Süper zum dijital fotoğraf makinelerine ilgi duyan belirli bir kullanıcı kitlesi oluştu. Sony, son ürünü Cyber-shot HX300 ile bu kitleyi süper zum değerinin yanı sıra yüksek çözünürlükle de cezbetmeyi amaçlıyor. HX300, 50x optik zum, 24-1200mm eşdeğer lens ve 20.4 megapiksel CMOS sensörü buluşturuyor. Öte yandan DSLR tarzı görünüm ve kullanımı ile dikkat çeken Cyber-shot HX300, beraberinizde ek lens taşıma derdi olmaksızın hafif yükle seyahat etmenize imkan veriyor. 1299 TL’lik peşin satış fiyatıyla Türkiye piyasasına giriş yapan Cyber-shot HX300 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.
Tasarım
Sony Cyber-shot HX300 görünüş itibariyle bir DSLR’ı fazlasıyla andırıyor. Bu üst sınıf kompakt dijital fotoğraf makinesi DSLR’a geçiş yapmadan önceki bir adım olarak değerlendirilebilir. Ayrıca tasarımı sayesinde de bu segmentteki ürünlere daha çabuk şekilde ısınmanız mümkün olabilir. 129.6 x 93.2 x 103.2 mm.’lik boyutlara sahip olan makinenin 650 gr. gibi bir ağırlığı bulunuyor. Makinenin kapladığı alana göre bu ağırlığın fazla olmadığını söyleyebiliriz.
HX300’ün deri kaplamalı kabzası makineyi elinizden kaydırmadan tutmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca kabzanın üzerindeki girinti çıkıntılar sayesinde kavrama daha da iyi hâle geliyor. Kabzanın üzerindeki kaplamanın benzeri arka bölümde, LCD ekranın sağ üst köşesinde kalan alanda da yer alıyor. Oraya da baş parmağın denk geldiğini söyleyecek olursak, Sony’nin tasarımda neden böyle bir karar verdiğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Ön bölümün büyük bir kısmını süper zum lens kaplarken üst bölümde, lensin uzantısı gibi görünecek şekilde açılır flaş yer alıyor. Hemen sol kenarda, flaşın biraz aşağısında yer alan buton yardımıyla flaş kapağı açılıyor. Üst bölümün kabza tarafı ve arka bölüm kontrollerle bir hayli işgal edilmiş. Ayrıca LCD ekran da doğal olarak arkada yer alıyor. Sol kenarda yer alan kapağın arkasında microUSB ve microHDMI portları gizli şekilde duruyor. Altta ise üç ayak yuvası, altında SD kart ve batarya yuvalarının gizli olduğu bir kapak bulunuyor.
Optik Özellikler
Her ne kadar bir DSLR görünümüne sahip olsa da, Cyber-shot HX300’ün lensi sabit, yani başka bir lensle değiştirmeniz söz konusu değil. Ancak Sony’nin bu makineye eklediği lensin fazlasıyla işe yaradığı söylenebilir. Sony’nin HX-300 ile birlikte sunduğu 50x optik zumlu, 24-1200 mm eşdeğer Carl-Zeiss lens sayesinde yüzlerce metre uzaktaki nesneleri bile epey yakınınıza getirebilirsiniz. Ne kadar çok yakınlaştırırsanız, dengeli fotoğraf çekmek de o kadar zorlaşır. Neyse ki, Sony HX300’ün sahip olduğu optik görüntü dengeleme sistemi sayesinde 50x yakınlaştırma yaptığınızda bile tatmin edici görüntüler yakalayabilirsiniz. Bu durum hem fotoğraf hem de video çekimi için geçerli.
24-1200 mm lensin bir başka avantajı da yüksek bir geniş açıya sahip olması. Sony Cyber-shot HX300 ile özellikle kapalı ortamlarda yapacağınız çekimlerde geniş açının keyfini fazlasıyla yaşayacaksınız. Kapalı alanda gerçekleştirdiğiniz partilerde, grup çekimlerinde HX300’ün geniş açılı lensi işinizi düzgün şekilde yapmanızı sağlayacak.
Sony HX300’ün maksimum diyafram açıklık aralığı f/2.8 ile başlıyor. En geniş açı ayarındaki bu değer en uzun odak ayarı olan 1200 mm’de f/6.3’e ulaşıyor. Bu, makineyle yakınlaştırma yapıldıkça içeri daha az ışığın girdiği anlamına geliyor. Bu durum daha iyi sonuçların alınması için ISO hassasiyetiyle oynama gibi dijital müdahaleleri gerekli kılıyor. Bu arada maksimum yakınlaştırma değerinde yaptığımız çekimlerde çekim hızının düştüğünü gözlemledik. Bu da HX300’ün yüksek zum değerinde ISO hassasiyetiyle oynamadan önce ışığı daha fazla almak için çekim süresini uzattığı anlamına geliyor. Sony’nin optik dengeleme sistemi bu noktada da düzgün fotoğraflar için yardımcı oluyor.
