Teknoloji

Snapdragon 8 Gen 4 ve Dimensity 9400 fiyatları sızdırıldı

snapdragon 8 gen 4

Güvenilir teknoloji sızıntılarıyla tanınan Digital Chat Station (DCS), Qualcomm ve MediaTek’in bir sonraki amiral gemisi işlemcilerinin beklenenden daha yüksek fiyatlarla piyasaya sürüleceğini iddia etti. Sızıntıya göre, bu fiyat artışının temel sebebi TSMC’nin pahalı N3E üretim süreci olacak. Hem Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 (veya başka bir isimle piyasaya çıkabilir) hem de MediaTek’in Dimensity 9400 yongalarının bu üretim teknolojisi ile üretileceği belirtiliyor.

Sızıntıya göre, bu yeni nesil işlemciler önceki modellerine kıyasla yüzde 20 daha pahalı olacak. Bu artışla birlikte, MediaTek’in Dimensity 9400 işlemcisinin yaklaşık 155 dolar, Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 yongasının ise 190 dolar civarında fiyatlandırılması bekleniyor. Yonga üreticileri genellikle fiyatlarını açıklamasa da, yüzde 20’lik bir artış geçen yılki amiral gemisi Dimensity 9300’ün 124 dolar, Snapdragon 8 Gen 3’ün ise 152 dolar civarında fiyatlandığını düşündürüyor.

Bu fiyat artışı, yonga setlerinin maliyetlerinin yükseldiğine dair ilk işaret değil. Haziran ayında, endüstri analisti Min-Chu Kuo, yaklaşan yongalar için yüzde 25-30’luk bir artış öngörmüştü. Bu oran, DCS’nin sızdırdığı rakamlardan bile daha yüksekti. Benzer şekilde, bir diğer güvenilir sızıntı kaynağı Ice Universe, 8 Gen 4 için yüzde 20.68’lik bir fiyat artışı öngörmüştü. Bu oran, DCS’nin iddialarıyla daha uyumlu görünüyor. Kesin artış oranı ne olursa olsun, birden fazla rapor, her iki amiral gemisi yonga setinin de bu yıl fiyatlarının artacağını doğruluyor.

Bu yongaların maliyetlerinin artması, akıllı telefon üreticilerinin de bu maliyetleri tüketicilere yansıtacağı anlamına geliyor. Bu durum, 2024 ve 2025 yıllarında piyasaya sürülecek amiral gemisi akıllı telefonların fiyatlarında artış olabileceğini gösteriyor.

Snapdragon 8 Gen 4 ve Dimensity 9400 önemli değişikliklerle gelecek

Peki, bu fiyat artışları haklı mı? Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 işlemcisinin bu yıl önemli değişiklikler içermesi bekleniyor. Bu yeni işlemci, Qualcomm’un kendi geliştirdiği Oryon çekirdeklerini içeren ilk mobil yonga seti olacak ve erken performans testlerine göre kayda değer bir performans artışı sunuyor. MediaTek’in Dimensity 9400 yongası ise ARM’ın en güçlü Cortex-X925 çekirdeğini kullanacak. Dimensity 9400, kısa süre önce bir Android telefonda şimdiye kadar elde edilen en yüksek AnTuTu benchmark skorunu kaydetti.