Teknoloji

Snapdragon 8s Elite yonga seti, Oryon çekirdekleri olmadan geliyor

snapdragon 8s elite

Qualcomm’un henüz resmi olarak tanıtmadığı Snapdragon 8s Elite işlemcisine dair bilgiler, yeni bir sızıntıyla tekrar gündeme geldi. Ocak ayında ilk kez iQOO Z10 Turbo Pro adlı modelde görülmesiyle adından söz ettiren işlemci, şimdi daha detaylı teknik özellikleriyle karşımızda. Yapılan son sızıntı, yonga setinin Oryon çekirdeklerine sahip olmayacağını netleştirirken, performans odaklı yapısının da orta-üst segment cihazlara hitap edeceğini ortaya koyuyor.

Snapdragon 8s Elite’in 4nm üretim süreciyle geliştirileceği ve ARM’ın standart çekirdek mimarisine dayanacağı belirtiliyor. Bu çerçevede yonga seti, bir adet 3.21 GHz frekansında çalışan Cortex-X4 performans çekirdeğine sahip olacak. Buna ek olarak üç adet Cortex-A720 çekirdeği 3.01 GHz hızında, iki adet yine Cortex-A720 çekirdeği ise 2.8 GHz seviyesinde çalışacak. Güç verimliliği odaklı iki adet Cortex-A520 çekirdeği ise 2.02 GHz’e kadar ulaşabilecek. Grafik işlem birimi tarafında ise Adreno 825 GPU’nun yer aldığı ifade ediliyor.

Snapdragon 8s Elite, isimlendirmesiyle Snapdragon 8 Elite modeline yakın gibi görünse de donanımsal açıdan önemli farklılıklar barındırıyor. En dikkat çekici ayrım noktası ise Oryon çekirdeklerinin bu işlemcide yer almıyor oluşu. Oryon çekirdekleri, Qualcomm’un daha gelişmiş dizüstü bilgisayar yongaları ve Snapdragon 8 Gen 4 gibi modellerde kullanılması beklenen, özel olarak tasarlanmış yüksek performanslı çekirdekler arasında bulunuyor.

Buna rağmen sızıntıya göre Snapdragon 8s Elite’in performansı küçümsenecek düzeyde değil. AnTuTu testlerinden yaklaşık 2 milyon puan alması beklenen işlemci, birçok güncel amiral gemisiyle benzer seviyelerde sonuçlar verebilir. Bu da işlemcinin, fiyat-performans odaklı üst segment akıllı telefonlarda kullanılabileceğini düşündürüyor. Özellikle Çin merkezli üreticilerin bu işlemciye ilgi göstereceği tahmin ediliyor.

Bununla birlikte işlemcinin yer alacağı ilk cihaz hâlâ netlik kazanmış değil. Ocak ayında ismi geçen iQOO Z10 Turbo Pro modeline dair herhangi bir resmi açıklama yapılmış değil. Ancak Qualcomm’un bu işlemciyi, Snapdragon 8 Gen 3 ile Snapdragon 7+ Gen 2 arasına konumlandırarak rekabetçi fiyatlı performans cihazları için sunması muhtemel görünüyor. Bu yaklaşım, özellikle gelişmekte olan pazarlarda güçlü donanım sunan ancak maliyeti sınırlı tutan modellerin önünü açabilir.

Snapdragon 8s Elite’in Qualcomm tarafından ne zaman resmen duyurulacağı bilinmiyor. Fakat mevcut bilgiler ışığında, bu yonga setinin mobil sektörde rekabetçi bir alternatif olarak konumlanması bekleniyor. Oryon çekirdeklerinin olmaması, performans tavanını sınırlasa da, enerji verimliliği ve maliyet açısından üreticiler için dikkat çekici bir çözüm olabilir. Bu işlemcinin hedeflediği segment, hem güçlü donanım hem de dengeli fiyat sunan telefonlara odaklı üreticilerin ilgisini çekmeye aday.