Teknoloji

Qualcomm Snapdragon X2 Elite’in geliştirilme aşamasında olduğu doğrulandı

snapdragon x2 elite

Qualcomm’un ARM tabanlı Snapdragon X Elite ve Snapdragon X Plus işlemcileri, bu yıl başında yüksek pil ömrü ve güç verimliliği ile dikkat çeken dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlandı. En son gelen bilgilere göre, Qualcomm’un bir sonraki nesil işlemcisi “Snapdragon X2 Elite” ile ilgili ilk detaylar internete sızdı.

Şirket, Snapdragon X2 işlemcilerini test etmeye hazırlanıyor ve WinFuture, yeni üst düzey bir versiyonun ilk izlerine ulaşıldığını bildirdi.

Snapdragon X Elite’in 12 çekirdekli tüm versiyonları “SC8380XP” dahili model numarasına sahipken, kaynaklar yeni bir işlemcinin veritabanlarında “SC8480XP” model numarasıyla görüldüğünü belirtti. Bu yeni çipin, “Snapdragon X2 Elite” olarak adlandırılması bekleniyor.

WinFuture’ın haberine göre, Qualcomm, “SC8480XP” çipinin (kod adı “Project Glymur”) erken versiyonlarını bu yılın temmuz ve ağustos aylarında test etmeye başladı. Ancak şu an için performans değerlerine dair herhangi bir bilgi mevcut değil.

Şu ana kadar SC8480XP’nin saat hızı ve çekirdek sayısı gibi teknik detaylar paylaşılmadı. Ancak “Project Glymur” kod adı ilgi çekici. Glymur, İzlanda’daki en yüksek ikinci şelalenin adı olup, bu isim önemli performans artışlarına işaret edebilir.

Qualcomm, akıllı telefon ve PC işlemcilerinde genellikle Hawaii’deki yerleri veya doğal güzellikleri kod adı olarak kullanıyordu. Bu yeni isim tercihi, işlemcinin sunduğu yenilikler açısından ilginç olabilir.

Qualcomm’un “Project Glymur” veya “SC8480XP” işlemcisinin geliştirilmesini 2025 yılına kadar tamamlaması bekleniyor.

Mevcut Snapdragon X Elite işlemcisi, tek çekirdek performansına odaklanırken, çok çekirdekli ve grafik performansı Apple’ın M4 işlemcisine kıyasla daha düşük kalıyor. X Elite ve X Plus çiplerinin Windows PC’lerde piyasaya sürülmesi, Intel ve AMD’yi de daha güçlü CPU’lar, entegre GPU’lar ve NPU’larla rekabetçi çipler üretmeye teşvik etti.

Qualcomm Snapdragon X2 Elite ile Apple’la olan rekabetinde kuvvetlenmeyi hedefliyor

Qualcomm’un, özellikle hesaplama gücü ve enerji verimliliği açısından Apple Silicon ile rekabet edebilmek için Snapdragon X2 Elite ile daha büyük adımlar atması bekleniyor.