Lensin etrafını çevreleyen kadran iki farklı işleve sahip. Eğer otomatik odak ayarı seçilirse, bu kadran elle zum ayarı yapmak için kullanılabiliyor. Ne var ki, bu kadranın analog hareketi makine tarafından sayısal işaretlere çevriliyor. Bu da hassasiyetin bir analog sisteme göre daha düşük olduğu anlamına geliyor. Yani, siz kadranı çok az hareket ettirseniz bile, yapılan zum miktarı sizin arzu ettiğinizden daha az veya fazla olabilir. Aynı kadran manuel odak ayarı seçildiğinde netlik ayarı yapmak için kullanılıyor.
Kontroller
Sony Cyber-shot HX300 yepyeni bir lense ve zum yapılandırmasına sahip olsa da, tasarım anlamında seleflerinin çizgisini devam ettiriyor. Makinenin arkasında 3 inç, 920 bin noktalı ve menteşeli yapısı sayesinde hareket ettirilebilir LCD ekran bulunuyor. Dokunmatik özelliğine sahip olmayan bu ekran hareket ettirilebilir yapısı sayesinde çekim işleminin daha esnek şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu LCD ekrana elektronik vizör de eşlik ediyor. Bu vizörün etkinleştirilmesi başka makinelerde gördüğümüz gibi siz gözünüzü vizöre yanaştırdığınızda otomatik olarak gerçekleştirilmiyor. Bunun yerine vizörün hemen yanında yer alan küçük tuşa basarak vizör ve LCD ekran arasında geçiş yapılıyor. Elektronik vizör geniş açı sunmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca ortamdaki ışık miktarının fazla olduğu, bu nedenle LCD ekranın kontrol için yeterli imkanı sağlamadığı durumlarda fazlasıyla iş görecektir.
Lensin etrafını çeviren kadran zum ayarının yapılmasını sağlayan yöntemlerden sadece bir tanesi. Kabzanın hemen üstünde yer alan deklanşör tuşunun etrafını çeviren halka sayesinde zum ayarı için ikinci bir alternatif daha oluşturulmuş. Böylelikle iki farklı yöntemle zum ayarı yapmaya alışmış kullanıcıların beğenisine de hitap ediliyor. Yalnız, manuel odak seçeneği etkinleştirildiğinde zum ayarının sadece deklanşörü çevreleyen halka sayesinde yapıldığını belirtmeden geçmeyelim.
Herhangi bir elle ayarlama modu seçildiğinde, arka kısımda sağ üst köşede hafif bir çıkıntı yapacak şekilde konumlandırılmış tekerlek ikinci bir kontrol mekanizması işlevi görüyor. Seçtiğiniz moda göre etkinleştirilen ISO, deklanşör hızı, diyafram açıklığı ve pozlama ayarlarını bu butona basarak seçebilir ve sonrasında da tekerleği sağa veya sola döndürerek istediğiniz gibi ayarlama yapabilirsiniz.
Deklanşör tuşunun hemen arkasında iki adet tuş dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi odaklama tipini yapmayı sağlarken diğerinin işlevi özelleştirilebiliyor. Odak butonu sayesinde çoklu otomatik odak, ortaya otomatik odaklama veya esnek noktalı otomatik odak seçenekleri arasından birini tercih edebilirisniz. Eğer son seçeneği tercih ederseniz, ekrandaki odak karesini D-pad’in düğmeleri yardımıyla dilediğiniz noktaya taşıyabilir ve D-pad’in ortasındaki tuşa basarak odak noktasını kilitleyebilirsiniz.
Arka bölümde, 3 inç’lik menteşeli ekranın hemen sağında yer alan D-pad’in yerine göre gezinmek için yön tuşları vazifesi görürken, çekim esnasında flaş, çekim modu gibi seçeneklerin belirlenmesinde ve ekran gösterim modunun ayarlanmasında kullanılıyor. D-pad’in altında menü ve silme tuşu olmak üzere iki tuş yer alıyor. Üstteki ön izleme butonu yardımıyla çektiğiniz fotoğraf ve videoları makine üstünde izleyebilirsiniz. Bu arada elektronik vizörün sağında yer alan kırmızı renkli Movie tuşu da üstte yer alan mod kadranını kullanmadan video çekim moduna geçmenizi sağlıyor.
