer Android telefonunuzda NFC özelliği yoksa, aynı adımlar sizin telefonunuz için de geçerli olacaktır.
Wi-Fi bağlantısını kurduktan sonra iPhone’unuza yüklediğiniz PlayMobile uygulamasını açarak QX10’u kullanmaya başlayabilirsiniz. PlayMobile’ı açtığınızda ilk önce bağlantının gerçekleştirilmekte olduğunu gösteren bir ekran kısa süre için gösterilecektir, sonrasında da karşınıza kamera arayüzü çıkacaktır.
PlayMemories kamera arayüzü akıllı telefonların alıştığımız o kamera arayüzlerinden çok da farklı değil. Yataydan baktığımızda ekranın sağında deklanşör tuşu, onun üstünde çekilen fotoğrafların yer aldığı galeriye açılan kısayol, sağ alt köşede Ayarlar kosayolu bulunuyor. Ekranın solundaysa sahne ve çekim modu ikonları yukarıda ve aşağıda sıralanıyor.
Eğer NFC desteğine sahip bir Android telefonunuz varsa, QX10 ile bağlantı çok daha kolay oluyor. Yapmanız gereken tek şey NFC bağlantısı açılmış olan akıllı telefonunuzun NFC bölgesini QX10’un güç butonunun hemen yanında bulunan NFC alanına temas ettirmek. Siz bunu yaptıktan hemen sonra PlayMemories uygulaması otomatik olarak açılacak ve bağlantı, sizin herhangi bir Wi-Fi şifresi girmenize gerek olmaksızın gerçekleştirilecek.
Sony QX10’un Akıllı Otomatik, Süper Otomatik ve Program Otomatik olmak üzere üç temel sahne modu bulunuyor. Akıllı Otomatik modda her türlü ayar otomatik olarak yapılıyor, size sadece çekeceğiniz kareyi belirleyip deklanşör tuşuna veya ikonuna basmak kalıyor. Süper Otomatik makro gibi çeşitli geliştirilmiş çekim araçlarından yararlanırken Program Otomatik mod da pozlama telafisi veya beyaz dengesi gibi ayarları elle yapmanızı mümkün kılıyor.
Diğer kamera ayarları arasında kamera sesini kapatıp açmak, fotoğraf çözünürlüğünü ve görüntü oranını değiştirmek bulunuyor. QX10 ile 4:3 görüntü oranlarında 18 ve 5 megapiksel, 16:9 görüntü oranlarında da 13 ve 2 megapiksel fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra zamanlayıcı sayesinde de çekim işlemini 2 ile 10 saniye geciktirmek mümkün oluyor.
QX10 ile çektiğiniz her fotoğrafın düşük çözünürlüklü versiyonu akıllı telefona kaydedilirken, yüksek çözünürlüklü versiyonların kaydı için QX10’a bir microSD kart takmanız gerekiyor. Düşük çözünürlüklü versiyonlar Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal ağlarda paylaşmak için ideal oluyor. Hem Android hem de iOS uygulamalarında paylaşım araçlarına ulaşım oldukça kolay, paylaşımın normal Galeri uygulaması üzerinden gerçekleştirilen paylaşımdan hiçbir farkı bulunmuyor.
Video kaydı gerçekleştirmek için microSD karta ihtiyacınız var. Film moduyla gerçekleştirilen video çekiminde fazla özelleştirme yapmak mümkün değil, sistem 1080p video kaydı yapmanıza izin veriyor.
Performans ve Batarya
Sony Cyber-shot QX10 ile birlikte akıllı telefon kamerasına göre daha kaliteli fotoğraflar çekmek mümkün olsa da, bunun için çeşitli fedakârlıklar gerekiyor. Lens kameranın açılması, Wi-Fi bağlantısının kurulumu ve PlayMemories uygulamasının başlatılması sırasında geçen süre çekim yapacağınız sahnenin uçup gitmesine neden olabilir. Bunu önlemek için QX10’un ve PlayMemories uygulamasının sürekli açık kalması gerekiyor, bu da batarya ömrü için iyi bir şey olmayacaktır.
QX10’u akıllı telefonla bağladıktan ve PlayMemories’i açtıktan sonra çeşitli gecikmelerin varlığı dikkatinizi çekecektir. Veri iletişimi kablosuz bağlantı üzerinden sağlandığı için bu gecikmeler normal sayılır. Örneğin kamerayı hareket ettirdiğinizde bu hareketin PlayMemories ekranına yansıması 1 saniye sonra olacaktır, ani hareketler de uygulamanın ekranına aynı hızda iletilmeyecektir. Öte yandan yakınlaştırma, uzaklaştırma ve çekim sırasında da hafif gecikmeler olacaktır, bunlar da gözardı edilebilir nitelikte.
Lens kameranın önden bakıldığında sol kenarında, Sony logosunun hemen altında bulunan LCD ekran üstünde QX10’un pil durumu gösteriliyor. Bunun dışında PlayMemories uygulaması içinde pil durumunu görmeyi sağlayan herhangi bir ayar yer alıyor. QX10’un pili tek bir şarjla 220 kadar fotoğraf veya 110 dakikalık video kaydı yapmaya izin veriyor. Eğer tüm gün çekim yapacaksanız yanınızda ikinci bir batarya daha barındırmanız yerinde olacaktır. Bu arada QX10’un kullanımı sadece lens kameranın değil, akıllı telefonun pilinden tükenmesine neden olacaktır, ne de olsa hem Wi-Fi bağlantısı hem de ekran aktif şekilde kullanılıyor.
