Manşetler

Sony Alpha A77 Ön İnceleme – Galeri

Sony’nin 2011’in ikinci yarısında tanıttığı Sony Alpha A77 DSLR nihayet Türkiye’ye giriş yapıyor. Tam geçirgen hareketsiz ayna teknolojisini barındıran değiştirilebilir lensli fotoğraf makinesi tam zamanlı faz algılamalı otomatik odaklama ile tam çözünürlüklü fotoğrafları saniyede 12 kare hızla art arda çekiyor.

Sony Alpha A77 için düzenlenen lansman toplantısında bu fotoğraf makinesini biraz daha yakından inceleme fırsatı bulduk. Makinenin sadece gövdesi 653 gr., pil ve kart ile birlikte bu değer 732 gr.’ye yükseliyor. Tabii buna bir de lensi eklediğinizde ağırlık daha da yükselecektir. Ne var ki, A77’nin fazla ağırlık hissi vermiyor, rahatlıkla kullanmak, tahmin ettiğinizden daha uzun süre çekim yapmak mümkün. Sony’nin opsiyonel VG-C77AM dikey tutamak aksesuarını satın aldığınız takdirde rahatlığın üstüne biraz daha rahatlık katabilir, dikey çekim pozisyonlarında kamerayı daha rahat yönetebilirsiniz.

Sony Alpha A77’nin arkasında 3 inç’lik, 912 bin noktalı ve TruBlack teknolojisini barındıran Xtra Fine LCD ekran yer alıyor. Bu ekranın en önemli özelliği üç yöne hareket ettirilebilir olması. Diyelim ki, kalabalık bir ortamdasınız, önünüzde nesnenizi tam olarak görmenizi engelleyecek insanlar var. A77’yi havaya kaldırıp LCD ekranını da size doğru bakacak şekilde ayarlayabilir, böylelikle çekiminizi, kontrolü elden bırakmayarak rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Dış ortamda ekranın görünürlülüğü hakkında bir fikrimiz yok, ne de olsa toplantı kapalı bir mekandaydı, ancak takip ettiğimiz kadarıyla dışarıda da iyi iş çıkardığı söyleniyor. Bu arada LCD ekranın kalitesi oldukça iyi. Yaptığınız çekimle ilgili tüm ayrıntıları kullanıcısına iyi bir şekilde yansıtıyor.

LCD ekranı sevmeyip vizörden vazgeçemeyenler için A77’de XGA çözünürlüklü OLED Tru-Finder vizör bulunuyor. Aslına bakarsanız, bu vizörlerin elektronik olmasına bir türlü alışamadık, ancak Sony’nin 2 milyonun üzerinde nokta barındıran vizörünün gerçekten başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Alıştığımız o eski vizörlere yakın derecede bir deneyim sunan A77’nin elektronik vizörü kullanıcının vizörde ne gördüyse fotoğrafta onu almasına imkan sağlıyor. Detaylı çekim bilgisi, beyaz dengesinin ve diğer ayarların etkisi bu vizörden izlenebiliyor. Vizör ile LCD ekran arasında da iyi bir ilişki kurulmuş. Siz gözünüzü vizöre yaklaştırdığınız anda LCD ekran kapanıyor ve vizör aktif hâle geliyor. Tersi durum da geçerli. Tabii ki, vizörün hemen sağ tarafında onu açmayı sağlayan özel bir tuş da bulunuyor.

Sony Alpha A77’nin kontrolleri bir DSLR’den beklenecek şekilde oldukça zengin. Menü tuşunun vizörün sol tarafına yerleştirilmiş olması doğrusunu söylemek gerekirse biraz garip geldi. Ancak bu makinenin sahipleri tuşun yerine zamanla alışacaktır. Cihazın menüsü oldukça zengin, birçok ayarı yapma fırsatı sunuyor. Menü tuşunun üstüne doğru, cihazın tepe bölümüne ilerlediğimizde farklı program ve modlara geçiş yapılmasını sağlayan kadran bulunuyor. Sony Alpha A77 11 farklı mod ve 15 farklı efekt sayesinde daha zengin ve kaliteli pozların yakalanmasına da imkan tanıyor.

LCD ekranın sağ tarafında küçük bir kontrol çubuğu menü veya ön izlemesi yapılan fotoğraflar arasında rahatlıkla gezinmeyi sağlıyor. En alta indiğimiz de ön izleme ve silme tuşlarını görüyoruz. Üste çıktığımızda video çekimi için özel bir tuşun yerleştirdiği dikkat çekiyor. Otomatik ve elle netleme tuşu ön izleme moduna geçildiğinde yakınlaştırma tuşu işlevi görüyor. Fotoğraflarda yakınlaştırma yapmak için bu tuşa bastıktan sonra hemen yanında yer alan kadranı sağa veya sola doğru çevirmeniz yeterli. Aynı kadrandan, onun simetrik konumunda olacak şekilde önde de bulunması kullanımı daha da kolaylaştırıyor.

