SoftBank, İngiliz yonga üreticisi ARM’yi satın almaya hazırlanıyor. The Financial Times’ta yer alan habere göre, satın alma 31 milyar dolar karşılığında gerçekleşecek. Bu rakam, Avrupalı bir teknoloji şirketi için ödenen en yüksek rakam olacak. Haberde satın almanın bugün (18 Temmuz) itibarıyla resmen açıklanacağı belirtilirken, SoftBank ARM hisselerinin her biri için 22,5 dolar ödeyecek.
Satışın Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkma kararının ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. The Financial Times, oylama sonucunun Birleşik Krallık merkezli şirketleri yatırım peşindeki yabancı şirketler adına daha cazip hedeflere dönüştürdüğünü belirtiyor. Özellikle sterlinde yaşanan değer kaybı, bu durumda önemli bir rol oynuyor. Ancak ARM’nin küresel pazar içindeki belirgin konumu, şirketi sterlindeki düşüşün etkilerinden korumuşa benziyor.
ARM gelir bakımından Intel gibi rakiplerinin gerisinde olsa da, küresel markette kendisine önemli bir yer elde etmeyi başarmış durumda. Şirketin geliştirdiği teknolojiyi Apple ve Samsung gibi devlere lisanslaması ve üretilen her yongadan telif alması, kayda değer bir finansal kaynak sağlıyor. Geçtiğimiz yıl ARM tarafından tasarlanan yongaların sevkiyat sayısı 15 milyona ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl 12 milyondu. Söz konusu işlemcilerin yarısı mobil cihazlarda kullanılıyor.
SoftBank ARM ile en büyük satın almasına imza atacak
SoftBank son yıllarda ses getiren satın almalar gerçekleştirmesiyle dikkat çekiyor. Şirket daha önce de Vodafone’un Japonya birimini 15 milyar dolar karşılığında satın almış ve ülkedeki en büyük üçüncü mobil operatör olmuştu. Bundan üç yıl önce ise ABD’li mobil operatör Sprint 20 milyar dolar karşılığında SoftBank çatısı altına girmişti. ARM için ödenecek 31 milyar dolar ise SoftBank’in bugüne kadar kasasından çıkarttığı en yüksek miktar olacak. ARM’nin Apple ve Samsung gibi şirketlerle yakın ilişki içinde olması ve Intel’in mobil pazarlara girmekte yaşadığı sıkıntılar, SoftBank’in hamlesine anlam kazandırıyor.
SoftBank için son aylar pek de kolay geçmemişti. Sprint’in azalan kârı nedeniyle Japonya operasyonlarını koruma altına almak için iki parçaya bölünen şirket, COO ve başkanlık görevini yürüten Google’dan gelen yöneticisi Nikesh Arora ile de yollarını ayırmıştı.