Fotoğraf
Sony Cyber-shot HX300’ün sahip olduğu 20.4 megapiksel Exmor R CMOS sensör birçok kişiyi yüksek çözünürlükle cezbedecektir. Carl Zeiss lensle kombine edilmiş bu sensör sayesinde gerçekten keskin ve net görünüşe sahip fotoğraflar elde edebilirsiniz. Fotoğraflara bilgisayar veya HDTV ekranında baktığınızda veya uygun boyutlu bir fotoğraf kağıdına bastığınızda keskinlik ve netlik konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Ancak çektiğiniz fotoğraflar üzerinde yakınlaştırma yaptığınızda belli bir seviyeden sonra keskinliğin azalmaya başladığını ve gürültünün arttığını gözlemleyebilirsiniz. Özellikle objelerin geçiş noktalarında bozulmalar fazlasıyla gözleniyor. Tabii ki, otomatik ayarları kullanmak yerine ISO ayarlarını değiştirerek detaylarda gizli olan gürültü miktarını azaltabilir, daha iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz.
HX300 de selefleri gibi keskinlik, renk doygunluğu, kontrast ve gürültü azaltma ayarlarını makine içinde yapmaya izin veriyor. Akıllı otomatik veya süper otomatik modları seçilmişken D-pad üzerinde yer alan yaratıcı fotoğrafçılık butonuna basarak parlaklık, renk, canlılık ayarlarını değiştirebilir; farklı resim efektleri ekleyebilirsiniz. Efektler arasında sadece sarı, mavi, yeşil ve kırmızı renkleri geçirmeye yarayan filtreler, popüler renk ve oyuncak kamera da yer alıyor. Bu efektler ve yaratıcı fotoğrafçılık ayarları sayesinde HX300 ilginç işler ortaya koymanıza izin veriyor.
Kapalı ortamlarda çekilen fotoğraflarda diyafram açıklığı bazı durumlarda yeterli ışığın makineye geçişine yeterli olmayabiliyor. Bu noktada ya flaşı kullanmanız veya ISO ayarını değiştirmeniz daha parlak sonuçlar elde etmeniz olanak sağlayabilir. Otomatik ayarlarla yapılan çekimler hakkında konuşacak olursak, renk doğruluğunun ve canlılığının oldukça tatmin edici seviyelerde olduğunu söylemeliyiz.
Söz konusu makro çekimler olduğunda HX300’ün işini fazlasıyla iyi şekilde yaptığınız söylememiz gerek. Çekim yaptığınız objenin lense, değecek kadar yakın olduğu durumlarda bile çekim yapılabiliyor ve ortaya memnun edici sonuçlar çıkıyor. HX300 sayesinde öndeki objenin net, arka planın ise bulanık çıktığı çekimler de yapabilirsiniz. Hatta bunun için özel bir sahne modu bile bulunuyor.
Sahne modu demişken, Sony Cyber-shot HX300’de cildi daha güzel göstermeyi sağlayan Yumuşak ten, özneyi belirsiz arka planla çeken Soft Snap, az ışıkta flaş olmadan çekim yaparken sarsıntının yaratabileceği bulanıklığı azaltan Sarsıntı Bulanıklığı Önleme, aydınlık ve gölge detaylarını düzenleyen HDR, az ışıkta tripod ile gece çekimine izin veren Gece, az ışıklı koşullarda tripod olmaksızın fotoğraf çekimine izin veren Elde Alacakaranlık, yemek fotoğrafları çekmeyi sağlayan Gurme, evcil hayvan fotoğraflarını daha güzel çekmeyi mümkün kılan Evcil Hayvan ve spor müsabakalarında hızlı hareket eden oyuncuları yakalamayı mümkün kılan Gelişmiş Spor Çekimi gibi sahne modları yer alıyor. Bu arada HX300 ile 3D HDTV’lerde gösterilebilecek şekilde hareketsiz üç boyutlu görüntüler de çekilebiliyor. Öte yandan HX300’de bulunduğunuz ortamın geniş bir görüntüsünü almanıza olanak sağlayan panorama modu da yer alıyor.
HX300 4:3 veya 16:9 görüntü oranlarında fotoğraf çekimine izin veriyor. 4:3 görüntü oranında 20 megapiksel, 10 megapiksel, 5 megapiksel ve VGA çözünürlükte çekim yapılabilirken 16:9 görüntü oranında 15 megapiksel ve 2 megapiksel çekimler yapılıyor. Seçilen çekim moduna bağlı olarak izin verilen çözünürlükler de değişebiliyor.
