“Güneş enerjisiyle çalışan uçak” olarak tanınan Solar Impulse 2, Hawaii’de 9 ay boyunca devam eden zorunlu bekleyişinin ardından geçtiğimiz perşembe günü yeniden havalanmıştı. Uçak 23 Nisanda yerel saatle 23:45’te San Francisco’nun güneyinde bulunan Mountain View bölgesine iniş yaptı.
3 gün süren yolculukta uçağın pilotu Bertrand Piccard, 62 saat boyunca durmadan 4372 kilometre mesafe kat etti. Yakıt kullanmayan Solar Impulse uçağı, havalanmak ve havada kalabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş ışığından ve güneş ışığıyla şarj olan bataryalarından alıyor. Pilot, yolculuk süresince 20 dakikadan uzun olmamak kaydıyla uyku ve ihtiyaç molaları veriyor.
Hawaii’den Kaliforniya’ya uçmak parkta yürümeye benzemese de, Piccard’ın işinin projenin diğer pilotuna kıyasla biraz daha kolay olduğu söylenebilir. Diğer pilot André Borschberg, geçtiğimiz temmuz ayında Japonya’dan Hawaii’ye kadar uçmuştu. 4 gün 21 saat süren söz konusu uçuş, en uzun süreli tek kişilik uçuş alanında dünya rekoru olarak tarihe geçmişti.
Rekor getiren uçuşta Solar Impulse 2 tamiri mümkün olmayan bazı hasarlarla karşılaşmış ve aşırı ısınma nedeniyle bataryalarda problem yaşanmıştı. Uçağın Hawaii’ye iniş yapmasının ardından tamir ve test uçuşları 9 ay boyunca devam etmişti.
Proje çerçevesinde oluşturulan yolculuk planının nihayete ermesi için üç ayağın daha tamamlanması gerekiyor. Solar Impulse projesiyle yeşil enerji ve teknolojinin güçlerini birleştirerek zorlu bir görevi yerine getirebileceği gösterilmeye çalışılıyor. Solar Impulse 2, önümüzdeki yolculuğunda ABD’yi uçtan uca geçerek New York’a ulaşmaya çalışacak. Önümüzdeki haziran ayının başlarında başlayacak bu yolculuğu, 5738 kilometrelik Atlantik üstü uçuş izleyecek. Söz konusu yolculuğun sonunda Avrupa’ya ulaşacak olan Solar Impulse 2’nin son durağı ise maceranın başladığı yer niteliğini taşıyan Abu Dhabi olacak.