Sonos, uzun vadede çevreye olan etkisini azaltma sözü veren teknoloji şirketleri arasına katıldı. Şirketin iklim planında “değer zincirinin” karbon salınımının 2030 itibarıyla nötrlenmesi hedefleniyor. Net sıfır salınım içinse hedef 2040 olarak belirlendi. Bu doğrultuda bazı karbon dengeleme projelerinden yararlanacak olan şirket, ürünlerini ve operasyonlarını iyileştirme sözü de verdi.
Ürünler konusunda yapılacak değişikliklerin büyük kısmının temelinde daha akıllı materyal seçimleri ve geri dönüşüm bulunuyor. Sonos’un 2023 mali yılının sonuna kadar yeni ürünlerin tamamında geri dönüştürülmüş plastik kullanılması hedefleniyor. Buna ek olarak, 2025 mali yılının sonuna kadar tüm ürünlerde “doğa dostu” kaynaklardan temin edilmiş ambalaj kağıtlarının kullanılması planlanıyor.
2023 mali yılı, Sonos’un özellikle geri dönüşüm ve tekrar kullanım odağıyla tasarlanmış ilk ürünlerinin piyasaya çıkacağı dönem olacak. Şirket, ürünlerinde yapıştırıcı yerine çıkarması kolay bağlayıcılar kullanacak. O yılın sonuna kadar tüm ürünlere uyku modu eklenecek. 2022 mali yılından itibaren de taşınabilir hoparlörlerden başlayarak atıl durumdaki güç kullanımı 2W seviyesine çekilecek.
Sonos’un bu hamlesi herkesi tatmin etmeyebilir. Dengeleme hamlelerini de göz önüne alınınca karbon salınımını nötrlemek için 2030’un işaret edilmesi, pek de agresif bir hedef gibi görünmüyor. Sonos’un bu tarihe kadar fazla karbon salınımını sürdüreceğini unutmamak gerekiyor. Şirketin çevresel konulardaki sicilinin de pek iyi olmadığını hatırlatmakta fayda var.
Sonos özellikle cihazları için uzun süreli destek sunmaması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Şirketin çevreye etkisini azaltmanın yanı sıra uzun süreli kullanımı artırma ve tamiri kolaylaştırma hedeflerini belirlemesinin önemli olduğu söylenebilir.