Video
Sony Cyber-shot HX300’ün temel görevi fotoğraf çekimi olsa da, bu kompakt dijital fotoğraf makinesinin video çekimi yapmak isteyenleri de tatmin edecek unsurları barındırdığını görüyoruz. 1920 x 1080 Full HD çözünürlükte 50p video çekiminin yanı sıra yine 1080p çözünürlükte 50i ve 1440 x 1080 çözünürlükte 50i video kaydı yapmanız mümkün. Bu arada makine video çekimi esnasında deklanşör tuşuna basarak fotoğraf çekmenize de izin veriyor. 16:9 görüntü oranında gerçekleştirilen fotoğraf çekimi 15 megapiksel veya 3 megapiksel gibi iki farklı çözünürlükten birinde yapılabiliyor. Bu arada HX300’ün en yüksek kalitede 29 dakikaya kadar çekim yapabildiğini belirtelim.
En yüksek kalitede yaptığımız iki dakika civarındaki çekim yaklaşık 430 MB gibi bir dosya büyüklüğüne sahipti. Ortam seslerini tepesinde yer alan mikrofon sayesinde iyi bir şekilde yakalayan HX300’ün sahip olduğu optik görüntü sabitleme teknolojisinin video çekimlerinde de bir hayli işe yaradığını söyleyebiliriz. Zum yapmadığınız durumlarda çektiğiniz videolar gayet dengeli görünüyor. Tabii ki, zum yapmaya başladığınızda salınımları daha fazla hissediyorsunuz, ancak optik dengeleme sistemi sayesinde bu salınımların hızı yavaşlatılıyor ve ortaya idare edecek cinsten sonuçlar çıkıyor. Her ne kadar gerçek anlamda bir video kameranın yerini tutmaz gibi görünse de, HX300’ün video çekim işleri söz konusu olduğunda bunu rahatlıkla kaldırabileceğini söyleyebiliriz.
HX300’de mikrofon girişi yok. Bu da çekim yaparken sadece yerleşik mikrofona bağlı olduğunuz anlamına geliyor. Sony bu makineye bir de mikrofon girişi ekleseydi güzel olabilirdi, ancak bu durumda HX300’ün bağlı olduğu segmentin sınırlarını epey bir zorlamış olacağını da söylemek gerek.
Sonuç
Sony Cyber-shot HX300’ün genel anlamda kaliteli ve performans açısından tatmin edici bir makine olduğunu söyleyebiliriz. Sahip olduğu 50x süper zum değeri sayesinde bu makine en uzak noktaları bile ayağınıza getiriyor ve yerinizden kalkmadan uzaktaki nesneleri çekmenize olanak sağlıyor. Ayrıca makinenin kontroller bakımından da bir hayli zengin olduğunu görüyoruz. Bu da makineyle ortaya çıkarılabilecek sonuçların bir hayli çeşitli olduğu anlamına geliyor. Makinenin sahip olduğu optik dengeleme sistemi de önemli artılardan. Bu sayede hem yüksek zum değerleriyle fotoğraf çekerken hem de video çekimi yaparken dengeli sonuçlar elde etmeye olanak sağlıyor. Öte yandan makinenin yakın çekimlerde de bizi bir hayli memnun ettiğini söylemeliyiz.
20.4 megapiksel çözünürlük değeri de makinenin önemli avantajlarından biri gibi görünüyor. Yüzeysel olarak baktığımızda bunun gerçekten böyle olduğunu görüyoruz. Ancak detaya indiğimizde yüksek çözünürlük değerinin çok da büyük avantaj olmadığını görüyoruz. Özellikle çektiğiniz fotoğraflara yakınlaştırma yaptığınızda görüntülerdeki gürültüyü ve distorsiyonu farkedeceksiniz.
Sony Cyber-shot HX300’ün 1299 TL’lik fiyatının bu makine için normal olduğu söylenebilir. Aslında biraz daha masrafla giriş seviyesi DSLR’lara veya değiştirilebilir lensli Micro Four Thirds lensli makinelere yatırım yapılabilir. Sony HX300’ün sabit lensle gelmesi bazılarının burun kıvırmasına neden olabilir, ancak bu lensin geniş bir odak aralığına sahip olduğunu, bu sayede başka bir makinede birden fazla lensle gerçekleştirilebilecek çekimlerin tek bir lensle gerçekleştirilmesine izin verdiğini söylemek gerek. Tabii ki, ortaya çıkacak sonuçlar tartışılır, ancak söz konusu pratiklik ve fiyat/performans olunca HX300 mantıklı bir seçim olabilir gibi görünüyor.