Görüntü Kalitesi
Akıllı Otomatik veya Süper Otomatik modlarda yapılan çekimlerde pozlama ve beyaz dengesi ayarları otomatik olarak yapılıyor ve bu düzeyleri yerinde bulduğumuzu söyleyebiliriz. Gerçekten de QX10 ile çekilen düşük ışıklı iç ortamlarda bile fotoğrafların yeteri kadar aydınlık olduğunu gözlemledik. Eğer daha parlak kareler elde etmek, ayrıca fotoğraf tonunu da kendiniz ayarlamak istiyorsanız, bunları Program Otomatik modda gerçekleştirebilirsiniz. QX10 ile çekilen fotoğrafların renk doğruluğu da yüksek, ancak bazı zamanlarda aşırı doygunluk gözlenebiliyor, bu da kırmızı ve mavilerin abartıya kaçmasına neden oluyor. Öte yandan QX10’un barındırdığı optik stabilizasyon sistemi sayesinde, titreşimin çok fazla etki ettiği maksimum yakınlaştırma yapılmış karelerde bile düzgün, net sonuçlar elde etmeniz mümkün. Buna ek olarak optik stabilizasyon pozlama telafisinin yüksek olduğu çekimlerde, özellikle gece çekimlerinde net fotoğrafların elde edilmesini sağlayacaktır.
Galeri: Sony QX10 ile Çekilen Fotoğraflar
Sony QX10’un tasarımı bu cihazın akıllı telefondan çıkarılarak bir tripoda veya herhangi bir yere sabitlenmesine olanak sağlıyor. Bu da farklı açılardan etkileyici kareler yakalayabileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik akıllı telefonu bir uzaktan kumanda gibi kullanmak mümkün olduğu, sonuç olarak kameraya fiziksel temas bulunmadığı için de QX10 ile, yüksek pozlama telafisi yapılmış ayarlarda bile net sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Benzer durum videolar için de geçerli.
Ses ve görüntü kalitesi açısından Sony QX10 ile çekilen videolar başarılı. Ancak özellikle akıllı telefona monte edilmiş şekilde yaptığınız çekimlerde, elinize binen ağırlık arttığı için titreşim de doğal olarak artıyor. Bu da görüntüye yansıyor. Optik stabilizasyon görüntüyü durağan hâle getirmeye çalışsa da, titreşimleri hafif salınımlar olarak çekilen videolarda görüyoruz.
Sonuç
Sony Cyber-shot QX10 kesinlikle orijinal bir ürün. İnsanlar fotoğraf çekerken akıllı telefonlarını giderek daha fazla kullanıyor, ancak bazı durumlarda akıllı telefonlar ihtiyacı karşılamak için yeterli olmayabiliyor. Üstelik her ne kadar çekilen fotoğraf ve videoların kalitesi zamanla birlikte daha da iyileşse de, akıllı telefonların fotoğrafçılık alanında hâlâ dijital fotoğraf makinelerinden geride olduğunu kabul etmek gerekiyor. İşte bu noktada Sony QX10 aradaki boşlukta köprü vazifesi niteliği görüyor.
Belki QX10 giderek ince bir kompakt dijital fotoğraf makinesine göre daha fazla yer kaplayan, taşıması daha zahmetli bir ürün olabilir, ancak çoğu kullanıcının alıştığı, akıllı telefonla fotoğraf ve video çekim imkanı sunması bakımından güzel. Ayrıca bağımsız tasarımı bu ürünün istenen noktaya yerleştirilip oradan çeşitli karelerin yakalanmasına da izin veriyor. Yani aklınıza gelen herhangi bir senaryoyu somut bir kareye dökmeniz QX10 ile epey kolaylaşıyor.
PlayMemories uygulamasının sunduğu seçenekler geliştirilirse, QX10 kullanımı çok daha zevkli bir ürün hâline gelebilir. Bu arada Sony’nin yayınladığı SDK sayesinde, üçüncü taraf uygulamalar da QX10’u tanıyıp fotoğraf veya video çekimi için ondan yararlanmaya başlıyor. Bu da QX10’un artılarından bir tanesi. Kablosuz bağlantı nedeniyle PlayMemories uygulamasının kullanımı sırasında çeşitli gecikmeler gözlenebiliyor, ancak bunlar da gözardı edilebilecek nitelikte. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videoların çekimi için microSD kartın gerekli olması bir handikap, keşke Sony küçük de olsa dahili hafıza ekleseydi.
Sony Cyber-shot QX10’un 649 TL gibi bir peşin satış fiyatı bulunuyor. Bu fiyata belki bir kompakt makine satın almayı tercih edebilirsiniz; ancak akıllı telefonla birlikte kullanım, esneklik ve başkalarının ilgisini çekme gibi kriterler size cazip geliyorsa, o hâlde Sony QX10’u satın alma fikrini değerlendirebilirsiniz.