Teknoloji

Snapdragon 8 Gen 4’te Adreno GPU’nun hızı artacak

qualcomm snapdragon 8 gen 4

Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 4 adını taşıyan yeni amiral gemisi işlemcisini ekim ayında tanıtacak. Tanıtım için geri sayım devam ederken, işlemci hakkındaki sızıntılara da yenileri ekleniyor. Ünlü duyumcu Ice Universe, yeni çip setin grafik işlemci birimi (GPU) hakkında önemli detaylar paylaştı.

Söz konusu paylaşıma göre, Snapdragon 8 Gen 4’te Adreno 830 GPU kullanıcıları karşılayacak. Bu grafik işlemci biriminin frekans hızının 1.25 GHz olduğu ve testlerin de sürdüğü belirtiliyor.

Snapdragon 8 Gen 4’teki Oryon CPU’nun 4 GHz hızını düşününce 1.25 GHz hızın düşük göründüğü söylenebilir. Bu noktada mobil işlemcilerde GPU’ların frekans hızının CPU’lara kıyasla daha düşük olmasının standart niteliğinde olduğunu belirtmekte fayda var.

Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, Snapdragon 8 Gen 3’teki Adreno 750, standart varyantta 903 MHz’de, performansa odaklı “Galaxy için” veya “Leading” versiyonlarında 1000 MHz’de çalışıyor.

AnTuTu’nun benchmark testi sonuçlarına göre, Snapdragon 8 Gen 4’ün GPU puanı 1330. Bunun Snapdragon 8 Gen 3’e kıyasla daha yüksek bir puan olduğunu belirtmek gerekiyor.

Ancak bu detaylara temkinli bakmakta fayda var. 1.25 GHz hızın Snapdragon 8 Gen 4’ün mühendislik örneğinde görüldüğü ve nihai versiyonda GPU hızının daha farklı olabileceği belirtiliyor.

Snapdragon 8 Gen 4, 3 nm süreciyle üretilecek

Sızıntıya göre, Qualcomm’un yeni amiral gemisi 3 nm süreciyle üretilecek. Çift kanallı PoP yüksek hızlı LPDDR5X SDRAM desteği ve Qualcomm Spectra ISP 8 serisi görüntü işlemcisi de Snapdragon 8 Gen 4’ün özellikleri arasında sayılıyor.