Tekrar üst bölüme geçiş yaptığımızda vizörün sağ tarafında dikkat çeken ilk unsurun deklanşör tuşu olduğunu görüyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kadranların bu tuşun her iki yanında yer alacak şekilde yerleştirilmesi kullanımı kolaylaştırıyor. Pozlama, ISO, vb. elle kontrol tuşları da vizör tuşunun çevresine yerleştirilmiş. Diyafram açıklığı, vb. ayarları görmek isteyenler için ikinci bir LCD ekran yer alıyor. Bu LCD ekranın arka aydınlatmasını dilediğiniz durumlarda kapatmanız veya açmanız mümkün. Makinenin önünde, lensin sol altına gelecek şekilde konumlandırılmış bir netleme anahtarı bulunuyor. Netleme konusunda hızlı davranmak isteyenler için bu fiziksel kontrol bir hayli yardımcı olacaktır.

Sony Alpha A77’nin ISO 100-16000 aralığındaki geniş hassaslık yelpazesi ISO 50’ye kadar genişletilebiliyor. Bu ISO ayarlarıyla pek oynamayıp otomatikte tutmayı tercih ettik. Yine de, Sony en yüksek hassasiyet seviyesinde bile çok düşük pozlama sürelerini elde etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bu, spor hareketlerini dondurma veya düşük ışıklı ortamlarda titreşimsiz çekim yapmak için oldukça önemli bir unsur. Saniyede 12 kare çekim için özel bir mod bulunuyor. Bu moda geçiş yapıp konunuzu hedefledikten sonra yapmanız gereken deklanşöre uzun süre basmanız. Bu şekilde hareket eden objeleri detaylı şekilde yakalamanız mümkün. Lansman sırasında sahne alan dans grubunun çekimlerini bu mod ile gerçekleştirdik. Her ne kadar çeşitli karelerde hareketin neden olduğu görüntü bozulmaları gözlemlemiş olsak da, Sony Alpha A77’nin detayları gösterme bakımından oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Sony Alpha A77 sadece hareketli objeleri çekmekte değil, makro çekimlerde de oldukça başarılı. Hızlı bir şekilde objeye odaklanan makine oldukça başarılı pozlar yakaladı. Flaşla yapılan makro çekimlerde de iyi sonuçlar elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Sony Alpha A77 24, 12 ve 6 megapiksel, 3:2 görüntü boyutunda kareler yakalıyor, bunu da belirtmeden geçmeyelim. RAW, RAW & JPEG, JPEG Fine, JPEG Standard ve JPEG Extra Fine görüntü kalitesi modları da destekliyor.

Sony’nin Xperia akıllı telefonlarından tanıdığımız 3D Sweep Panorama modu Alpha A77’de de yer alıyor. Bu özellik sayesinde daha önce oldukça zahmetli bir iş olan panoramik fotoğraf oluşturma işlemini cihazı tarama yapmak istediğiniz alanda düzgün bir şekilde gezdirerek gerçekleştirebilirsiniz. Sadece üç boyutlu değil, iki boyutlu panoramik fotoğraflar çekmek de mümkün. A77’nin en çok beğendiğimiz özellikleri arasında yer alan bu özel modun başarılı iş çıkardığını söylemeliyiz. Yapılan panoramik çekimlerde birleştirme noktalarını sezmek bir hayli zor, en azından LCD ekran üzerinde.

Sony Alpha A77 sadece fotoğraf çekiminde değil, video çekiminde de başarılı sayılır. AVCHD formatında 1920 x 1080/50p video kaydı yapabilen bu makine Steady Shot teknolojisinin de varlığı sayesinde oldukça stabil bir çekim sunuyor. Video kameraya yakın bir çekim kalitesini yakaladığını söyleyebiliriz, ancak esas hükme varmak için görüntüyü daha büyük bir ekrana yansıtmak gerekiyor. A77’nin sürekli netleme özelliği sadece hızlı fotoğraf çekim modunda değil HD video çekimlerinde de kullanılıyor, bu da rakiplere göre çok daha detay barındıran çekimlerin yaklanmasına imkan sağlıyor. Üstelik odakta olan bir obje kareden çıkıp daha sonra tekrar kareye girdiğinde bile odakta kalmaya devam ediyor. Yüz tanıma modu videolarda da hareket eden bir kişinin yüzünün sürekli yakalanması ve ona odaklanılmasına olanak sağlıyor.

Sony Alpha A77 bağlantı açısından da zengin sayılır. Cihazın sol kenarında kapaklar arkasına gizlenmiş HDMI, USB portları ve mikrofon girişi bulunuyor. GPS uyumluluğu da makinenin özellikleri arasında. Sağ kenarda yine bir kapak arkasına gizlenmiş harici bellek kartı yuvası bulunuyor. Bu yuva Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, SD / SDHC (UHS-1 uyumlu) ve SDXC (UHS-1 uyumlu) bellek kartları destekleniyor.

Sony Alpha A77 mayıs ayıyla birlikte Türkiye’de piyasada olacak. Makineyle ilgili ilk izlenimlerimiz olumlu. DSLR’ye geçiş yapmayı düşünen kullanıcılar için mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. Tabii ki, daha fazla detay için daha uzun soluklu bir inceleme gerekiyor. Umarız, onun için de fırsatı yakalarız.

Sony Alpha A77’nin teknik özellikleriyle ilgili tüm detayları aşağıdaki bağlantıda yer alan basın bülteninde bulabilirsiniz.