Teknoloji

Snapdragon 835 benchmark testleri yeni işlemcinin her alanda en güçlü olmadığını gösteriyor

snapdragon 835

snapdragon 835Yeni her zaman daha iyi olacak diye bir şart yok. Qualcomm bunu, 64-bit tabanlı ilk platformu Snapdragon 810 ile yaşadığı ısı problemleri sayesinde acı bir şekidle öğrenmişti. Snapdragon 835 ile de benzer bir tecrübenin, her ne kadar geçmişteki kadar ağır olmasa da, yaşanabileceği iddia ediliyor.

LG, yeni Android telefonu LG G6 için Snapdragon 821’i tercih etmiş, 835’in sağladığı avantajları göz ardı etmişti. Aslında bunun için mantıklı nedenler var gibi görünüyor. AnandTech’in gerçekleştirdiği bazı Snapdragon 835 benchmark testleri, bazı iyileştirmelerin olduğunu açık şekilde gösterirken, işlemcinin selefleriyle ve rakipleriyle karşılaştırıldığında bazı alanlarda karışık performans sonuçları ortaya çıkardığını da belli ediyor.

Açık olmak gerekirse, AnandTech’in üstünde benchmark testleri gerçekleştirdiği Snapdragon 835 işlemci, Mobil Geliştirme Platformu (MDP) olarak adlandırılan bir cihaz içinde çalışıyor. Diğer bir deyişle bu, referans telefonu niteliğinde bir Android telefonu. 6 GB RAM, 5.5 inç 2K ekran gibi, günümüzün üst sınıf Android telefonlarıyla boy ölçüşecek özellikleri bulunuyor. Snapdragon 835, şu anda hâlâ piyasada satılan birçok üst sınıf telefonun içinde yer alan, geçen yılın Snapdragon 820 ve 821 işlemcileriyle ve Huawei’nin Kirin 960 işlemcisi gibi, şu anda piyasada yer alan diğer işlemcilerle karşılaştırıldı.

AnandTech’in testlerine göre, Snapdragon 835 her alanda galip gelmiyor. Tabii ki, çoğu durumda Snapdragon 821’den daha iyi sonuç sergiliyor, ancak tek dizili akış noktası testleri, ekran üstü, GPU tabanlı işleme gibi bazı durumlarda daha kötü sonuçlar veriyor. Ayrıca üstün geldiği senaryolarda da, Kirin 960’a karşı olan üstünlüğü herkesin beklediği gibi açık ara sayılmaz.

Bu durum Snapdragon 835’in çekirdeklerinin tasarımının Snapdragon 820 ve Kirin 960’ınkilerden farklı olmasıyla açıklanabilir. Bu, Qualcomm’un yıllar boyunca işlemcilerini nasıl tasarladığıyla ilgili. Geçmişte şirket, ARM’ın Cortex çekirdek tasarımlarını temel alarak kendi çekirdeklerini tasarlıyordu. Bu, Snapdragon 805’e kadarki Krait tabanlı işlemciler için de kısmen geçerliydi. Ancak 64-bit dönemiyle birlikte Qualcomm, ARM tabanlı çekirdekleri Snapdragon 810’dan sonra rafa kaldırdı. Snapdragon 820 ise Kryo adını taşıyan, bizzat şirket tarafından tasarlanmış çekirdek tasarımını temel alıyordu.

“Kryo 280” adına rağmen, Snapdragon 835 için de “yarı yarıya” şeklinde nitelendirilebilecek bir durumun geçerli olduğunu görüyoruz. Yeni “ARM Cortex Teknolojisi üzerinde tasarlandı” yetkisinin ilk sahiplerinden biri olan bu işlemci, ARM Cortex tasarımını temel alıyor ve bunun üstüne kısıtlı özelleştirmeler ekliyor. Ne var ki, bu değişiklikler müşteri tarafından değil, bizzat ARM tarafından yapılıyor. Yani, Snapdragon 835 aslında “saf” ARM Cortex işlemcinin az biraz modifiye edilmiş türü olma özelliğini taşıyor. Bu da modifiye edilmemiş Cortex teknolojisini kullanan Kirin 960’a göre neden çok az avantaj sağladığını, bazı durumlarda neden Kryo tabanlı işlemcilerden daha kötü performans sergilediğini açıklıyor.

Her ne olursa olsun, yapılan benchmark testlerinin bir test cihazı üzerinden gerçekleştirilmiş erken aşama sonuçlar olduğunu unutmamak gerekiyor. Gerçek hayattaki sonuçlar, işlemciyi kullanan üreticiye de bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Snapdragon 835’in gerçek performansını görmek için bu işlemciye sahip olan cihazların piyasaya çıkışını görmemiz gerekiyor.