Instagram, elde ettiği büyük popülaritenin neticesinde 2012’de Facebook tarafından satın alınmış ve bu satış diğer büyük teknoloji şirketlerinin de gözlerini fotoğraf düzenleme uygulamalarına çevirmelerini sağlamıştı. Google da 2012’nin eylül ayında popüler fotoğraf düzenleme uygulamalarından Snapseed’i bünyesine katmıştı.
Kısa sürede Snapseed’i Android’e taşıyan Google, uygulamanın pek çok özelliğini de Google+’a aktarmıştı. Aktarım sürecinin tamamlanmasından sonra Google tarafından göz ardı edilen Snapseed, yaklaşık iki yıllık aradan sonra yeni bir güncelleme aldı ve rakip fotoğraf uygulamalarıyla arasındaki makası kısmen de olsa kapatmayı başardı.
Snapseed’in geniş kapsamlı bir güncelleme almadığı süre içinde fotoğraf uygulamaları pazarındaki rekabet iyice arttı. Uzun süreli hareketsizliğin Snapseed’den çok fazla şey götüreceği düşünülse de, uygulama mevcut avantajlarını yeni özellikleriyle birleştirerek tekrar ivme kazanmaya hazır gözüküyor. Özellikle sade tasarımı bu süreçte Snapseed’e ciddi bir hareket alanı sağlıyor.
Snapseed’in başlangıç ekranında bulunan “Fotoğrafı Aç” yazısına dokunulduğunda kullanıcıların karşısına üç farklı seçenek sunuluyor. Kullanıcılar film rulosundan fotoğraf seçmek, kamerayla yeni fotoğraf çekmek veya film rulosuna en son eklenen fotoğrafı açmak arasında bir tercihte bulunabiliyor.
Fotoğrafın hangi kaynaktan seçileceğine karar verilmesinin ardından kullanıcılar ana düzenleme ekranına yönlendiriliyor. Bu ekranın sağ alt kısmında bulunan artı ikonuna dokunulduğunda araçlar ve filtreler sekmesi ortaya çıkıyor. Araçlar başlığı altında resim ayarlama, kırpma, dönüştürme, döndürme gibi işlemler uygulanabiliyor. Yine bu başlık altında yer alan fırça özelliğiyse fotoğraflarda bölgesel düzenleme yapma imkanını kullanıcılara sunuyor.
Snapseed’in Filtreler başlığı altında ise göze ilk olarak lens bulanıklığı ve ton kontrastı gibi yeni özellikler çarpıyor. Snapseed’de filtre uygulama sürecinin diğer fotoğraf düzenleme uygulamalarından biraz daha farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Filtreler başlığı altındaki seçeneklerin bazılarında kullanıcıların karşısına farklı formatlar çıkarılıyor. Bazı filtre seçeneklerinde ise kullanıcılara sadece ince ayar yapma fırsatı veriliyor.
Snapseed’de fotoğraf düzenlerken seçilen fotoğraf üstünde yakınlaştırma yapmak ve bölgesel düzenlemeleri daha etkin biçimde yapmak mümkün. Düzenleme işleminin belli safhalarında fotoğrafın üstüne bir süre dokunulunca farklı ayar seçenekleri ekranda gösteriliyor. Ana düzenleme ekranının sağ üst köşesinde bulunan rakam ikonunun üstüne dokunulduğunda kullanıcılar seçilen fotoğrafa uyguladıkları işlemleri görebiliyorlar. Kullanıcılara bu ekran aracılığıyla yaptıkları düzenlemeyi geri alma veya ince ayarlar üstünde oynama şansı da veriliyor. Üç nokta ikonu ise fotoğrafa dair ayar ve detayların gösterildiği sekmenin ve paylaşım seçeneklerinin görüntülenmesini sağlıyor.
Büyük teknoloji şirketleri artık mobil dünyanın her noktasına dokunmaya çalışıyor. Bu konuda büyük hedefleri olan ve sürekli farklı seçenekleri değerlendiren Google, Snapseed’i bekleme odasından çıkararak iddiasını ortaya koyuyor.